Къде сте, англичани? Този логичен въпрос изниква за пореден път и за поредна година след изявите на отборите от Острова в Европа.

При това, сега говорим само за Шампионската лига. Турнирът, който дори английските тимове не би трябвало, а и наистина не подценяват. Не е като втория по сила турнир Лига Европа, за който англофилите продължават да твърдят: „Е, тях този турнир не ги интересува. Не им се играе в него, гледат си Висшата лига.“

Добре, да приемем, че това за Лига Европа е вярно. Но тогава, какво правят представителите на най-богатата, най-интересната, най-оспорваната, изобщо най-най лига в света в най-комерсиалния и силен турнир?

Не са изминали още два пълни кръга в групите на Шампионската лига, а положението с представянето на английските отбори вече добива трагични измерения. Една победа и пет загуби! Едната победа я донесе Челси и то срещу кого – срещу Макаби Тел Авив /4:0/. А петте загуби са или срещу тимове, които не са баш от каймака на европейския футбол, или са на собствен терен. Или и двете.

Арсенал се издъни срещу Динамо Загреб /1:2/ навън и у дома срещу Олимпиакос /2:3/. Юнайтед загуби като гост на ПСВ Айндховен с 1:2, Сити падна на свой терен от слабо стартиралия сезона Ювентус с 1:2, Челси бе преодолян в Порто от сънародниците на Жозе Моуриньо /1:2/.

Втория кръг ще затворят за англичаните Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити с мачове съответно срещу немските Волфсбург и Борусия Мьонхенгладбах. Коварно...

Та, къде сте, англичани?