Броени дни остават до края трансферния прозорец. Часовникът тиктака, отброявайки последните часове за сделки. Като че ли обаче най-големият трансфер на лято 2017 бе осъществен. Едва ли преминаването на Неймар от Барселона в ПСЖ за рекордните 222 милиона евро ще бъде надминато, но все пак загадка остава бъдещето на перлата на Монако – Килиан Мбапе. Неяснотата около това, къде ще продължи кариерата си 18-годишният нападател продължава, а развръзката следва да настъпи съвсем скоро. Големият въпрос е Реал Мадрид, ПСЖ или Монако?

На фона на лудото наддаване от страна на маститите играчи на пазара за апетитните хапки, всеобщото изумление от поредния счупен рекорд това лято, не стихва. Колосалните 222 милиона евро, които френските богаташи платиха за Неймар все още са сред основните теми за футболните деятели. И докато едни приемат за напълно естествено стореното от заможните босове на тима от „Парк де Пренс“, позовавайки се на старата максима, че „целта оправдава средствата“, други категорично отхвърлят нормалността на подобен ход.

15 футболисти, които може да липсват на Ла Лига

В този удобен момент в авторитетния сайт Goal.com се появиха най-скъпите трансфери в историята до сега. Предлагаме на вашето внимание първите десет места, а едва ли за някого е изненада кой е абсолютният и ненадминат номер 1...

10. Алваро Мората – 78.9 милиона евро

Само година, след като завърна от Ювентус в Реал Мадрид, испанският национал отново напусна мадридския град. И по всичко личи, че този път окончателно. През изминалата кампания Мората отбеляза 20 гола и даде шест асистенции, но редките му появи в титулярния състав на Зинедин Зидан се оказаха решаващи за избора му да напусне. 24-годишният нападател пое към Висшата лига, присъединявайки се към шампиона Челси срещу 78.9 милиона евро.

9. Хамес Родригес – 80 милиона евро

Впечатляващото представяне на Хамес Родригес на Мондиала в Бразилия през 2014 година концентрира вниманието на Реал Мадрид върху тогавашния полузащитник на Монако. Съгласно данните на Goal.com, испанския гранд е броил на „монегаските“ 80 милиона евро, за да откупи правата на халфа, който в първия си сезон отбеляза 17 гола и даде 18 асистенции, а всичко това се случи в рамките на 46 мача. В последствие значимостта на Хамес за „белия балет“ намаля, а през 2017 година той се присъедини към Байерн Мюнхен.

8. Луис Суарес – 82.3 милиона евро

Луис Суарес се превърна във футболист на Барселона през лятото на 2014 година след Мондила в Бразилия и въпреки наказанието, което изтърпяваше за една своя неприемлива проява на форума в страната на кафето. Уругваецът остави Ливърпул, в чиято клубна каса постъпиха 82.3 милиона евро по сделката с „блаугранас“. А първата година на Суарес в Барселона нямаше как да е по-добра – требъл – Шампионска лига, Ла Лига и Купа на Краля. С пристигането му на „Камп Ноу“ бе формирано прочутото трио – MSN (Меси, Суарес, Немар).

7. Ромелу Лукаку – 84.8 милиона евро

След множество слухове около бъдещето на Лукаку, през лятото на 2017 година той взе решение да премине в Манчестър Юнайтед. За сделката „карамелите“ подсилиха бюджета си с 84.8 милиона евро. През изминалата кампания нападателят отбеляза 26 гола и даде 39 асистенции. На Театъра на мечтите имат амбиции да градят атаката си в следващите години около 24-годишния Лукаку.

6. Неймар – 88.2 милиона евро

През 2013 година в европейския футбол с гръм и трясък влезе едно момче, родено през 1992 година – Неймар. Нападателят бе закупен от „блаугранас“ от бразилския Сантос за сумата от 88.2 милиона евро. В последствие инвестицията се оказа оправдана, тъй като футболистът от страната на кафето се очерта като основна фигура.

5. Гонсало Игуаин – 90 милиона евро

След три успешни сезона с Наполи, бившият нападател на Реал Мадрид „грабна“ вниманието на шампиона в Серия А Ювентус. И така през 2016 година „бианконерите“ броиха впечатляващите за пределите на Италия 90 милиона евро.

4. Кристиано Роналдо – 94 милион евро

Соченият за един от най-добрите играчи в света в момента премина в Реал Мадрид от Манчестър Юнайтед през 2009 година. „Лос бланкос платиха 94 милиона евро на „червените дяволи“, а оттогава насетне CR7 чупи рекорд след рекорд с екипа Кралския клуб. Откакто акостира на „Сантиаго Бернабеу“ португалецът спечели три „Златни топки“ и така оформи колекция от общо четири, като се очаква тази година да вземе за пети път най-престижната индивидуална награда във футбола. „Седмицата“ има основен принос и за редицата спечелени трофеи от Реал в последните години.

3. Гарет Бейл – 100.8 милиона евро

Уелският национал премина в Реал Мадрид в последните дни на трансферния прозорец през 2013 година. Преди 4 години мадридчани поставиха рекорд, плащайки изисканите от Тотнъм 100.8 милиона евро. Испанските статистици напомнят, че в първия си сезон нападателят вкарва 22 гола и дава 19 асистенции.

2. Пол Погба – 105 милиона евро

До преди няколко седмици френският полузащитник бе считан за най-скъпия трансфер. След сделката за Неймар, халфът остана на втората позиция. Той премина от Ювентус в Манчестър Юнайтед за 105 милион евро, като още в първия си сезон на Театъра на мечтите вдигна трофей – купата на Лига Европа.

1. Неймар – 222 милиона евро

Името на бразилския нападател се появява за втори път. В този случай обаче цената му е скочила драстично, сравнено с преди 4 години. Ако преди 4 години Барса плати 88.2 милиона евро за нападателя, сега в клубната каса на „Камп Ноу“ постъпиха главозамайващите 222 милиона евро. На толкова се равняваше освобождаващата клауза на футболиста, който око беше решил да продължи в испанския гранд през лятото на 2018 година цената му щеше да скочи на 250 милиона евро. Така или иначе до този разовй не се стигна, а талантът и лидерските качества на Неймар вече бяха разгърнати в ПСЖ, само три кръга след старта на Лига 1. Само след два изиграни двубоя, доскорошната звезда на каталунците има зад гърбата си 3 попадения.