Европейската шампионка в тласкането на гюле от първенство по лека атлетика в зала в Глазгоу (Шотландия) Радослава Мавродиева не планира да участва на комерсиални турнири през лятото.

Мавродиева каза, че основната ѝ цел е световното първенство в Доха в края на септември и иска да остави следа в историята.

"Няма да участвам на комерсиални турнири. Така съм си решила, така ще е докрая. На Балканиадата - да, но турнири, Диамантени лиги - не. Няма смисъл, ако е за едните пари, не става въпрос само за пари. Става въпрос да се остави една следа в историята. Никой няма да ме запомни, че съм станала първа на Диамантена лига и съм взела един диамант", коментира лекоатлетиката.

Тя не си поставя конкретни цели за световното първенство.

"Ще тръгна със същите амбиции, както тръгнах сега за Европейското първенство. Ако трябва да се случва нещо хубаво, ще стане. Притеснявам се най-вече от медиите. Не съм мислила с какъв резултат искам да завърша кариерата си, нямам намерение да подобрявам някакви национални рекорди, а и мисля, че няма как да стане", каза Мавродиева.

Тя получи наградата за пробив в световния спорт след спечелената европейска титла.

"Благодаря за оказаната чест. Не съм от приказливите, няма и да стана. Няма смисъл от много приказки", каза Мавродиева.

Личната треньорка на лекоатлетката Валентина Желязкова заяви, че Мавродиева е с неограничени възможности.

"След Европейското първенство сме с по-голямо самочувствие занапред. Летвата си я вдигаме ние самите. Според мен е по-добре постепенно да се изкачва, защото по пътя прави много грешки. Това постепенно изкачване показва, че Радослава осъзнава грешките си и ги поправяме. Радослава е с неограничени възможности, стига да е здрава", каза Желязкова.

"Подготовката започна. Днес пропуснахме заради награждаването, но ще имаме и функционални изследвания. Първите състезания ще бъдат юли месец. Най-важното е Световното първенство, всичко друго е преходно, за да видим моментното й състояние", добави треньорката.

"Когато участваш на много турнири, се нарушава подготовката. Когато човек има цел, трябва да я преследва с максимум натоварване. С всяко едно излишно натоварване човек излиза от пътя. Не е нужно да се участва на толкова много състезания през сезона. За момента тренираме в Сливен. Може би преди Балканското може да направим един лагер в Правец, лагери в чужбина няма да има. Имаме условия и спокойствие в Сливен, най-важното е един състезател да е спокоен", добави Желязкова. /БТА