Манчестър Юнайтед победи Арсенал с 3:1 в мач от шестия кръг в английската Висша лига. Това е първо поражение за състава на Микел Артета. Габриел Мартинели отбеляза в 12-та минута, но ВАР се намеси и отмени попадението. Антони вкара в 35-та минута в дебюта си за "червените дяволи". Гостите се върнаха в мача в 60-та минута, когато Букайо Сака отбеляза. Маркъс Рашфорд отново даде преднина на домакините в 66-та минута.

Guilliver/GettyImages
36 снимки

Мачът започна много динамично, като още в първата минута Манчестър Юнайтед заплаши наказателното поле на Арсенал, а Диого Далот направи много добър пробив по фланга, като паса му, около бялата точка, бе пресечен от Гранит Джака.

Само минутка по-късно пък Йодегор центрира в наказателното на "червените дяволи", от пряк свободен удар, но топката не стигна до играч на гостите.

Новото попълнение на Антони бе ключът към първото сериозно положение за домакините. Бразилецът подаде с петичка към Далот, въпреки че бе натиснат от двама играчи на Арсенал. Последвалото центриране кацна на крака на Кристиан Ериксен, който обаче прати топката покрай вратата в 8-та минута.

В 9-та минута пък Салиба получи топка в наказателното поле на Манчестър Юнайтед, но изстрелът му не бе добър и излетя далеч от вратата. Така и двата отбора имаха чисти положения, но гол все още няма.

Йодегор отне топката от Ериксен в 12-та минута, а топката стигна до Букайо Сака, който намери с извеждащо подаване Мартинели. Бразилецът беше много по-бърз от защитата на "червените" и стигна до наказателното с кълбото в крака. Мартинели стреля покрай Де Хеа и направи резултата 1:0. ВАР бързо се намеси, а Пол Тиърни трябваше да прегледа ситуацията на монитора край тъчлинията. Голът бе отменен за нарушение на Йодегор срещу Кристиан Ериксен.

Антони опита късмета си в 22-та минута, след като получи пас от Маркъс Рашфорд, бразилецът се опита да стреля далеч от наказателното, но топката мина покрай вратата.

"Артилеристите" претендираха за дузпа в 24-та минута, когато Букайо Сака бе съборен в наказателното на "червените дяволи" от Лисандро Мартинес, но главният съдия бе близо до положението и бе категоричен, че нарушение няма.

Йодегор изпрати центриране на втората греда в 32-та минута, където бе Габриел Мартинели. Той стреля, но Давид Де Хеа се намеси блестящо и спаси, а секунди след това Габриел Жезус се опита да направи ножичен удар, но неуспешно.

Бърза атака за Манчестър Юнайтед, която започна от Кристиан Ериксен, премина през центъра на терена и след авантаж от Пол Тиърни топката попадна в краката на Маркъс Рашфорд, който пък намери освободения Антони. Новото попълнение на "червените дяволи" изигра положението безгрешно и прати топката във вратата на Арсенал в 35-та минута.

Докрая на полувремето нямаше повече опасни моменти пред двете врати, а продължението бе само 3 минути. 

Точно преди съдийския сигнал в 48-та минута, Йодегор изпрати топка в наказателното на Манчестър Юнайтед, но не последва нищо по-сериозно.

Второто полувреме започна с добра игра на Зинченко, който имаше много пространство в центъра на терена и намери с пас Мартинели, който пък се опита да върне топката към точката за изпълнение на дузпи, но там нямаше играч на гостите.

Арсенал поддържаше високо темпо и пресираше домакините. "Артилеристите" контролираха темпото на игра в мача и владееха топката повече. В 52-та минута Жезус надигра Лисандро Мартинес и намери Йодегор след добро включване по фланга, но норвежецът не успя да нанесе завършващ удар. Моменти след това на подобна позиция се оказа и Букайо Сака, който стреля опасно покрай вратата на Де Хеа.

Пресата на гостите продължи, а Букайо Сака и Мартинели разиграха прекрасно по фланга, като Сака центрира към наказателното, но топката тупна на гредата и излезе.

