Наричат го „Меси на шаха“, той е само на 10 години и е новото чудо в шахмата. Името му е Фаустино, фамилията му Оро се превежда от испански "злато", аржентинец е, и от няколко месеца живее в Барселона. Фаустино, наречен „Меси на шаха“ от медиите в своята страна, е най-младият играч в историята, достигнал званието ФИДЕ майстор и играл на световно първенство за големи.

През юни 2023 г. Фаустино Оро стана най-младият играч в историята, надхвърлил бариерата от 2300 т. в рейтинга ЕЛО, надминавайки рекорда, държан от узбекския гросмайстор Джавохир Синдаров. Баща му го насочил към шахмата по време на изолацията през COVID пандемията, за да му намери занимание.

Но онзи ден той хвърли нова бомба – сдъвка норвежкия гений, 5-кратен световен шампион и №1 в света Магнус Карлсен в най-ускорения вариант на шахмата: "bullet chess". В този най-главозамайващ режим на ускорен шах всеки играч има само една минута, без допълнителни секунди за ход

Фаустино скоро остана с пешка повече и наказа груба грешка на норвежеца с коня, за да наклони окончателно везните в своя полза и да доведе до капитулация на Карлсен след 48 хода. Мечтата на това аржентинско момче е да стане гросмайстор и да може да изкарва прехраната си с шах. Ето защо, подобно на Лео Меси навремето, той се премества в Барселона, където работи с аржентинския гросмайстор Томас Соса.

През 2023 г. Оро не само стана стана най-младият играч, постигнал степен ФИДЕ майстор, но и дебютира в Световното първенство по ускорен шах, където завърши с три победи, две ремита и осем поражения. В момента той е класиран като най-добрият играч под 11 години в ранглистата на Международната шахматна федерация (FIDE) с ELO рейтинг 2330.