Острието на Манчестър Юнайтед Маркъс Рашфорд ще бъде удостоен с титлата "Доктор хонорис кауза" на Манчестърския университет заради каузата си за осигуряване на храна за деца в нужда по време на пандемията от COVID-19, съобщи клубът от Висшата лига.

22-годишният голмайстор ще стане най-младият носител на престижното звание и ще се нареди до легенди на клуба като сър Алекс Фъргюсън и сър Боби Чарлтън, които също са носители на почетната докторска степен.

"Това е ден на гордост за мен и моето семейство. Все още има много за какво да се борим, но да получим признание от собствения си град означава, че правим нещата правилно", сподели англичанинът пред сайта на Манчестър Юнайтед.

Кампанията на Маркъс Рашфорд за подпомагане на учениците в нужда събра близо 20 милиона лири по време на пандемията от коронавирус.

По време на извънредното положение, когато нямаше никакъв спорт в световен мащаб, във Великобритания решиха да спрат безплатния обяд на учениците, осигуряващ прехрана на хиляди деца на Острова. В отговор на това през миналия месец английският национал се обърна с писмо към правителството да преразгледа решението си и в крайна сметка управляващите го послушаха. Впоследствие той си заслужи много похвали от свои бивши и настоящи колеги. Самият Рашфорд като дете се е възползвал от тази програма.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.