С попадение на Маркъс Рашфорд Манчестър Юнайтед взе ценна преднина срещу Селта Виго в полуфиналите на Лига Европа. Младият англичанин вкара единственото попадение за 1:0 на испанска земя, което поставя испанците в много тежка позиция за реванша на „Олд Трафорд“ другата седмица.

Освен чудесното представяне на Рашфорд, който беше заменен през втората част, другата позитивна новина за Юнайтед бяха пълните 90 минути, които успя да изиграе централният защитник Ерик Баи. Котдивоарецът беше познатата класа в отбрана, а предвид скорошната му контузия това може само да радва Жозе Моуриньо.

На „Балайдос“ първата опасност дойде в 11-атта минута и беше за Селта. Неманя Радоя получи отдясно до ъгъла на пеналта и веднага завъртя фалцово топката към далечната греда. Там Даниел Вас се промуши между застиналите бранители на Юнайтед, като от 7-8 метра стреля много неточно покрай страничната греда.

Юнайтед отвърна на хвърлената ръкавица 9 минути по-късно. Маркъс Рашфорд пое топката отляво и опита серия от финтове, с които в крайна сметка си отвори коридор за шут от около 20-ина метра. Вратарят Серхио Алварес беше на висота и с впечатляващ плонж изби топката, която иначе влиташе в горния му ляв ъгъл.

С напредването на мача Юнайтед започна да трупа увереност в действията си и все по-ярко диктуваше темпото. В 31-ата минута Фелаини отне топката в центъра и с пас вляво намери нахлуващия на скорост Хенрих Мхитарян. Арменецът опита ниско центриране с външен фалц, което централният защитник Кабрал подцени и топката мина под крака му. Рашфорд се хвърли да засича с шпагат и само няколко сантиметра го разделиха от това да успее.

В 35-ата минута Серхио Алварес спаси сигурен гол. Пол Погба надигра Радоя в центъра и веднага с пас по тревата изведе Мхитарян сам отляво. Арменецът вдигна глава преди да стреля, но опитният страж на домакините отрази с крак.

Четири минути по-късно Алварес отказа и Джеси Лингард. Офанзивният халф разигра хубаво двойно с Рашфорд при дъгата, а нападателят, макар и с гръб към вратата, изведе съотборника си фронтално срещу вратата. Лингард шутира към долния ляв ъгъл секунда, преди бранителите да го застигнат, а Алварес се хвърли смело и отрази.

Второто полувреме започна както и първото – с шанс в полза на домакините. В 52-ата минута Яго Аспас опита да засече с глава, като опитът му прелетя опасно близо до целта, без обаче да я порази. Седем минути по-късно Пионе Систо пробва шут от границата на наказателното поле, който придоби неприятна парабола и стражът на Юнайтед Серхио Ромеро не рискува, като боксира над гредата.

Юнайтед постепенно отново влезе във верните коловози и в 67-ата минута Рашфорд откри резултата от пряк свободен удар. Топката беше заложена отдясно на около 22-23 метра по диагонал срещу вратата. Дейли Блинд прескочи и това като че ли заблуди стража Алварес. Рашфорд стреля мощно над стената и по посока вратарския ъгъл, а капитанът на Селта направи фатални две малки крачки в грешната посока и плонжът му бе обречен - 0:1.

Юнайтед много бързо се прегрупира и заложи по-компактна постройка на терена, като намали оборотите в предни позиции. Селта обаче изглеждаше безидеен и много инертен, поради което не стигна до кой знае какви ситуации.

Единствената по-чиста беше в 73-ата минута, когато Яго Аспас при постепенна атака с пас по тревата намери Чори Кастро отляво и напълно сам в наказателното поле. Последният като че ли се уплаши да завършва сам и реши да върне към Аспас, с което го затрудни. Испанецът произведе изстрел с левия крак, но встрани от вратата на Ромеро.

В другия първи полуфинален мач от вчера Аякс разгроми Олимпик Лион с 4:1.