Тази вечер Барселона посреща Манчестър Юнайтед на "Камп Ноу" в мач реванш от четвъртфиналите на Шампионска лига. След 1:0 за каталунците в първия двубой в Манчестър, те са огромният фаворит да продължат напред. В Юнайтед все пак имат своите надежди, а мениджърът Оле Гунар Солскяер ще се опита да даде на своите играчи от магията, която самият той донесе на Юнайтед във финала в Шампионска лига през 1999 година на същия този "Камп Ноу", когато "червените дяволи" обърнаха Байерн за 2:1 в продължението на мача.

В Англия обаче си спомниха за друг мач на "Камп Ноу", този срещу Барселона от 1994 година, когато Христо Стоичков и Ромарио изнесоха истински урок на Юнайтед. Урок, който според участници в двубоя е помогнал на тима от Манчестър да стигне до триумфа 5 години по-късно.

През 1994-а "червените дяволи" вече печелят доста трофеи в Англия и са със самочувствие, че нивото им е равностойно на това на Барса. Двата тима са заедно в груповата фаза, а първият им мач на Острова завършва 2:2. Борбата е за едно място във фазата на елиминациите, а Барселона се нуждае единствено от победа.

Историята за случилото се на терена припомни вратарят на Юнайтед в този мач Гари Уолш. Той по принцип е резерва на Петер Шмайхел. В този мач обаче Сър Алекс Фъргюсън решава да заложи на него, тъй като по това време важи правилото за само трима чужденци на терена. Фърги трябва да избира между Шмайхел, Андрей Канчелскис, Рой Кийн и Денис Ъруин. И решава да заложи на повече чужденци като полеви играчи. "До ден днешен не знам защо избра да играе с мен вместо с Петер Шмайхел", признава Уолш, който е респектиран още от излизането на стадиона. "Мисля, че имаше 115 хиляди на място и бях шокиран колко високи са трибуните. Изглеждаше, че са до небето."

Другият, който си спомня за двубоя е Марк Хюз, който седем години по-рано играе за Барселона. "Бяхме на тяхното ниво", споделя Хюз за първия двубой на "Олд Трафорд". На "Камп Ноу" обаче е друго. "Ромарио и Христо Стоичков, това бяха двамата. От самото начало ни беше трудно да се справим с тях."

Първият гол след хубав изстрел на Стоичков идва след 9 минути. "Двамата се движеха толкова бързо. Не беше за вярване скоростта, с която ни атакуваха и начинът, по който движеха топката помежду си", споделя Уолш. "Винаги съм смятал, че това бе урок за нас. Той повлия на играта на Юнайтед в Европа в следващите мачове."

Стоичков с два гола за победата през 1994

източник: Gulliver/GettyImages

Ромарио вкарва втория гол преди почивката. През второто полувреме Уолш няма много работа. "Извън головете, не мисля, че имах спасяване. Те просто държаха топката и после удряха."

Стоичков вкарва втория гол в 52-ата минута, а Алберт Ферер в самия край оформя крайното 4:0. Така с по-добра голова разлика Барселона продължава напред заедно с Гьотеборг, а Юнайтед отпада от турнира.

Стоичков с два гола за победата през 1994

източник: Gulliver/GettyImages

В последствие Уолш си спомня, че отборите в Англия нарочно пускат в тунела преди мача песента "Барселона" на Queen в опит да дразнят "дяволите". "Това ни надъха повече отколкото ни ядосваше. Знаехме, че можем да се подобрим и го направихме", завършва Уолш, който сега е треньор на вратарите на Уест Бромич.

Гари Уолш (вдясно) и съотборниците му напускат "Камп Ноу" с преклонени глави

източник: Gulliver/GettyImages

А какво ще се случи тази вечер на "Камп Ноу", следете с GONG.BG!