Шампионската лига не без основание претендира да е най-престижният клубен турнир в света. Само най-подготвените измежду топ отборите на Стария континент могат да стигнат до финала за трофея с „големите уши”.

През 1992 година надпреварата смени формата и наименованието си, за да извърви пътя от Купа на европейските шампиони до това, което познаваме днес. За всичките тези 26 години единствен Реал Мадрид – който отново е на финал и през този сезон – успя да спечели трофея в две поредни години.

За всеки клуб и неговите играчи подобно постижение е достатъчно трудоемко, но ако променим перспективата и погледнем от индивидуална гледна точка, то граничи с невъзможното даден футболист да играл в 5 или повече финала. И все пак… каним се да ви запознаем с петима играчи от модерната ера на Шампионската лига, които сториха тъкмо това.

Патрис Евра

Патрис Евра

източник: Gulliver/Getty Images

37-годишният французин понастоящем играе в Уест Хем и най-силните му години като че ли отминаха. Това не променя факта, че е един от петимата играчи, които успяват да участват поне 5 пъти във финал от Шампионската лига.

Кариерата на Евра в мъжкия футбол стартира през 1998 година, а първият му голям пробив е с Ница, след което идва трансфер в Монако. Именно с „монегаските” през 2004-а – само на 23 години – Евра играе първия си финал в ШЛ. Порто побеждава Монако с 0:3. Впоследствие Евра пристигна в Манчестър Юнайтед и игра два финала с „червените дяволи”, като бе на печелившата страна в този от 2008-а. Следващата спирка за ветерана беше Ювентус, с който Евра записа още два финала (и двата изгубени).

Едвин ван дер Сар

Едвин ван дер Сар

източник: Gulliver/Getty Images

Кариерата на бележития холандски вратар започна през 1990 година с Аякс, където той записа цели 9 сезона и един трофей от Шампионската лига в двата финала, които достигна. Победата бе през сезон 1994/1995 след изпълнения на дузпи, а през следващата кампания Аякс се оказва на губещата страна.

След това с Ювентус Ван дер Сар игра финал срещу Реал Мадрид и го загуби. По някакъв начин снажният вратар се озова във Фулъм, откъдето Манчестър Юнайтед го закупи. С екипа на „червените дяволи” холандецът спечели още веднъж Шампионската лига и игра още два финала.

Кларънс Зеедорф

Кларънс Зеедорф

източник: Gulliver/Getty Images

Роденият в Суринам бивш холандски национал има цели 4 трофея от Шампионската лига на сметката си – с Аякс, Реал Мадрид и два пъти с Милан (2003 и 2007). Той е и единственият играч в историята, който е вдигал „големите уши” с три различни отбора.

Кариерата му Аякс започна през 1992 година, а три сезона по-късно племейкърът се решава на трансфер в Сампдория. Престоят му там продължи само 12 месеца, а Реал Мадрид го привлече през 1996 година. С  „белия балет” Зеедорф печели ШЛ веднъж и добавя две шампионски титли от Ла Лига.

Тъмнокожият футболист предизвика истински фурор с трансфера си в Милан през 2002 година. Холандецът остана на „Сан Сиро” цели 10 години и се превърна в един от модерните символи на „росонерите”. С тях игра общо в 3 финала от Шампионската лига, като спечели два.

Кристиано Роналдо

Кристиано Роналдо

източник: Gulliver/Getty Images

Само след броени дни – и стига да не е възпрепятстван по някакъв начин – португалецът за 6-и път в кариерата си ще участва във финал от Шампионската лига. Ако в Киев „белия балет” триумфира за безпрецедентен трети пореден път, Роналдо би станал едва вторият в историята с 5 трофея от турнира в модерната му ера.

Три от триумфите дойдоха с екипа на „кралския клуб”, а с Манчестър Юнайтед той спечели драматично в Москва чрез дузпи (срещу Челси) през сезон 2007/2008. Към настоящия момент той е голмайстор №1 както за настоящата кампания, така и в исторически план със своите 120 гола в 150 мача.

Докато с Юнайтед той веднъж беше от губещата страна във финал от ШЛ, дотук с Реал Мадрид неизменно печели сблъсъка за трофея.

Паоло Малдини

Паоло Малдини

източник: Gulliver/Getty Images

Италианската легенда има цели 8 участия във финали на Шампионската лига, всичките до едно като футболист на Милан, където премина цялата му кариера. Уникалните качества на защитника му позволиха да се наслади на пъстра 24-годишна кариера, а за „росонерите” той е нещо повече от идол.

Като петкратен носител на трофея в ШЛ, той е най-титулуваният играч в цялата история, а също и човекът с най-много появи във финални двубои. От доста време Малдини е самичък на върха, а дали Кристиано Роналдо или някой друг ще сподели величието му, тепърва ще разберем. Триумфите му в Шампионската лига (два още в ерата на КЕШ) идват през кампании 1988/1989, 1989/1990, 1993/1994, 2002/2003 и 2006/2007.