Отборът на Манчестър Юнайтед се класира за осминафиналите в Лига Европа, след като отстрани испанския гранд Барселона. Тимът на Ерик Тен Хаг се наложи с 2:1 на своя „Олд Трафорд” и така след 2:2 в първия мач в Испания, „червените дяволи” продължиха напред във втория по сила клубен турнир в Европа.

Гостите поведоха в резултата, но домакините съумяха да направят пълен обрат след силна втора част. Роберт Левандовски бе точен от дузпа през първата част, но с попадения на Фред и Антъни след почивката, домакините стигнаха до скъпоценния успех.

Gulliver/GettyImages
26 снимки

Двубоят на „Олд Трафорд” започна с натиск за домакините, които още в 3-ата минута имаха отлична възможност да поведат в резултата. Бруно Фернандеш се оказа на стрелкова позиция в наказателното поле и отправи хубав удар, но Тер Стеген бе на мястото си и спаси.

В 16-ата минута Барселона стигна до дузпа след наивна игра от страна на Фернандеш. Португалецът задържа за фланелката противников състезател, а главният рефер не се поколеба да посочи бялата точка. Ситуацията бе преразгледана с помощта на ВАР, само за да бъде потвърдени решението на съдията. Зад топката застана Роберт Левандовски, който порази целта от единайсетте метра. Де Хеа уцели ъгъла и дори докосна топката, но не успя да спре удара на поляка.

Втората част започна отлично за футболистите на Ерик тен Хаг. Не бяха изминали и две минути след подновяването на играта, когато домакините успяха да изравнят резултата. След грешка в отбраната на Барса и персонална такава на Кесие, Санчо открадна топката, комбинира с Фернандеш, който от своя страна намери Фред на границата на наказателното поле. Бразилецът стреля незабавно и въпреки че не успя да оправи мощен удар, успя да насочи топката в долния ляв ъгъл на вратата за 1:1.

Попадението подейства стимулиращо на „червените дяволи”, които започнаха да атакуват по-настоятелно. Малко след попадението на домакините, след отлична контраатака, Антъни се опита да намери Рашфорд в наказателното поле, но пасът му бе по-силен от необходимото и нападателят не успя да стигне топката.

Появилият се на почивката Антъни отново опита да затрудни Тер Сетген с далечен удар, но вратарят на гостите нямаше проблеми и спаси. 

В 58-ата минута капитанът на Манчестър Юнайтед Бруно Фернандеш предизвика суматоха на терена, след като си позволи да изрита силно топката в тялото на падналия на терена Де Йонг. Играчите на двата тима си спретнаха меле, след което Фернандеш получи жълт картон. Серджи Роберто също бе официално предупреден.

Първата добра възможност за Барселона през втората част дойде в 64-ата минута. След центриране отляво, Жул Кунде се извиси над всички в наказателното поле и стреля много добре с глава. Давид де Хеа със сетни усилия успя да избие топката, който влизаше точно под напречната греда. В крайна сметка обаче, Барса стигна само до ъглов удар, който не донесе опасност за испанския страж на домакините.

Футболистите на Тен Хаг успяха да сътворят пълен обрат на резултата, а в герой за домакините се превърна резервата Антъни. След няколко неуспешни опита на отбраната на гостите да изчисти топката далеч от наказателното си поле, коженото кълбо попадна в Антъни на десния фланг, който без никакво забавяне успя да я насочи технично в десния ъгъл на вратата на Тер Стеген за 2:1.

В добавеното време на срещата Левандовски имаше уникален шанс да изравни и да прати мача с продължения, но ударът му бе избит от Рафаел Варан, който подсигури вратаря си Давид де Хеа.

FT | МАНЧЕСТЪР ЮН – БАРСЕЛОНА 2:1

0:1 Левандовски 18', 1:1 Фред 47', 2:1 Антъни 73'

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Уан-Бисака, Варан, Мартинес, Шоу, Каземиро, Фред, Фернандеш, Вегхорст, Санчо, Рашфорд

Старши треньор: Ерик тен Хаг

Барселона: Тер Стеген, Араухо, Кунде, Кристенсен, Балде, Бускетс, Кесие, Де Йонг, Роберто, Рафиня, Левандовски

Старши треньор: Шави Ернандес