Барселона изпрати историческа вечер в Шампионската лига, която му донесе първа победа на „Олд Трафорд”. Отборът на Ернесто Валверде взе аванс от 1:0 срещу Манчестър Юнайтед преди реванша другата седмица в четвъртфиналите на турнира. Автоголът на Люк Шоу в самото начало остана единственото попадение в срещата, която беше белязана от доста твърди единоборства.

Солскяер: Разочароващо е, че не улучихме вратата нито веднъж

„Червените дяволи” определено се постараха да отговорят на предизвикателството, като затвърдиха впечатленията, че в момента са далеч от формата, която показваха в първите дни на Оле Гунар Солскяер като техен наставник. През 90-те минути футболистите на норвежеца не успяха да отправят нито един точен шут към вратата на Марк-Андре тер Стеген, което прави поражението им в известна степен резонно. За последно манчестърци не бяха отправяли точен шут в мач от ШЛ през 2005 година (при загуба 0:1 от Милан).

Барселона от своя страна подходи доста предпазливо и разчиташе на огромния си опит, за да вземе ценен резултат. Той обаче в никакъв случай не предрешава сблъсъка, като се има предвид какво стори Юнайтед в предната фаза след загуба 0:2 у дома в първата среща.

Мактоминей: Ние сме Юнайтед, не ни отписвайте

Пике: Трябваше да се напънем за победата

Двубоят започна в доста динамичен и безкомпромисен стил, като само в първите 5 минути имаше по едно здраво влизане и от двете страни. Серхио Бускетс сериозно разтърси младия Скот Мактоминей с шпагат, а после Ашли Йънг „върна жеста” с интервенция срещу Филипе Коутиньо. Още тук си пролича, че нито един от двата състава няма да отстъпи.

Барса бързо започна да намира начина за своите маркови комбинации и на практика откри при първата си опасна атака. В 12-ата минута Лионел Меси пробяга на скорост през центъра, за да овладее дълъг пас над защитата. Аржентинецът стигна топката отляво в наказателното поле и центрира по перфектен начин към далечната греда, където Луис Суарес бе оставен непокрит. Уругваецът опита да подава с глава и Люк Шоу се оказа човекът, който отклони кълбото в собствената си мрежа – 0:1.

Юнайтед в никакъв случай не се стъписа, а продължи да упражнява преса дълбоко в половината на съперника. Тя на няколко пъти даде резултат, докато фигури като Пике и Серхио Бускетс с играеха с огъня, но чисти голови положения така и не се стигна.

Твърдата игра продължи и от двете страни, като дори и Лео Меси не беше пожален. Аржентинецът изяде един удар в лицето от Смолинг, който му отвори аркада. За късмет на гостите лекарският щаб бързо овладя ситуацията и Ла Пулга се върна в игра.

Гостите се ориентираха към контраатакуващ стил и той можеше да донесе позитиви в 36-ата минута. Тогава Луис Суарес се сбори с централните бранители за един дълъг пас в пеналта и почти успя да овладее. Линдельоф на пръв поглед изби кълбото и го прати право на пътя на връхлитащия Филипе Коутиньо. Бразилецът шутира моментално към долния ляв ъгъл, а Де Хеа използва левия си крак за впечатляващото спасяване.

Най-добрият шанс за домакините през първата част се откри пред Диого Далот в 39-ата минута. Тогава португалецът се озова непокрит току до вратарското поле и получи перфектното центриране от Рашфорд. Далот имаше цялото време на света да прецени удара си, затова когато топката пое към ъгловото флагче той беше най-разочарованият човек.

Втората част донесе ранна възможност за „червените дяволи”, които пак не се възползваха. Тер Стеген беше крайно неубедителен при опита да боксира центриране и изпрати топката право към намиращия се до точката на дузпата Рашфорд. Последният пробва воле, за да се възползва от лошото позициониране на вратаря, ала крайният продукт беше разочароващ – топката се вдигна високо и всъщност се отдалечи от вратата, оставайки в игра.

