Спартак Москва с българския национал Ивелин Попов в редиците си отпадна от груповата фаза на Лига Европа. Това стана факт след загуба 0:2 навън от испанския Виляреал, който завърши без загуба като лидер в група G на турнира.

Попов остана на терена през цялото времетраене на срещата, която теоретично можеше да прати руския гранд напред. Това минаваше през победа на испанска земя и загуба на Рапид Виена от Глазгоу Рейнджърс в другата среща. Австрийците обаче се наложиха с 1:0 над тима на Стивън Джерард и така ще правят компания на „жълтата подводница” в жребия за елиминациите (17 декември).

На „Естадио де ла Серамика” реално в нито един момент домакините не изпуснаха инициативата, за да вземат така важната победа. Амбицията им пролича отрано, защото още в 11-ата минута резултатът беше открит. Шут на Жауме Коста рикошира в тялото на Карл-Токо Екамби, който не беше в засада, а това отведе топката надясно в наказателното поле при Самуел Чукуезе. Нигериецът укроти и стреля през човек, за да порази долния десен ъгъл – 1:0.

В началото на второто полувреме Виляреал нанесе втори удар. В 49-ата минута Пабло Форналс показа чудесна визия за играта и изведе Екамби отляво. Макар ъгълът да беше доста остър, камерунецът не се посвени да стреля, а 20-годишният страж Александър Максименко определено можеше да се намеси по-добре – 2:0.

Нещата за Спартак можеха и да са по-различни, ако в 53-ата минута Зе Луис беше малко по-точен. Неговият силен изстрел с глава намери напречната греда.

Буквално мигове по-късно Виляреал можеше да доубие интригата, но беше ред и за Жерар Морено да улучи рамката на вратата.

В последната минута от редовното време Жауме Коста от „жълтата подводница” беше изгонен с директен червен картон заради груб шпагат и това беше щипката горчилка за домакините, тъй като крайният защитник ще пропусне най-малко първия мач от елиминациите.

В крайното класиране Виляреал и Рапид Виена събраха по 10 точки, за да заемат първите две позиции. Трети финишира Рейнджърс с 6, а Спартак остана последен с 5 пункта.