Дълговете на английския гранд Манчестър Юнайтед са се увеличили почти двойно заради пандемията от коронавирус. Финансовите данни на клуба за първото тримесечие на 2020 г. вече показват сериозните последици от кризата. Преди началото на пандемията задълженията на "червените дяволи" са били в размер на 141 млн. евро, а сега са нараснали до колосалната сума от 477 млн. евро. 

Годишните приходи са спаднали с 19% и възлизат на 137 млн. евро, въпреки че присъствието им в Лига Европа, вместо в Шампионската лига спомага за този спад. 

Gulliver/GettyImages
27 снимки

Към 31 март бюджетът на Юнайтед е бил малко над 100 млн. евро, като клубът е имал достъп до допълнителни 166 млн. евро, които са под формата на кредитно улеснение, което ще осигури "финансова гъвкавост за подкрепа на клуба относно смущенията, причинени от COVID-19".

Приходите от излъчване на двубоите за първото тримесечие са само 28 млн. евро, което е с над 50% по-малко от миналогодишните 53 млн. евро. 

Това, че останалите срещи на "червените дяволи" ще бъдат изиграни без публика, ще се отрази допълнително на доходите от мачове и продажба на билети. 

Gulliver/GettyImages
18 снимки

"Фокусът ни остава върху здравето и благополучието на нашите колеги, фенове и партньори по целия свят. Изключително горди сме от това как клубът реагира по време на тази криза. Очакваме с нетърпение безопасното ни завръщане на терена и вълнуващия импулс от играта", заяви вицепрезидентът на клуба - Ед Уудуърд. 

"Работата ни по време на кризата отразява нашите основни ценности като клуб и устойчивостта, която сме демонстрирали многократно през дължата си история. Ще го направим отново, справяйки се с настоящите предизвикателства", допълни Уудуърд.