Испания тръгна с голямата кошница на Световното първенство, но се прибра рано-рано у дома. А медиите в страната определиха като един от големите грешници за това вратаря Давид де Хеа. 

Стражът направи феноменален сезон с екипа на Манчестър Юнайтед и собственоръчно опази сума точки за "червените дяволи". Но на Мондиала в Русия беше неузнаваемо слаб. Всъщност, той спаси само един от отправените към него 12 изстрела, включително и дузпите след редовното време и продълженията на мача с домакините от 1/8-финалите. 

Статистиката му сочи едва 14.4% спасени от отправените към него удари. Това го прави не само най-слабият вратар на настоящия шампионат на планетата, но и най-слабият такъв за последните четири форума. 

В тях няма играч на неговия пост, който да има под 40% отразени удари към него. Де Хеа не е успял да спаси нито един шут извън наказателното поле, което го нарежда до дебютанта Хайме Пенедо от състава на Панама. Но латиноамериканецът има общо осем спасявания, всички от които слд изстрели вътре в пеналтерията. 

А колко драстична е разликата в представянето на испанския вратар от мачовете му с Манчестър Юнайтед и после тези с Испания, сочи отново статистиката. През сезона с английския тим той е отразил феноменалните 81.1% от отправените към него удари, което е най-високият показател на Острова и най-доброто му представяне, откакто носи червения екип.