Висшата лига е тук! Най-силното първенство в света отново се намества гордо на нашите екрани и пак ще събере погледите на футболните феновете.

Всичко започва днес с двубоя между Манчестър Юнайтед и Лестър на „Олд Трафорд“, който е от 22 часа и може да гледате по DIEMA SPORT и PLAY DIEMA XTRA.

Няколко отбора посягат към короната на Манчестър Сити, но готови ли са те за темпото на „гражданите“? Явен фаворит през новия сезон е финалистът в Шампионска лига от миналата година Ливърпул, който хвърли почти 170 млн. паунда в последните 6 месеца, за да увелича капацитета и класата на състава си. Челси инвестира в „атаката“, като замени Антонио Конте за Маурцио Сари. Експанзивният и атакуващ стил на бившият банков служител може да е новият моден авангард в палитрата от идеи на Висшата лига. Тук е и Специалния Моуриньо, които обича да играе по свой начин. В Юнайтед копнеят за първа титла след ерата на Фъргюсън, а изглежда, че Моу е един от малкото, които имат тактическата гениалност, за да спре развихрилите се граждани. Доколко е подготвен съставът му?

Тимовете от Северен Лондон – Арсенал и Тотнъм, също имат своите амбиции. 22-годишният престой на Венгер приключи, а сега започва ерата на все още непознатия за мнозина Унай Емери. Почетино забрави за думата трансфери, като не купи нито един и не продаден нито един играч от своя състав през лятото. Той залага и вярва на това, което има – подход, който може да се окаже или крайно успешен или пълен провал...

Дами и господа, Висшата лига в пълния си блясък отново влиза в нашите домове.

Ето и подробен анализ на това какво ще ни предложат Манчестър Юнайтед и Лестър през този сезон:

Манчестър Юнайтед

Мениджър: Жозе Моуриньо

Пристигнали: Диего Далот, Фред, Лий Грант

Напуснали: Дейли Блинд, Майкъл Карик

Прогноза: 4

Съществува голямо напрежение в Манчестър Юнайтед. Моуриньо сякаш бе гневен по време на турнето в САЩ и това си личеше от неговите непрекъснати изказвания. „Всичко е наистина лошо“, често говореше португалският тактик. Но наистина ли е така? Не са ли това поредните игрички на гениалния мениджър, с които той иска да понамали очакванията и натиска за успехи към своите играчи? От Моу може да се очаква всичко.

Силният старт на този сезон може да изстреля тима от „Олд Трафорд“ в желаната зона на комфорт. Именно „червените дяволи“ откриват шампионата с двубой срещу Лестър у дома.

Юнайтед също не инвестира много в този трансферен пазар, но пък го направи през миналия и в хода на сезона, най-вече с покупката на Алексис Санчес. Сега в северозападна Англия пристигнаха 19-годишният краен бранител Диего Далот, който ще даде алтернатива на Анотнио Валенсия и халфът Фред. Бразилецът може да направи разликата, въпреки че неговият трансфер все още не се определя като значим за тима. На Юнайтед му трябва скорост в средата на терена, трябва му агресия, когато отборът е с топката. Бавното преливане и хоризонталният футбол втръснаха на феновете на тима, още след отказването на Фърги.

Жозе Моуриньо

източник: Gulliver/GettyImages

Тактически Юнайтед използва най-вече 4-3-3 и 4-2-3-1 като схеми на игра. Когато не притежава топката, се прибира в своята половина и изчаква съперника, преди той да я загуби някъде след центъра. Напълно в противовес на футбола, който изповядват Гуардиола, Клоп и Сари, които искат да си върнат притежанието на кълбото възможно най-бързо.

В предни позиции Юнайтед залага на т. нар. “overloads“, или натрупвания, или числено предимство в зоната на топката. Така с къси подавания между играчите тя се придвижва напред. Включванията на крайните бранители също елемент, който все още не е използват по максимално ефективен начин от „червените дяволи“ Дали Далот е решението?

Конкуренцията на надградилия Ливърпул, атакуващия Челси, непредвидимия Арсенал и шампиона Сити обаче може да създаде голям проблеми на Юнайтед през тази кампания.

„Дяволите“ допуснаха 28 гола през миналия сезон, което ги нареди на второ място след шампионите по този показател. Причина затова бе най-вече силното представяне на вратаря Де Хеа, който направи някои от най-изумителните спасявания през сезона. 

Магуайър гледа Шефилд Юнайтед  Суоси

източник: Нова Броудкастинг Груп

Желанието за намиране на класен централен бранител – най-вече с интереса към Магуайър, Боатенг, Алдервейрелд и Мина, не се осъществи, което си бе провал за 20-кратните шампиони на пазара. Сега те остават в същата формация отпреди година, което едва ли е добър атестат. Отбраната на Юнайтед няма лидери, придвижва се бавно и изглежда пробиваема.

Важно ще бъде как Моуриньо ще се разбира със световния шампион Пол Погба, който сякаш иска да си тръгне от Манчестър. Най-сериозен интерес прояви Барселона, но едва ли напускането му ще бъде през това лято. Той вкара 6 гола и даде 10 асистенции в 27 мача през миналата година, но това едва ли е достатъчно за играча, който трябва да носи на гърба си Юнайтед. А и за когото бяха дадени повече от 106 млн. паунда преди две години, разбира се...Връзката между Моу и Погба трябва да се стопли, ако отборът иска да върви напред. 

Лестър

Мениджър:  Клод Пюел

Пристигнали:  Джони Евънс, Джеймс Мадисън, Рикардо Перейра, Дани Уорд, Рашид Гезал, Чаглар Союнчу, Филип Бенкович,

Напуснали: Бен Хамър, Робърт Хут, Риад Марез, Ахмед Муса

Прогноза:  9

Голямата продажба на Риад Марез в шампиона Манчестър Сити вече е факт. Един от главните виновници за титлата през 2016 година вече го няма в редиците на „лисиците“. Животът определено ще бъде труден за тях.

Идването на опитния Джони Евънс изглежда добра сделка при положение, че той бе спазарен за едва 3 млн. паунда. Хари Магуайър така и не отиде в Манчестър Юнайтед, тъй като Лестър заядливо тръшна вратата на два пъти пред емисарите на „червените дяволи“.

Джеймс Мадсън трябва да донесе повече свежест и идеи в халфовата линия, особено след силните си игри за Норич преди година. Уилфред Ндиди пък ще бъде опора на състава, изцеждайки цялата си енергия.

Разбира се, отсъствието на Марез е удар за тима и за неговата креативност.

Рияд Марез (крило)  от Лестър Сити в Манчестър Сити срещу 67,8 милиона евро.

източник: Gulliver/Getty Images

 Надпреварата с отбори като Уест Хем, които инвестираха много, сякаш ще остави Лестър в долната половина на таблица, без шанс за места в Европа. Отборът инвестира в млади играчи като Бенкович, които трябва тепърва да разгръщат своя потенциал. Висшата лига обаче винаги е било заядливо място, което не чака никого.

Лестър обаче винаги може да захапе здраво. Но ще бъде трудно да прояви постоянство, поради късата скамейка и малката дълбочина в състава. Класата на тима със сигурност ще бъде значително по-слаба отпреди две години.

 Отборният дух и правилният подход на мачове за Пюел ще бъдат определящи, затова в коя половина на таблица ще завършат „лисиците“.