Джердан Шакири бе ключът за успеха на Ливърпул в дербито с Манчестър Юнайтед – 3:1, след като влезе като резерва и отбеляза двата гола, които направиха разликата между двата тима. Мениджърът на Юнайтед Жозе Моуриньо със сигурност се е почувствал неприятно след загубата, но тя е донесла и допълнителен привкус у португалеца, който е искал да привлече швейцареца през изминалото лято.

Ливърпул закупи атакуващия футболист през летния трансферен прозорец за скромните 12 милиона паунда от Стоук Сити. Сумата бе такава, след като „грънчарите” изпаднаха от елита на Англия, а „червените” реагираха бързо. Manchester Evening News пък съобщава, че преговори с антуража на Шакири е имало през лятото, като лично Специалния е настоял той да дойде на „Олд Трафорд”. Моуриньо е виждал в Шакири идеалния профил за крило на отбора му, както и допълнителна опция за широчината в нападение.

Шефовете в Манчестър обаче са се възпротивили да платят откупната му клауза.

Шакири има 78 срещи за швейцарския национален отбор, а през този сезон вече има пет гола в 13-те си срещи за Ливърпул в Премиър лийг. В шест от тях пък той влиза като резерва, както бе и последната неделя, когато вкара два гола на Манчестър Юнайтед.

Джердан Шакири гилотинира Юнайтед, Ливърпул полетя