Безспорно най-изравненото откъм постижения голямо първенство е английското. За повече от век съществуване там силите са толкова равномерно разпределени между водещите тимове, че рядко се допуска хегемония на някой от тях. 

Най-показателно за това е, че никой английски колос, колкото и велик да е бил в най-силните си години, не е печелил повече от три поредни титли. И затова грандовете на Острова често са измъчвани от дълги и мъчителни "сухи периоди" без спечелена титла. 

Но кой от тях е страдал най-дълго преди да триумфира с трофея за минимум втори път? GONG.BG ви предлага разбивка на най-дългите "засушавания" за водещите английски тимове между две спечелени от тях титли. В това класиране са включени всички отбори с минимум три или повече титли на Англия. 

Изненадващо или не, най-дълго страдание изпитват феновете на... Хъдърсфийлд. Настоящата "дънна риба" в Премиършип е един от най-силните отбори през 20-те години на миналия век, а мениджърът му тогава Хърбърт Чапман е един от най-големите визионери в играта. 

Е, "териерите" чакат от ерата на 20-те години нова титла. Те имат три последователни трофея от 1924, 1925 и 1926 г., което означава, че вече 92 години не са печелили най-престижното отличие на Острова. Веднага по стъпките им е Нюкасъл. 

Именно "свраките" детронират хегемонията на Хъдърсфийлд и стават шампиони през 1927 г. За да продължат да чакат петата си титла в историята от тогава насам или вече 91 години. Друг голям отбор излиза на сцената след тази титла на "джордитата" и това е Шефилд Уензди. Но и "кукумявките" чакат горе-долу от тогава за новата си титла. 

За последно те са триумфирали с трофея през 1930 г. или вече 88 години чакат петия си такъв. А от 30-те години насам и друг много обичан на Албиона тим чака пак да стане шампион. Става въпрос за Съндърланд, който се е "засушил" през последните 82 години - от 1936 г. насам. "Черните котки" също чакат пети трофей. 

Топ 5 на най-дългите "сухи периоди" без титла се затваря от Блекбърн. Роувърс чакаха 81 години между втората и третата си титла, но водени от Алън Шиърър я спечелиха през 1995 г., след като преди това бяха триумфирали чак през 1914 г. 

Сигурно се чудите кой е отборът, който допуска най-кратки интервали между титлите си? И отговорът е: Арсенал. "Артилеристите" на два пъти имат периоди от по 18 години, в които не са ставали шампиони, като те са между 1953 и 1971 г., а после между 1971 и 1989 г. В момента те са в 15-та си година без титла и застрашаващо се приближават към подобряване на този антирекорд. 

Ето и най-дългата суша за всеки отбор с три или повече титли на Англия: 

1. Хъдърсфийлд - 92 г. и продължава

2. Нюкасъл - 91 г. и продължава

3. Шефилд Уензди - 88 г. и продължава

4. Съндърланд - 82 г. и продължава

5. Блекбърн - 81 г. 

6. Астън Вила - 71 г.

7. Уулвърхемптън - 59 г. и продължава

8. Челси - 50 г.

9. Манчестър Сити - 44 г.

10. Манчестър Юнайтед - 41 г.

11. Евертън - 31 г. и продължава

12. Ливърпул - 28 г. и продължава

13. Лийдс - 26 г. и продължава

14. Арсенал - 18 г.