Шведският полузащитник Кристофер Олсон си e възстановил двигателната функция и вербалните способности, след като беше диагностициран с множество малки кръвни съсиреци от двете страни на мозъка миналия месец, съобщи клубът на играча Мидтиланд.

28-годишният футболист се възстановяваше в Хамел Хевроцентър в Дания, където има изготвена рехабилитационна програма за преодоляване на рядкосрещано възпаление, засягащо кръвоносни съдове в мозъка.

"Физическият му напредък е значителен и сега той активно тренира функцията си да ходи отново. Вече може да се храни самостоятелно, се казва в специалното изявление по темата на клуба Мидтиланд. Въпреки че когнитивните проблеми остават и прогнозата за пълното му възстановяване остава несигурна, специалистите в лечебния център са окуражени от положителните стъпки, които Кристофър вече направи".

"Спиращо дъха е да станем свидетели на борбата на Кристофър срещу болестта. Неговото положително отношение, непримирим дух и неуморна воля за победа са вдъхновение за всички нас", каза мениджърът на клуба Клаус Стейнлайн като допълнение към позицията на клуба.

Олсон, който има 47 мача за националния отбор на Швеция, е юноша на лондонския Арсенал, където започва кариерата му. Преди да дойде в Дания е ритал за шведския АИК (Стокхолм) и за белгийския Андерлехт.

В началото на месец март той беше открит припаднал у дома си, като първоначалните прогнози бяха, че се е самонаранил или е бил ударен. Прегледите в клиниката обаче откриха изключително рядко възпалително състояние на кръвоносните съдове./БТА