УЕФА трябва да преосмисли правилата си, които не позволяват на клубове с еднакъв собственик да играят в един и същи европейски турнир, като Шампионската лига например, каза президентът на централата Александър Чеферин.

Той даде обширно интервю пред бившия играч на Манчестър Юнайтед Гари Невил, в което поясни, че УЕФА "не мисли само за Юнайтед", когато обмисля преразглеждане на разпоредбите.

Собствениците на Манчестър Юнайтед семейство Глейзър приемат оферти за закупуване на легендарния клуб и до момента имат две - от Катар и от британския милиардер Джим Ратклиф.

Катарският държавен инвестиционен фонд вече притежава Пари Сен Жермен, който играе редовно в Шампионската лига, а компанията за химикали INEOS на Ратклиф е собственик на френския Ница, който също е част от европейските клубни турнири на УЕФА, но от по-ниско ниво.

И двамата потенциални купувачи може да имат проблеми с правилото на УЕФА, което забранява на клубовете да играят в едни и същи състезания през сезона, ако собствениците имат "решаващо влияние" върху тях.

Чеферин каза в интервюто пред Невил, че УЕФА трябва скоро да преосмисли своите правила.

"Трябва да бъде скоро, защото знаете, всичко трябва да се случва бързо във футбола", добави президентът на УЕФА.

Комисията от експерти по клубни финанси на УЕФА прие през 2017 година, че групата собственици на Ред Бул е създала достатъчно разделение между Лайпциг и Залцбург, за да позволи и на двата отбора да влязат заедно в Шампионска лига. Това решение обаче беше посрещнато с известен скептицизъм и намирането на гъвкавост в правилата, която в крайна сметка би могла да облагодетелства кандидатурата на Катар за Юнайтед, би бил още един пример за това, че Пари Сен Жермен до известна степен получава благоприятни решения от УЕФА.

ПСЖ беше разследван от УЕФА в два случая за финансов мониторинг и се размина с по-леки последици, отколкото мнозина очакваха, а президентът на клуба Насър ал-Хелаифи избегна санкция по дисциплинарно дело миналата година.

Ал-Хелаифи е близък съюзник на Чеферин във футболната политика като член на изпълнителния комитет на УЕФА, като председател на Европейската асоциация на клубовете, която помогна за спирането на проекта за отцепването на Суперлигата през 2021 година, и като ръководител на един от най-важните търговски клиенти на УЕФА - катарският телевизионен оператор beIN Sports.

УЕФА предупреди миналия месец за евентуалните рискове, породени от "собствеността на няколко клуба" - потенциални тайни споразумения на терена и на трансферния пазар, в своя годишен преглед на Европейската футболна индустрия.

Изследователи на УЕФА идентифицираха "повече от 180 клуба по света" в мултиклубна инвестиционна структура, включваща кариерите на повече от 6500 играчи. Те казаха, че това е петкратно увеличение в рамките на едно десетилетие.

"Има все по-голям интерес към тази мултиклубна собственост и не трябва просто да кажем "не" на инвестициите и да подкрепим еднаквата собственост на определени отбори. Но трябва да видим какви правила ще поставим в този случай, защото те трябва да са строги", добави президентът на УЕФА.

Чеферин каза, че всяко решение на централата за облекчаване на правилото за собственост на няколко клуба ще бъде взето от Изпълнителния комитет, който той председателства. Той включва Ал-Хелаифи и Дейвид Гил, бивш главен изпълнителен директор на Манчестър Юнайтед, който все още е тясно свързан с клуба.

 

БТА / Автор: Ива Кръстева