Виляреал триумфира за първи път в Лига Европа, побеждавайки Манчестър Юнайтед след невероятна драма след изпълнение на дузпи с обща резултат 12:11 (б.р 1:1 в редовното време) във финалния мач игран в полския град Гданск. "Жълтата подводница" откри резултата с попадение на Жерар Морено (29), а в началото на второто полувреме Единсон Кавани (54) отблизо изравни. Двата отбора не успяха да излъчат победител в редовното време и се играха две продължения. След изиграването им резултатът остана непроменен, което означаваше, че всичко във финала ще се реши след изпълнението на дузпи. При изпълнението на наказателните удари двата тима си реализираха 20 попадения, а в решаващите изпълнения вратарят на испанския тим Херонимо Рули реализира своята дузпа, а Давид Де Хеа направи фаталния пропуск от бялата точка, носейки успеха за "жълтата подводница". Това бе и четвърти трофей за Унай Емери в Лига Европа.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

„Червените дяволи“ стартираха агресивно двубоя и в първите минути продължително задържаха топката.

Виляреал Манчестър Юнайтед

източник: Sofascore.com

В 6-ата минута Единсон Кавани получи в наказателното поле, но защитник на испанският тим решително изби. Две минути по-късно след продължителна атака Скот МакТомини получи на границата на наказателното поле и отправи плътен изстрел, пращайки топката покрай десния страничен стълб.

Английският тим продължи да пресира високо своя съперник и "жълтата подводница" изпитваше сериозни затруднения при изнасянето на топката.

Gulliver/GettyImages
77 снимки

В 16-ата минута испанският тим разигра заучено положение от непряк свободен удар, след което Дани Парехо центрира в наказателното поле, но непокритият Ману Тригерос не успя да нанесе точен изстрел към вратата на Давид Де Хеа.

Четири минути по-късно Аарън Уан-Бисакар центрира в наказателното поле, но Раул Албиол се намеси решително и изби с глава. Люк Шоу достигна първи до топката и отправи опасен изстрел към далечния ъгъл, но не намери целта, а и негов съотборник не успя да отклони острата топка във вратата на Херонимо Рули.

Виляреал отговори в ответната атака. Йереми Пино отправи плътен изстрел от дистанция, но Люк Шоу застана с тялото си пред топката и изби в ъглов удар. В 23-ата минута Карлос Бака технично центрира в наказателното поле, след което Дани Парехо нанесе изстрел с глава, който премина над вратата.

Минута по-късно Маркъс Рашфорд опита да изненада Херонимо Рули, но вратарят внимаваше и улови изстрела на нападателя.

В 27-ата минута Йереми Пино също опита от дистанция да затрудни Давид Де Хеа, но опитът му за изстрел бе слаб и топката премина покрай вратата.

Две по-късно Виляреал откри резултата. Дани Парехо центрира отлично от фаул в наказателното поле, където Жерар Морено се освободи от Виктор Линдельоф и реализира в близкия ъгъл.

Манчестър Юнайтед отново притисна съперника си в следващите минути, но испанският тим стоеше добре прибран в собствената си половина и не позволяваше на "червените дяволи" да стигнат до възможности пред вратата на Херонимо Рули. Много често нападателите на Оле Гунар Солскяер бяха атакувани от двама или трима бранители в жълто.

В заключителните минути на първото полувреме действията на терена се развиваха изцяло в половината на Виляреал, но Манчестър Юнайтед не успяваше да намери пролуките в защитата на испанския тим. В 45-ата минута Мейсън Грийнууд проби по десния фланг и центрира остро успоредно на голлинията, но Раул Албиол изпревари Единсон Кавани и пресече подаването, а след това топката се озова в ръцете на Херонимо Рули.

Виляреал имаше отлична възможност да удвои преднината си в началото на втората част. Аарън Уан-Бисака опита да изчисти атрактивно центриране на Ману Тригерос, но топката се озова в краката на Карлос Бака. Колумбиецът опита да нанесе изстрел от трудна позиция, но бе добре затоврен от Бруно Фернандеш и топката бе изчистена.

В 53-ата минута Скот МакТомини намери порстранство в наказателното поле и отправи изстрел, който бе блокиран и топката излезе в ъглов удар. Люк Шоу центрира от корнера, след което защитата на испанския тим изчисти топката, но тя се озова в Маркъс Рашфорд, който нанесе плътен изстрел от границата на наказателното поле. Отбраната на Виляреал не успя да реагира, а от това се възползва Единсон Кавани, който отблизо реализира във вратата на Херонимо Рули.

Малко след това натискът на "червените дяволи" продължи, а в футболистите на Унай Емери показаха за първи път колебания. В 60-ата минута Бруно Фернандеш центрира в наказателното поле, където Пау Торес пресече подаването и португалецът веднага вдигна ръцете си, протестирайки, че в ситуцаията трябва да се отсъди дузпа, но главният съдия Клеман Тюрпен бе категоричен, че 11-метров наказателен удар няма.

