Изключително спешно е нужно Манчестър Юнайтед да назначи спортен директор в отбора си. По този начин този служител ще бъде инструмент за баланс между спортната страна, както и икономическата част при „червените дяволи”.

Това е мнение на близкия приятел на Жозе Моуриньо и бивш негов колега – Луис Кампос, който сега изпълнява точно тази длъжност във френския Лил. Медиите в Англия твърдят, че Юнайтед е в търсене на спортен директор, но все още няма такова назначение, като клубът се намира на 12-ото място в Премиър лийг. Откакто Сър Алекс Фъргюсън напусна „Олд Трафорд” през 2013-а година, отборът пък само веднъж успя да се класира в Топ 3 на Англия.

Оле Гунар Солскяер

източник: Gulliver/Getty Images

Кампос, който бе асистент на Моуриньо, когато Специалния водеше Реал Мадрид, вярва, че трудностите в Юнайтед идват оттам, че клубът не разполага именно с директор по спортните операции. В интервю за Sky Sports, той заяви: „Говоря с Жозе Моуриньо всяка седмица, понякога всеки ден. Виждах, че трудностите му идват от факта, че Манчестър е клуб с друга култура. Уважавам я, но ако треньорът е сам, то не е лесно целите да се постигат. Клубът е голям с история, но е трудно да се разбере какво точно се случва сега”, коментира Луис Кампос.

„Трудно е да се гледа такъв отбор да работи така, но трудностите идват, защото имаш проблеми. Според мен при тях това е правилният усет. Важно е да се работи заедно, спортният директор с икономическия, както и обраното. Ако не използваш тези две пера, вярвай, че те чака катастрофа”, акцентира шефът при „кучетата”.

Оле Гунар Солскяер

източник: Gulliver/Getty Images

„Познавам добре ситуацията в Ман Юнайтед, както и в другите клубове, но вярвам, че всеки един отбор се нуждае от спортен директор. Треньорът се нуждае от време да се подготви за следващия мач и със суперегото на играчите си също. Ако е останал сам, мениджърът е почти невъзможно да се справи. Тази позиция е много, много важна. Вярвам, че мога да помогна на Юнайтед, но уважавам идеята им за политика”, призна архитектът за успехите на ФК Монако в последните години.

Луис Кампос е човекът, който докарва на „Стад Луи II” Килиан Мбапе, Тома Лемар, Хамес Родригес, Антони Марсиал, Бенжамен Менди, Бернардо Силва и Тиемуе Бакайоко за обща стойност 80 милиона евро. Всичките тези футболисти последствие бяха продадени за над 660 милиона евро.

„Преди време треньорът правеше всичко, но сега информацията идва много бързо и светът е различен. Трябва да знаеш играчи във всяка част от Земята. Хубаво е клубът да се движи към една цел и по един начин, а спортният директор да разбира цялостната ситуация. Трябва човек с усет и аргументи в спортната и икономическата част на футбола. Тези неща в модерния футбол работят заедно”.

Ед Уудуърд

източник: Gulliver/Getty Images

55-годишният Кампос бе запитан дали би последвал Моуриньо при следващата му работа, а отговорът беше: „Разбира се. Моуриньо е като мой брат за мен и го познавам добре от дълго време. Той е чудесен човек и е един от най-добрите в света, така че, ако ми се обади, ще говорим”, завърши Луис Кампос.