Оттеглилият се от треньорската професия Луис ван Гаал атакува словесно Ед Уудуърд, изпълнителния директор на последния си клубен тим Манчестър Юнайтед. Според холандския специалист той никога не е получил играчите, за които е настоявал пред борда и собствениците, като в това се корени причината за неговия неуспех като мениджър на „червените дяволи”.

Ван Гаал изкара 2 сезона на „Олд Трафорд” и беше уволнен след спечелването на ФА Къп през 2016 година, за да може Жозе Моуриньо да дойде начело. Оттогава досега опитният тактик не пропуска възможност да критикува клуба и начина, по който той бива управляван.

„Проблемът започва с това, че, разбира се, Манчестър Юнайтед никога не беше освежен. Мисля, че когато си мениджър, твое задължение е да освежаваш състава всяка година, да поддържаш процеса по изграждане на отбор”, заяви Ван Гаал.

„Невинаги получавах играчите, които исках. Това беше проблем. За това отговаряха Ед Уудуърд и неговата дясна ръка Мат Джъдж (отговорник по корпоративното развитие – б.р.).”

„Джъдж го виждах от време на време, но не много често. Разбира се, постоянно общувах и с главния скаут. Имаше структура, но в крайна сметка винаги всичко зависеше от Уудуърд и Джъдж.”

„Винаги съм мислел, че Манчестър Юнайтед може да купи всеки футболист, защото разполага с огромна мощ. Очевидно обаче някои футболисти не бяха по възможностите на Манчестър Юнайтед. Не го разбирам, но нещата стояха по този начин.”

По време на своето време при „червените дяволи” Ван Гаал привлече 12 футболисти, за които клубът похарчи почти 300 милиона паунда. Той обаче намекна, че като цяло шефовете в повечето пъти са отказвали да плащат пари за играчите, които са искали. Жозе Моуриньо миналото лято се изправи пред подобен проблем, тъй като Юнайтед отказа да покрие трансферните цени на посочените от него ключови попълнения.

„Уудуърд е този, който разговаря със семейство Глейзър. Аз съм разговарял с тях само когато са посещавали мач или тренировка. Като цяло те идваха само за топ мачовете и за наш късмет спечелихме доста от тези двубои, както беше срещу Ливърпул.”

Един от малкото играчи, за които Юнайтед извади крупна сума по времето на Ван Гаал беше крилото Анхел ди Мария. Холандецът обясни, че всъщност аржентинецът не е бил приоритетна цел за него. „Бях доволен от сделката, защото Ди Мария е креативен футболист, но имах други имена в списъка си. Ди Мария имаше проблем с английската футболна култура, както и с климата. Няма как да купиш играчи и да знаеш, че със сигурност нещата ще се получат. Това е невъзможно, защото футболът е отборен спорт”, завърши Ван Гаал.