В следващите минути обаче Барса много успешно затвори подстъпите към вратата си, а на свой ред пропиля няколко изгодни възможности. В 65-ата минута Нелсон Семедо по перфектен начин изведе Луис Суарес съвсем сам срещу вратаря по диагонал отдясно спрямо целта. Уругваецът опита много силен шут, който спря във външната страна на мрежата. Секунди по-късно Лионел Меси се озова на стрелкова позиция под остър спрямо вратата ъгъл и „натисна спусъка”, като Де Хеа отново се справи с опазването на мрежата си.

От този момент нататък за Барса стана лесно да контролира темпото, тъй като противникът видимо отпадна физически заради пресата, която налагаше яростно от първата минута. Юнайтед имаше своите половинчати възможности и няколко статични положения, чрез които не успя да застраши кой знае колко вечерта на Тер Стеген.

Реваншът ще се играе във вторник, 16 април, на "Камп Ноу" от 22 часа българско време.

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД – БАРСЕЛОНА 0:1

0:1 Люк Шоу 12'-авт.

Ман Юнайтед (4-3-3): Давид де Хеа – Ашли Йънг /к/, Крис Смолинг, Виктор Линдельоф, Люк Шоу – Фред, Скот Мактоминей, Пол Погба – Диого Далот (74' - Джеси Лингард), Ромелу Лукаку (68' - Антони Марсиал), Маркъс Рашфорд (85' - Андреас Перейра);

резерви: Серхио Ромеро; Фил Джоунс, Хуан Мата, Антони Марсиал, Джеси Лингард, Андреас Перейра, Маркос Рохо.

Мениджър: Оле Гунар Солскяер

Барселона (4-3-3): Марк-Андре тер Стеген – Нелсън Семедо, Жерар Пике, Клеман Ленгле, Жорди Алба – Иван Ракитич, Серхио Бускетс (90+3' - Карлес Аленя), Артур Мело (66' - Серхи Роберто) – Лионел Меси /к/, Луис Суарес, Филипе Коутиньо (65' - Артуро Видал);

резерви: Яспер Силесен; Усман Дембеле, Малком, Серхи Роберто, Артуро Видал, Самюел Умтити, Карлес Аленя.

Треньор: Ернесто Валверде

Стадион: „Олд Трафорд” (Манчестър, Англия)

Главен съдия: Джанлука Роки (Италия)

-----

Най-важното минута по минута:

90+4' - КРАЙ НА МАЧА. Барселона има аванс от 1:0 преди домакинството си срещу Юнайтед другата седмица.

3 минути добавено време към срещата.

83' - Ненужна проява на Погба позволи на Семедо да спечели фаул на не повече от метър пред наказателното поле. Позицията беше удобна за левия крак на Меси, който опита шут под стената. Последната закачи кълбото и това улесни работата на Де Хеа.

80' - Никак нелошо центриране на Рашфорд към Пол Погба, който в последния момент беше изпреварен от Ленгле пред вратарското поле. Една грешна стъпка и ситуацията за Барса можеше да се влоши бързо.

70' - Пореден опит на Рашфорд да порази целта от пряк свободен удар. И сега топката отлетя високо над целта. Нулева опасност за Тер Стеген.

66' - Още веднъж Де Хеа! Лео Меси се озова под остър ъгъл спрямо вратата и не се посвени да шутира, а Де Хеа отрази по безукорен начин.

65' - Невероятен пропуск на Суарес! Нелсон Семедо водеше топката отдясно и подбра перфектния момент за пас в коридор за Суарес. Уругваецът изскочи съвсем сам по диагонал спрямо вратата, а мощният му шут срещна външната страна на мрежата.

51' - Страхотен шанс пред Рашфорд, който бива пропилян! Тер Стеген не беше никак убедителен при излизането си да боксира центриране, долетяло отдясно по атаката на Юнайтед. Вратарят изпрати топката право към Рашфорд, който от около 11-12 метра опита директно да шутира от воле. Крайният резултат беше плачевен, като топката се вдигна високо и се отдалечи от вратата.

