В петък станаха ясни 30-те футболисти, които ще се борят за „Златната топка“ тази година. Изненадващо седемкратният носител на отличето – Лионел Меси, не попасна сред кандидатите за тазгодишния приз.

Това предизвика и сериозно възмущение сред феновете на аржентинеца. Още повече предвид факта, че големият му съперник и петкратен победител в анкетата на „Франс Футбол“ - Кристиано Роналдо, намери място в листата с номинираните тази година.

По тази причина от  френския вестник „Екип“, които са издателите на списанието, организиращо допитването за „Златната топка“, дадоха обяснение за пренебрегването на настоящия носител на наградата Меси и включването на Кристиано.

„Светотатство? Събитие, при всички случаи“, пише „Екип“ относно отсъствието на суперзвездата на Пари Сен Жермен, след което изданието изброява причините за това. Първата от тях е свързана с промяната на критериите на „Златната топка“, като се посочва, че в периода на оценяването за подбора на кандидатите представянето на Меси не е оправдало очакванията. Оттам изтъкват, че първата му година на „Парк де Пренс“ не е била толкова добра, че играчът е имал търкания с доскорошния си наставник Маурисио Почетино и че формата му е била лоша, заради което описват дебютния му сезон в Париж като белязан от разочарование.

От „Екип“ пишат още, че „остава неприятното впечатление, че част от Лео е останала в Барселона“, че той е отбелязал едва шест гола в Лига 1 и че с отпадането на ПСЖ на 1/8-финалите на Шампионската лига от Реал Мадрид са приключили надеждите на отбора и на футболиста.

Междувременно, вестникът изброява и мотивите за присъствието на Роналдо сред номинираните за 18-и пореден път. Изданието акцентира върху факта, че португалецът стана номер 1 по голове на ниво национални отбори, че той отбеляза шест гола в груповата фаза на Шампионската лига, за да класира Манчестър Юнайтед за елиминациите и че е приключил миналия сезон с 32 гола в 49 мача във всички турнири. Според тях тези успехи са повече от достатъчни, за да задържат Кристиано във футболния елит.