Макар и само с един сезон в Ювентус, нападателят Валери Божинов не е забравен. Приближеното до „бианконерите“ интернет издание tuttojuve.com направи ексклузивно интервю с българина, в което имаше всякакви теми – за сегашния му отбор Партизан, за спомените с Ювентус, престоите в Парма и Фиорентина.

- Валери, добро утро. Бих искал първо да си поговорим за авантюрата ти в Партизан. Как се развиват нещата в Сърбия?
- Много добре. Играя редовно и вкарвам доста голове. На Балканите това е един много важен тим. Тук много млади играчи получават шанс да покажат потенциала си, а после да направят следващата стъпка и да се справят добре в Европа. Сръбското първенство не прилича на никое друго на континента, нито пък на италианското, ала за сметка на това е пълно с таланти. Винаги казвам на по-младите, че най-важно е да побеждаваш, без значение какъв е мачът. Историята помни само победителите.

- Партизан е отбор, който се бори за титлата...
- Да, тя е много важна за нас. Съвсем различно е да се бориш за титлата в първенството и да си в битката за оцеляване. Първото място е ценно, защото ще гарантира участие в Шампионската лига. Разбира се, би било хубаво да играя в Ювентус (смее се), но Партизан не е по-малко важен отбор.

- Каква е връзката между Ювентус и Партизан?
- Партизан е като Юве, защото и двата отбора имат черно-бели екипи. Когато играхме дербито срещу Цървена звезда миналата година, феновете направиха хореография как зебра изяжда лъв. Цветовете ни са еднакви, манталитетът – също, но ни липсват трофеите, които притежават италианците.

- Как виждаш Ювентус тази година?
- Отборът се справя много добре. Очаквам нова титла в първенството, защото Юве е много по-силен от останалите отбори в Серия А. В Европа има известни трудности, ще е страхотно, ако успее да постигне нещо позитивно в Шампионската лига. Ще е добре и за клуба, и за феновете. Победа във финала? Когато играха срещу Барселона във финала преди две години, „бианконерите“ нямаха решаващи играчи от калибъра на Меси, Неймар и Суарес. Такива футболисти не се купуват всеки ден. Тогава им лисваше качеството, което може да направи разликата, когато ти е най-трудно.

- Юве обаче купи играчи от подобна величина през лятото...
- Определено, летните попълнения като Дани Алвеш, Миралем Пянич и Гонсало Игуаин не подлежат на коментар. Те са футболисти, с които би могъл да спечелиш Шампионската лига. Когато си на ниво в Италия, най-нормалното е да насочиш усилията си към Европа, за да печелиш и там.

- Какви спомени пазиш от сезона, който изкара в Торино?
- Само добри спомени. Беше трудна година за Ювентус заради проблемите, които отборът имаше, но в същото време и чудесна, защото се срещнах с велики футболисти като Недвед, Дел Пиеро, Буфон. Разбирам какво означава манталитетът на победител. Беше страхотно, защото винаги сме си говорили, когато бяхме конкуренти, ала когато станахме съотборници, изживяването беше неописуемо. Спомням си много неща за тези велики шампиони, които първо и преди всичко бяха хора, а след това – футболисти.

- Ти игра под наем от Фиорентина. После какво се случи?
- Да, бях пратен под наем от тосканците, но нямам намерение да съжалявам защо не играх толкова много за Ювентус. Беше страхотна година, след която отборът се завърна в Серия А. Видях саможертвите, които направиха всички големи фигури, и смиреността да играеш на по-ниските нива в Италия. Те спечелиха толкова много, защото направиха всичко от любов към фланелката. Постъпката им трябва да бъде пример за всички.

- Дел Пиеро, Буфон, Недвед, но още също Каморанези и Трезеге. Какво бе да си в съблекалнята с тях?
- Постоянно се усмихвах, това си спомням. Когато трябваше да се работи, всички се трудехме, когато моментът беше подходящ, всички се шегувахме. Никога не е имало проблеми, основната цел беше да върнем отбора обратно в Серия А колкото се може по-скоро. Имаше толкова много футболисти, които се утвърдиха по това време – като Маркизио и Джовинко.

- А какво ще ни кажеш за треньора Дидие Дешан?
- Беше много тих и сериозен. Когато обаче имаш играчи от подобен калибър, почти не ти трябва треньор. Поне аз така мисля. Дел Пиеро, Недвед, Буфон, Трезеге, Каморанези – те водеха тренировките, защото изгаряха от глад и желание да направят разликата на терена. Треньорите си вършеха своето разузнаване, но такива футболисти не се нуждаят от технически напътствия. Беше лесно да се играе с тях.

- Опитните фигури също поискаха от младите хора като теб, Маркизио и Киелини да придобият онзи манталитет, който спомена в началото...
- Джорджо Киелини беше много млад тогава, но вече имаше опит в Серия А. Дори тогава беше лидер. Благодарение на това Юве спечели пет поредни титли на Италия.

- Скаутите на Ювентус не са ли те търсили във връзка с някой талант на Партизан?
- Сърбия като нация има много младоци с добър потенциал. Хавиер Рибалта (шефът на скаутите в Юве – б.р.) и неговите хора идваха на няколко пъти да наблюдава трима от моите съотборници – един защитник, един полузащитник и един ляв нападател. Те попитаха и мен какво мисля за момчетата.