Съвместна публикация на Gong.bg и Тема Спорт

Явно съм се заблуждавал, че на тази тема е сложена точката! Мислех, че позаглъхнаха страстите около пропуснатите десетина минути в края на мача за Митко Бербатов на „Уембли”, които най-вероятно щяха да доведат до обрат 4:3 в полза на Юнайтед. Поне такива са част от мненията на хилядите фенове изказали се най-вече в интернет-форуми. Шумът около новия договор на играча или по-скоро липсата му, също подклаждат огъня. Бербатов си дойде и в България, нещо там се опита да се изкаже, ама не баш както трябва, поднесе и извинение, което допълнително шокира пък друга част от феновете. Тези, които бяха за Барса на финала или които са привърженици на други, враждебни на „червените дяволи” тимове на Острова. Добре бе, карай да върви, извинил се човека, няма лошо. Ще следим от дистанция какво ще поднесе близкото бъдеще и толкоз.

Но онзи ден пак надникнах във форумите. А на темата „Бербо” те са като да отвориш вратата на мазето. Където е пълно с неочаквани изненади, дебнещи в сумрака и чакащи малко светлинка за да изпълзят наяве. Това, че „..журналята сме само едни гадни и мръсни плювалници...”, които дори нямат право да превеждат излезли в английската преса материали, го приемам с лек смях. То спада в категорията „няма угодия”. Но продължаващата истерия, свързана с внушението и помислите, че в Обединеното кралство наистина се води някаква негативна кампания срещу сравнително скромната в гео-политически и икономически мащаб България вече ме напушва в сериозен и гръмогласен смях. При това без да съм изпушил две-три наргилета с опиум. Дали пък не са прави? И защо в крайна сметка Англия може да ни има зъб? С напредване на летните горещини, човек започва да си задава и подобни въпроси. Дали всичко не датира от края на 70-те години, когато дискредитирахме тамошните спец-служби, след като насред моста Ватерло край Темза един българин прати малко топче пълно с рицин в тялото на друг българин. И до ден днешен великите агенти от Скотланд Ярд така и не успяха докрай да разплетат случката и са получили подръпване за ушите. И някой, като в края на касов трилър се е зарекъл с думите „Някой ден ще отмъстим! Било то с отказ да ви приемем в Шенген или с игнорирането на ваш популярен футболист!” Пък и чисто футболно, само няколко години по-късно нашето ЦСКА си направи гаргара два пъти поред с актуалните европейски шампиони, като ги елиминира по пътя към удължаване на славата им. Тук вече май е даден обетът! Ако някой път на хоризонта се появи такъв играч, от омерзната България, ако пък отгоре на всичко той идва именно от този лош отбор, трябва да бъде посичан непрекъснато. Унижаван, осмиван и заврян в миша дупка. Дори цялата операция да струва някакви си 30 милиона паунда.

Изострянето на отношенията по оста България – Англия продължиха с пълна сила и в последните години. Което едва ли не, съдейки по форумните титани на конспирацията, е довело до този краен резултат. Една от най-силните атаки бе след мача на Левски срещу Шалке и култовото „Дис бритиш...” на Батков към Майк Райли. Няма как това да не е засегнало мъжката гордост на всички кралски поданици.Фъргюсън отмъсти и за Райли. Британците най-сетне се показаха истински мъже, напук на Батковите подозрения и биха такъв мъжкарски шут на Митко, че цяла България гневно се разтресе. Аз си правя тук някакви шегички, ама съм напълно убеден, че все ще се намери някой, който да приема подобна версия за чиста монета. А в целият хор се включиха и колеги, които вярват с религиозна преданост в масираната анти-българска кампания. Нека добавим още един пример в подкрепа на тяхното убеждение. Има един гнусен режисьор, някакъв пиклив бивш комедиант, който се осмели да се подиграе на цяла България, правейки своите манипулативни документални филмчета. Този тип, Майкъл Пейлин в един от тв-пасквилите си, видите ли, направи интервю с Азис и посети квартал Столипиново в Плавдив. Вместо да направи очерк за розовата долина край Казанлък, да отскочи до Рилския манастир и да отиде на концерт на Веселин Маринов, където се пеят предимно позитивни за нацията песни. Как не го е срам? Тръгнаха някакви инициативни комитети, че чак да го съдят! Ха-ха! Абе, да не би и той да е пусна тук-там връзките си, и накрая пак Бербатовия гръб да понесе тази явна британско-българска вражда и непоносимост? Нищо чудно.

Само две неща не разбирам в цялата схема. Защо капитан на Манчестър Юнайтед е роденият в тогавашно Титово Ужице Неманя Видич? В страна, която ни Европа ще види скоро, нито самата Европа ще я види, освен ако не трябва някъде да си изхвърли боклука. И то при наличието на фигури като Райън Гигс, Пол Скоулс, Уейн Рууни и Ван дер Саар. Нали там мразели балканците? Нали има негативно отношение към по-малките, към аутсайдерите на Европа? Нали сме новите негри на Стария континент? Е, защо му дават лентата на тоя тип? Нали, някак не се връзва. И защо след като гадните англичани така ни режат, както мечовете на конквистадорите не са рязали индиански глави, ние гласувахме за някаква британска поп-боза на последната Евровизия? Седя аз пред телевизора след полунощ с натежали клепачи, слава-богу още сред първите анонси на вотовете съзирам наконтената Мария Илиева. Мацка та дрънка, не като онези английски кранти, с бели кожи и дебели и голи крака дори през декември. И изведнъж нашата певица обявява, че България дава максимален актив от точки на Англия! Бе, на тази няма ли кой да и каже, че Сър Алекс вече има в главата си план, който НЕ включва Бербатов за мача на Уембли.

Не се ли разбра, колко абсурдно звучи всичко това? Че става въпрос само и единствено за спорт, за футбол, за тактика, за вписване в схемата. Нека не заприличваме на чичо Грозни. И да си знаем отсега – ако следващия сезон се получи нещо подобно. Защото знаете ли какво прави в момента онова навито като пружинка мексиканче? Гледах репортаж тези дни, как наниза хеттрик на Салвадор. Играе цяло първенство – Златната купа на КОНКАКАФ. Която за Мексико вероятно ще завърши на чак на финала, на 25 юни. Почивка след това? Не, защото няколко дни по-късно Мексико се пуска и на Копа Америка. До към средата на юли. И ей го дошло времето за новия сезон в Премиършип. И пак вероятно Чичарито ще е титуляр. Тъй като ние по това време играем мачле с приятели на малки вратички.