Селекционерът на испанския национален отбор Луис Енрике беше категоричен в защитата на титулярния си №1 на вратата Давид Де Хеа. Треньорът даде ясно да се разбере, че счита всички упреци към вратаря за неоснователни.

Звездата на Манчестър Юнайтед не се представя никак убедително в последно време за родината си, като допусна 6 попадения в най-скорошните си 2 срещи. В неделя той получи почивка, а младият Кепа Арисабалага пази вратата на „ла фурия” в контролата срещу Босна и Херцеговина.

Медиите в Испания още не могат да простят 28-годишния Де Хеа издънката при 3:3 срещу Португалия на Мондиал 2018. От летния турнир насам процентът му на спасявания падна драстично – до 45,8 процента.

„Не е справедливо в един колективен спорт с пръст да бъде сочен отделен индивид”, коментира Енрике. „От известно време насам в нашата родина фенове и медии са погнали Давид Де Хеа.”

„Критиките ще го направят по-силни, както и нас ще направят по-силни, защото боли, когато съотборник бива критикуван. Дори днес да не си ти критикуваният, нещата много бързо се преобръщат и в даден етап от кариерата ти също ще се окаже в подобно положение. Играчите от подобен калибър са свикнали на подобни оценки. Длъжни сме ги приемем, защото това е нашата професия”, допълни Енрике.

Испания не успя да се класира за полуфиналите в Лигата на нациите от елитната Дивизия А, но и не допусна изпадане, завършвайки след Англия и преди Хърватия в своята група.