Шампионска лига се завръща! А с нея и един от най-ярките ѝ кавалери. Във вторник вечер светът ще види дебюта на Оле Гунар Солскяер като треньор в турнира, който култивира името му като легенда за десетилетия напред.

Отборът на Манчестър Юнайтед посреща Пари Сен Жермен в първи двубой от осминафиналите на Шампионската лига.

В другия мач тази вечер се противопоставят Рома и Порто.

И двете срещи са от 22 часа и можете да ги следите в GONG.BG!

Норвежецът Солскяер вкара един от най-легендарните голове в историята на турнира, а може би най-легендарният, през 1999 г. - срещу Байерн Мюнхен (2:1) във финала на "Камп Ноу". В 93-ата минута...

Сега усмихнатият Оле бе призван да върне старата слава на "червните дяволи", поемайки клуба след трудните дни с Жозе Моуриньо. Първият голям тест в Европа пред Юнайтед е мултимилионният ПСЖ, който в момента е препълнен с кадрови проблеми.

В първия ден на елиминациите ще се изиграят две срещи - вторник, както и във втория - сряда. След седмица са останалите 4 двубоя. 

Едно от големите нововъведения на втората фаза в Шампионската лига бъде използването на състемата ВАР, която трябва да направи футбола с една идея по-справедлив.

Ето какво ни предлагат двата сблъсъка от програмата във вторник в Шампионска лига:

Рома - Порто

Рома посреща Порто на „Олимпико” в един от най-непредвидимите осминафинали. По този начин жребият направи така, че към четвъртфиналите ще потегли един от тимовете смятани за аутсайдери в елиминациите.

Може би мнозина си мислеха същото и преди година, но Рома стигна до паметен полуфинал, загубен от Ливърпул (6:7). Преди това пък бе повален Барселона след митичен обрат след загуба в първия мач с 1:4 и успех с 3:0 у дома в реванша.

Киево - Рома 0:3

източник: Gulliver/GettyImages

През есента момчетата на Еузебио Ди Франческо излязоха от група с Реал Мадрид, ЦСКА Москва и Виктория Пилзен, оставяйки втори.

Порто пък оглави с 5 успеха и 1 равенство група с Шалке 04, Галатасарай и Локомотив Москва. Португалците обаче показаха колебания в защита, като само в един от двубоите си запазиха суха мрежа. Сухите мрежи в последните 5 сезона за Порто в турнира са само 3.

Рома е ефективен пред противниковите врати, като е вкарал попадение в последните си 14 от 17 мача в Шампионската лига, но също така е допуснал 11.

Галатасарай - Порто

източник: БГНЕС

С оглед на многото контузени в лагера на италианците през целия сезон, тимът ще бъде без Диего Пероти, Жуан Жесус и Патрик Шик.„Вълците” няма да могат да разчитат и на избор №1 за вратата – Робин Олсен, като се очаква под рамката да застане Антонио Миранте.

Турчинът Ченгиз Юндер пропусна последните 4 двубоя на тима заради разтегнато сухожилие, като е по-вероятно да не вземе участие и в този двубой. Алесандро Флоренци и Рик Карсдроп се конкурират за мястото на десния бек, докато възстановеният напълно Даниеле де Роси ще застане в средата на терена, до лятната покупка Стивън Н’Зонзи.

Киево - Рома 0:3

източник: Gulliver/GettyImages

По левия фланг на атаката ще действа Стефан Ел Шаарауи, отдясно – Джъстин Клуйверт, а един зад друг – Един Джеко и Никола Дзаниоло.

За Порто аут са наказаният Хесус Мануел Корона, както и травмираните Винсент Абубакар и Муса Марега – двата основни избора за централни нападатели. С жълти картони и застрашени да пропуснат реванша са Едер Милитао, Пепе и Отавио.

Сержо Консейшао би трябвало да заложи на по-предпазлива схема 4-4-2, като атаката на тима ще поведат бразилците Тикиньо Соареш и Фернандо.