50' - Пореден дискусионен момент с участието на Серхио Бускетс. Топката срещна ръката на халфа при центриране на Йънг, а играчите претендираха за втори жълт картон. Интересното бе, че съдията не получи сигнал от стаичката на ВАР за преразглеждане на ситуацията.

46' - НАЧАЛО НА ВТОРОТО ПОЛУВРЕМЕ. Футболистите на Солскяер подновиха играта от центъра. Без смени в двата отбора.

45+2' - КРАЙ НА ПЪРВОТО ПОЛУВРЕМЕ. Автоголът на Люк Шоу дотук единствен разделя двата отбора.

2 минути продължение на първото полувреме.

39' - И отговорът на Юнайтед - най-добрата ситуация за домакините! Маркъс Рашфорд получи отдясно и центрира по перфектен начин към Диого Далот, който бе изпуснат от Семедо. Младият португалец се възползва от несигурността на Тер Стеген и трябваше да се справи далеч по-успешно. Талантът стреля крайно неточно с глава, изпращайки топката почти в тъч.

36' - Спасяване от Де Хеа! Луис Суарес успя да затрудни защитниците на Юнайтед, преследвайки дълъг пас и правейки опит да го гардира с гръб към вратата на около 7-8 метра от нея. Линдельоф чукна топката, а тя отиде право към връхлитащия Коутиньо. Бившият играч на Ливърпул стреля по земя към долния ляв ъгъл, а Де Хеа с крак успя да избие.

29' - Лионел Меси получи прорезна рана по лицето след интервенция на Крис Смолинг. Звездата на Барселона трябваше да напусне терена, за да продължи лекарският екип работата си.

27' - Клеман Ленгле допусна наивна грешка с паса си наляво, с който опита да изнесе топката. Ашли Йънг пресече и опита извеждащ пас към Ромелу Лукаку, но Жорди Алба в сетния миг поправи грешката. Барса определено си играе с огъня в не един и два случая дотук.

21' - Диого Далот с движението си увлече Нелсон Семедо от Барса и така отвори коридор за стрелба пред Рашфорд. Изпълнението на последния обаче беше доста разочароващо.

17' - Пике внесе сериозно напрежение в защитата на Барса с две спорни отигравания. Първо върна опасно топката назад към Тер Стеген, който беше сериозно притеснен от Рашфорд. След това испанецът загуби кълбото пред дъгата и Бускетс извърши нарушение за жълт картон, за да спре Рашфорд.

12' - ГОЛ ЗА БАРСЕЛОНА - 0:1! Люк Шоу с автогол, а попадението първоначално не беше признато заради засада! Меси провокира всичко, получавайки пас на скорост зад гърба на защитниците. Аржентинецът избяга вляво и центрира към далечния край на вратарското поле, където Суарес беше непокрит. Уругваецът по-скоро опита да подава с глава, а успоредния му пас срещна тялото на Люк Шоу, за да се оплете в мрежата. Дори и играчът на Юнайтед да бе пропуснал кълбото, зад гърба му Филипе Коутиньо налиташе към топката.

8' - Никак нелош извеждащ пас на Погба към Рашфорд отляво. Нападателят имаше нужното пространство, ала вратарят Тер Стеген следеше играта. Той напусна пеналта и изчисти топката.

5' - Джанлука Роки пожали и Ашли Йънг, който не показа милост при действията си срещу Коутиньо. Очевидно зарядът е налице.

4' - Интересен ход от Барселона, който състави "стена" от само един играч - не особено високия Филипе Коутиньо. Маркъс Рашфорд не се посвени да шутира, но изстрелът му с десния крак прелетя много встрани покрай десния стълб.

3' - "Олд Трафорд" изригна след един остър шпагат на Бускетс срещу Мактоминей на метър-два пред дъгата. Реферът Джанлука Роки не показа картон, но с явен жест предупреди опитния испанец, че следващия път няма да бъде толкова снизходителен.

1' - НАЧАЛО НА МАЧА. Първият удар по топката бе за гостите от Барселона.