Новото попълнение и голмайстор за Манчестър Юнайтед - Антони бе заменен в 58-та минута. Ерик Тен Хаг пусна Кристиано Роналдо в игра.

Грешка на Варан даде шанс за Арсенал да организира атака, а Йодегор бързо намери Мартинели в наказателното, който обаче бе блокиран от Лисандро Мартинес и не успя да стреля добре. Топката попадна в Сака, който бе абсолютно сам. Англичанинът изпрати топката във оголената врата на Манчестър Юнайтед - 1:1. 

Локонга сбърка подаване и топката стигна до Бруно Фернандеш, който прати подаване през центъра към Рашфорд. Нападтелят на Манчестър Юнайтед бе по-бърз от защитниците на Арсенал и стигна до наказателното с кълбото в краката и без затрудения отблеяза в 66-та минута.

Подаване намери Кристиан Ериксен в 75-та минута, като датчанинът бе на центъра абсолютно сам, а защитата на Арсенал бе хваната в крачка. Ериксен стигна до наказателното поле и подаде към Маркъс Рашфорд, който се бе включил в атаката. Рамсдейл нямаше никакъв шанс, Рашфорд изпрати топката във вратата му за втори път и общо за трети в мача, Манчестър Юнайтед поведе с 3:1. Арсенал владееше играта през второто полувреме, но "червените дяволи" използваха много умело тази контраатака.

Огромна грешка на Гранит Джака даде нов шанс за Юнайтед. Джака, който сложи капитанската лента, след напускането на Мартин Йодегор, настъпи топката и не успя да я върне назад. За щастие на "артилеристите" Рамсдейл изпревари играч на домакините и изчисти топката.

Габриел Жезус намери Нкетия с високо подаване, като влезлия за Арсенал Нкетия се опита да спре топката на гърдите си, но бе спрян от Хари Магуайър, който също влезе в игра от скамейката. Защитникът използва ръцете си, но в рамките на позволеното и претенциите, на играчите на Микел Артета, за дупза не бяха уважени от Пол Тиърни.

Арсенал не сломи глава и опита да стигне до гола след опасно подаване към Виейра в 90-та минута, футболистът на гостите обаче не успя да се възползва по-най добрия начин. 

Минутка след това в 91-та дойде и далечен удар на Смит Роу, който обаче не бе точен.

Удар на Фабио Виейра извън наказателното, попадна право в ръцете на Де Хея. Това сложи точка на спора между двата отбора, тъй като дойде последният съдийски сигнал.

Манчестър Юнайтед Арсенал

източник: SofaScore

FT / МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД - АРСЕНАЛ 3:1

1:0 Антони (35')

1:1 Букайо Сака (60')

2:1 Маркъс Рашфорд (66')

3:1 Маркъс Рашфорд (75')

Стартовите състави на двата отбора:

Манчестър Юнайтед: 1. Давид Де Хеа, 20. Диого Далот, 19. Рафаел Варан, 6. Лисандро Мартинес, 12. Тайрел Маласия, 39. Скот Мактоминей, 14. Кристиан Ериксен, 21. Антони, 8. Бруно Фернандеш /К/, 25. Джейдън Санчо, 10. Маркъс Рашфорд

Резерви: 31. Мартин Дубравка, 17. Фред, 22. Том Хийтън, 5. Хари Магуайър, 2.Виктор Линдельоф, 23. Люк Шоу, 7. Кристиано Роналдо, 18. Каземиро

Старши треньор: Ерик Тен Хаг

Арсенал: 1. Аарън Рамсдейл, 4. Бен Уайт, 12. Вилиам Салиба  , 6. Габриел Магаляеш, 35. Олександър Зинченко, 23. Алберт Самби Локонга, 34. Гранит Джака, 7. Букайо Сака, 8. Йодегор /К/, 11. Габриел Мартинели, 9. Габриел Жезус

Резерви: 16. Роб Холдинг, 27. Маркиньос, 14. Едуард Нкетия, 21. Фабио Виейра, 18. Такехиро Томиясу, 17. Седрик Соареш, 10. Емил Смит Роу, 3. Киърън Тиърни

Старши треньор: Микел Артета

Стадион: Олд Трафорд

Главен съдия: Пол Тиърни