В 70-ата минута Маркъс Рашфорд стреля от непосредствена близост покрай левия страничен стълб, но ако нападателят бе реализирал попадението му нямаше да бъде зачетено, защот португалецът бе в положение на засада.

Две по-късно Люк Шоу нахлу в наказателното поле и опита изстрел с десния крак, който се превърна в центриране към Единсон Кавани. Уругваецът от трудна позиция стреля с глава, но топката срещна тялото на Пау Торес.

В 78-ата минута Скот МакТомини подаде на близката греда към Единсон Кавани, който опита технично с пета да стреля, но Раул Албиол блокира удара и топката излезе в ъглов удар.

Три минути по-късно Маркъс Рашфорд опита от дистанция да преодолее Херонимо Рули, но англичанинът прати топката покрай десния страничен стълб.

Малко след това Хуан Фойт влезе много грубо в краката на Люк Шоу и "червените дяволи" получиха правото на изпълнят фаул от удобна позиция, а главният съдия Клеман Тюрпен бе снизходителен и показа само жълт картон на аржентинеца.

В 89-ата минута неуморимият Люк Шоу центрира в наказателното поле, където Пол Погба надскочи Пау Торес и среля с глава, но топката премина над напречната греда.

В добавеното време на двубоя Марио Гаспар комбинира с Пау Торес в наказателното поле, след което централният защитник нанесе изстрел към далечния ъгъл, но топката премина високо над вратата.

Манчестър Юнайтед стартира агресивно в началото на продълженията. Бруно Фернандеш опита изстрел от дистанция, но Раул Албиол бе на мястото си и изби с глава.

В 95-ата минута Пако Алкасер получи в наказателното поле и мигновено отправи изстрел, но ударът му бе блокиран от Виктор Линдельоф.

Три минути по-късно Алберто Морено бе намерен в наказателното поле и крайният бранител отправи изстрел в близкия ъгъл, но топката не намери целта. Малко след това Пако Алкасер се възползва от грешка при изнасянето на топката от страна на защитата на "червените дяволи", но и нападателят стреля неточно.

В началото на второто полувреме двамата вратари се отчетоха с добро прочитане на ситуациите и излязоха, за да пресекат извеждащи подавания зад гърба на защитите.

В 112-ата минута Виляреал имаше добра възможност, след като Франсис Коклен свали с гърди към Жерар Морено, но изстрелът на халфа ръката на Фред, но главният съдия Клеман Тюрпен с помощта на ВАР реши, че не трябва бъде отсъден наказателен удар. По-рано в ситуацията "червените дяволи" имаха претенции за нарушение срещу Скот МакТомини.

До края на второто продължение играта бе често накъсвана след извършването на нарушения и това не водеше до опасности пред двете врати, което означаваше, че всичко ще се реши след изпълнение на дузпи.

При 11-метровите наказателни удари всички полеви играчи реализираха изпълненията си. Стигна се до заставането зад бялата точка на двамата вратари. Херонимо Рули вкара хладнокръвно своята, след което отрази изстрела на колегата си Давид Де Хеа, печелейки първа титла от Лига Европа за Виляреал.

ВИЛЯРЕАЛ - МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 1:1

1:0 Жерар Морено 29'

1:1 Единсон Кавани 54'

..........................................

При дузпите:

2:1 Жерар Морено

2:2 Хуан Мата

3:2 Дани Раба

3:3 Алекс Телеш

4:3 Пако Алкасер

4:4 Бруно Фернандеш

5:4 Алберто Морено

5:5 Маркъс Рашфорд

6:5 Дани Парехо

6:6 Единсон Кавани

7:6 Мои Гомес

7:7 Фред 

8:7 Раул Албиол

8:8 Дан Джеймс

9:8 Франсис Коклен

9:9 Люк Шоу

10:9 Марио Гаспар

10:10 Аксел Туанзебе

11:10 Пау Торес

11:11 Виктор Линдельоф

12:11 Херонимо Рули

12:11 Давид Де Хеа

Рефер: Клеман Тюрпен /Франция/

Стадион: „Стадион Енерга Гданск” /Полша/

Виляреал: Херонимо Рули – Раул Албиол, Пау Торес, Дани Парехо, Жерар Морено, Хуан Фойт, Карлос Бака, Ману Тригерос, Алфонсо Педраса, Етиен Капу, Йереми Пино

Треньор: Унай Емери

Манчестър Юнайтед: Давид Де Хеа – Виктор Линдельоф, Ерик Байи, Пол Погба, Единсон Кавани, Маркъс Рашфорд, Бруно Фернандеш, Люк Шоу, Аарън Уан-Бисака, Скот МакТомини

Треньор: Оле Гунар Солскяер