Единственият голям трофей, който липсва във витрината на Манчестър Юнайтед, вече е там. "Червените дяволи" взеха отличието от втория по сила евротурнир - Лига Европа, и вече имат пълен комплект. 

Това стана във финал, минал под диктовката на английския гранд. Момчетата на Жозе Моуриньо не допуснаха изненади и надделяха с 2:0 над младия и амбициозен тим на Аякс, за да вдигнат трофея в края. 

Холандците пък направиха голямото си завръщане в европейския футбол с първия си финал от 21 години, но така и не успяха да сторят и допълнителната крачка, за да се преборят с далеч по-опитния и обигран съперник. 

Юнайтед изкова успеха си с по едно попадение преди и след почивката. Пол Погба откри в 18-та минута, а малко след подновяването на играта Хенрих Мхитарян сложи точка на спора. До края Аякс беше безпомощен и всичко мина точно по сценария на Моуриньо. 

Този успех гарантира на английския тим квота в Шампионската лига за следващата кампания, нещо което не успя да си гарантира с представянето си във Висшата лига. Така най-силното и оспорвано първенство в света ще има цели петима представители в Турнира на богатите наесен. Освен Юнайтед, там ще са още Челси, Тотнъм, Манчестър Сити и Ливърпул. 

Двубоят на стадиона в Стокхолм се разви точно по вкуса на Жозе Моуриньо. Още в началото тимът му успа съперника и успяваше да задуши атаките, като след това стигна до своите шансове. Първата възможност за англичаните дойде в 9-та минута, когато след пас на Хуан Мата съотборникът му Фелайни не успя с глава да засече в почти опразнената врата. 

"Бебетата на Аякс" показаха зъби четвърт час след началото. Тогава Бертран Траоре преодоля защитата на съперника и отляво на наказателното поле стреля мощно, но вратарят Серхио Ромеро се намеси подобаващо и изби. 

И сякаш от нищото "червените дяволи" поведоха в резултата малко след това. В 18-та минута Пол Погба получи топката на стрелкова позиция, но не стреля особено опасно. Французинът обаче имаше късмет кълбото да срещне крака на играч на Аякс, да направи странна парабола, с която да излъже вратаря и да се оплете в мрежата му - 1:0. 

Холандците бяха в шок и трудно можеха да реагират в тези моменти. И за малко всичко да свърши рано-рано за тях в 24-та минута. Тогава Антонио Валенсия проби по десния фланг и си отвоюва позиция за стрелба в наказателното поле, но вратарят изби подобаващо. 

До края на полувремето Юнайтед контролираше спокойно събитията на терена. Хенрих Мхитарян имаше някаква минимална възможност да удвои, но вратарят се намеси. Бертран Траоре пък можеше да изравни за Аякс, но всъщност и открилите се пред него шансове не бяха толкова чисти. 

В крайна сметка почивката дойде със заслужен аванс от един гол за големия фаворит в този сблъсък. А в началото на втората част на практика всичко приключи. При това едва в 48-та минута. 

Тогава след едно центриране от корнер на Хуан Мата се стигна до удар с глава на Крис Смолинг, а Хенрих Мхитарян отклони достатъчно топката, за да я оплете в мрежата за втори път. И до края на мача Аякс така и не намери сили и идеи как да се противопостави на това. 

"Червените дяволи" се прибраха, играеха умно в защита и не позволяваха на съперника си да стига до чисти ситуации. Даже до никакви. Хаким Зиех и Бертран Траоре опитаха с далечни удари или статични положения да затруднят Ромеро, но без абсолютно никакъв успех. 

Англичаните имаха своите шансове на контри, но така или иначе не влагаха толкова усилия в предни позиции, колкото в опазването на комфортната преднина и контролирането на спечеления на практика двубой. 

При една от атаките в 87-та минута Джеси Лингард се измъкна зад защитата, но бързо беше настигнат от бранител и той му изби. Едва в следващата атака Аякс стигна до най-чистото си положение в мача, когато Дони ван де Беек се озова на стрелкова позиция от вратарското поле, но ударът му беше спасен от Ромеро 

До последния съдийски сигнал нищо не се обърка в плановете на Моуриньо и играчите му и те с опит и разумна игра триумфираха в двубоя и вдигнаха единствения трофей, който им липсваше. И по-важното за тях - те ще играят в Шампионската лига следващия сезон. Докато за Аякс остана утешението, че стигна до директния спор с най-добрия отбор в турнира и показа, че в този състав има огромно и светло бъдеще. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Аякс: Андре Онана, Йоел Фелтман, Жайро Ридевалд, Дейвинсон Санчес, Бертранд Траоре, Дейви Клаасен, Амин Юнес, Ласе Шьоне, Хаким Зиех, Каспер Долберг, Матайс де Лихт;

Резерви: Дидерик Бур, Кени Тете, Хайко Вестерман, Френки де Йонг, Дони ван де Беек, Джъстин Клуйверт, Давид Нерес;

Манчестър Юнайтед: Серхио Ромеро, Пол Погба, Хуан Мата, Крис Смолинг, Дейли Блинд, Маркъс Рашфорд, Андер Ерера, Хенрих Мхитарян, Антонио Валенсия, Маруан Фелайни, Матео Дармиан;

Резерви: Давид де Хеа, Фил Джоунс, Уейн Рууни, Антони Марсиал, Джеси Лингард, Майкъл Карик, Тимъти Фосу-Менса.