Финансовият директор на Манчестър Юнайтед Клиф Бати предупреди за голяма промяна при разпределението на парите от Шампионската лига и другите европейски турнири, предаде агенция "Асошиетед Прес". Той заяви, че футболните лидери не трябва да се заблуждават за това, че стойността на европейския футбол идва от най-добрите отбори и, че промяната в разпределението на парите ще се отрази на устойчивостта на клубовете.

Джако Суорт, който е мениджмънт директор на Групата на европейските лиги, която включва 37 професионални първенства на континента, включително английската Висша лига, каза в четвъртък, че са нужни "драстични промени" при разпределението на финансите, когато влязат в сила промените в евротурнирите от 2024 година.

Приходите от цикъла 2024-2027 се предвижда да бъдат около 5 милиарда долара на година и Суорт призова процент от тях да бъде даден солидарно и на неучастващите клубове, както и по-голям дял да има за Лига Европа и Лигата на Конференциите. Той предложи и намаляване на парите в Шампионската лигd и Лига Европа на базата на историческите коефициенти и телевизионните дялове на пазара.

Бати каза, че оценява "чувството да искаш да давам повече", но и че "тортата става по-голяма и тези, които държат правата, плащат повече заради продукта". "Мисля, че трябва да вложим повече пари, съгласен съм с настроенията, но стойността се създава на върха. Така че, ако започнете да променяте това и да затруднявате представянето на по-големите клубове, ще бъде трудно.”

Европейските лиги представиха данни, които показват, че годишният приход за цикъла 2021-2024 е по 3,6 милиарда евро, като 2,8 милиарда се разпределят между участващите клубове и само 750 милиона остават за тези, които не участват.

Суорт смята, че начинът, по който се разпределят парите в Лигата на Конференциите - 40 процента ката начална такса, 40 процента на базата на представянето, 10 процента за исторически коефициент и 10 процента за телевизионни права е много добър пример за по-справедливо разпределение. "Трябва да подходим по същия начин и в другите турнири", заяви той.

В момента в Шампионската лига началната такса е 25 процента, 30 процента е на базата на представянето, 30 процента е историческият коефициент и 15 процента идват от телевизионните права.

Този модел дава предимство на големите клубове от страните с по-голям телевизионен пазар. През сезон 2020-21 Порто спечели 74,05 милиона евро от класирането си за четвъртфиналите на Шампионската лига, но те се наредиха на 11-о място по приходи от турнира. Барселона (84,8 милиона евро), Ювентус (82,9 милиона евро) и Атлетико Мадрид (75,06 милиона) спечелиха повече, независимо, че отпаднаха с кръг по-рано.