"Аз съм Мостолес, не съм галактико", каза Икер Касияс.

източник: Gulliver/Getty Images

Двата тима са се срещали веднъж в надпреварата – през 2016-а в плейофите, когато португалците взимат успех с 3:0 като гост, а двубоят на „До Драгао” завършва при 1:1.

Срещата между Рома и Порто е във вторник, 12 февруари, от 22:00 часа, като нея ще можете да следите пряко по MAX Sport 2.

Манчестър Юнайтед - Пари Сен Жермен

Един от най-магнетичните сблъсъци изобщо в 1/8-финалите. На „Олд Трафорд” излизат живеещият върху облаците Манчестър Юнайтед и търпящият липсата на куп големи имена ПСЖ.

Страдащият началото на сезона Юнайтед при Жозе Моуриньо намери своя лек в лицето на клубната легенда Оле Гунар Солскяер. Тимът е в серия от 11 мача без загуба (10 победи, 8 във Висшата лига), а временният статут на норвежеца може да остане в историята, ако бъде отстранен един от фаворитите за трофея в Шампионската лига ПСЖ (лидер във френската Лига 1).

а

източник: Gulliver/GettyImages

Голямата новина от двата състава в часовете преди двубоя е отсъствието на  контузените Неймар и Единсон Кавани за парижани.

Юнайтед излезе втори от група с Ювентус, Базел и Йънг Бойс, докато ПСЖ оглави „групата на смъртта” – с Ливърпул, Наполи и Цървена звезда.

Преди седмица французите допуснаха първата си загуба в местния шампионат през кампанията (1:2, Лион), което показа, че тимът изпитва трудности, когато на терена го няма Неймар.

Неймар

източник: Gulliver/Getty Images

Кавани получи травма при успеха над Бордо (1:0), като атакуваща мощ на тима сега ще трябва да носят Килиан Мбапе и Анхел Ди Мария. ПСЖ е един от най-резултатните отбори в Шампионската лига със своите 17 гола в груповата фаза.

Юнайтед вече е Топ 4 на Висшата лига, а настроението на тима е повече от празнично. В английските медии вече се заговори, че Солскяер ще получи допълнителен кредит на доверие и ще продължи да води „червените дяволи” и след края на сезона.

Очаква се все пак от ръководството на клуба да изчакат и да видят какво ще стори тима до края на сезона – определено успехи на европейската сцена ще дадат още сигурност на Оле.

Манчестър Юнайтед

източник: Gulliver/GettyImages

Проблемни за Юнайтед в този мач са Антонио Валенсия и Матео Дармиан, а Виктор Линдельоф е под въпрос. Шведът не бе рискуван срещу Фулъм (3:0), но по всяка вероятност сега ще заеме място в сърцето на отбраната, редом до Ерик Баи.

В 11-те се завръщат Маркъс Рашфорд, Ашли Йънг и Джеси Лингард. Антони Марсиал е под пара, с 10 гола от началото на сезона, което почти сигурно ще му гарантира място сред титулярите.

В средата на терена трябва да бъдат летящият при Солскяер Погба, както и намерилите най-добрата си форма Матич и Ерера. В защита ще действат Шоу, може би Лидельоф, Баи и Йънг. (4-3-3).

Неймар, Ди Мария и Мбапе

източник: Gulliver/Getty Images

За ПСЖ е ясно, че на терена няма да са Кавани, Неймар и Мюние. Атаката на тима трябва да води Мбапе, като зад него да оперират легендата Дани Алвеш, Юлиан Дракслер и Анхел Ди Мария.

Верати, имащ също проблеми с травма от последните дни, би трябвало да застане до Маркиньос. Тило Кеер, Тиаго Силва, Преснел Кимпембе и Хуан Бернат ще оформят защитния вал на гостите (4-2-3-1).

Срещата между Манчестър Юнайтед и Пари Сен Жермен е във вторник, 12 февруари, от 22:00 часа, като нея ще можете да следите пряко по MAX Sport 3.