Мениджърът на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо използва пресконференцията преди мача с Брайтън за купата на Англия, за да каже подробно какво мисли за отпадането на тима си от Шампионската лига. Юнайтед приключи участието си в турнира след загуба у дома с 1:2 от испанския Севиля, а купата на Англия остава единствената възможност за "червените дяволи" да спечелят трофей през този сезон.

Португалският специ говори почти без прекъсване цели 12 минути, явно афектиран от писанията по негов адрес след отпадане на Юнайтед от Севиля.

"Няма да избягам или да се крия, или да плача, защото съм чул освирквания. Аз не се страхувам от отговорностите си. Когато бях на 20 години, бях никой във футбола. Сега съм на 55 и съм този, който съм, благодарение на работата, таланта и манталитета ми. Знам, че от дълги години има хора, които не ме харесват, защото аз печелех отново и отново. За последните 10 месеца не съм спечелил нищо, но победих Ливърпул, Челси и сега, когато загубих от Севиля, тези хора имат своя момент на щастие. Щом има хора, които са щастливи от това, аз съм щастлив заради тяхното щастие", заяви Моуриньо.

"Доволен съм от поведението на моите играчи след мача, доволен съм, че те бяха тъжни и ядосани. Аз бях в същото настроение, но ние нямаме много време, за да се самосъжаляваме. Радостен съм, че играчите разбраха това бързо. Тази седмица тренирахме добре, както обикновено. Ние не се нуждаем от промяна на тренировъчния процес, от повече ентусиазъм или организация, защото те присъстват на всяка една тренировка, откакто аз съм тук. Всеки един мач е важен и за мен мачът със Севиля бе по-важен от този с Ливърпул, но за някои от феновете това може да не е така. Сигурен съм, че има фенове, които не биха заменили победата срещу Ливърпул за такава срещу Севиля, дори и загубата да слага край на участието ни в състезанието“, опита да се оправдае Специалния.

„Феновете имат право да бъдат недоволни, но има нещо, което аз наричам футболно наследство. Последният отбор на Манчестър Юнайтед, който игра финал в Шампионската лига, бе през 2011 година. През 2012 година отборът отпадна в групите, през 2013-а - на осминафинал, през 2014-а - на четвъртфинал, през 2015-а - не игра в Европа, през 2016-а отпадна в групите, а след това и в Лига Европа. През 2017 година играхме в Лига Европа и я спечелихме под мое ръководство“, продължи той

„През 2018-а завършихме с 15 от 18 точки в групата и загубихме у дома в осминафиналите. За седем години с четирима различни мениджъри имаше едно некласиране за Европа, две отпадания в групите, а най-доброто представяне бе четвъртфинал - това е футболното наследство, което имаме. Погледнете Висшата лига, последният шампионски сезон бе през 2012/13 година, след което четири сезона поред отборът финишира четвърти, пети, шести и седми. Най-доброто представяне е четвърто място. Това е наследството, с което разполагам.“

„Кограто отидох в Реал Мадрид, положението беше същото. Четвъртфинал в Шампионската лига бяха играли само Чаби Алонсо с Ливърпул, Икер Касияс с Реал и Кристиано Роналдо с Манчестър Юнайтед. Всички други дори не бяха играли на четвъртфинал. Това е футболното наследство. Ще ви дам и друг пример. През последните седем години най-лошият финиш на Манчестър Сити в първенството е седмо място. Те станаха шампиони два пъти, може да кажете дори три пъти, и два пъти бяха втори. Това е наследство. И знаете ли какво още е наследство? Когато имаш играчи като Николас Отаменди, Кевин де Бройне, Фернандиньо, Давид Силва, Рахийм Стърлинд, Серхио Агуеро, които са инвестиции от миналото, но от една или две години, докато в Юнайтед бе пълно с играчи, които трябваше да напуснат отбора. Знаете ли колко играчи напуснаха отбора през последния сезон?“

„Вижте къде играят, как играят и дали въобще играят в новите си отбори. Един ден, когато напусна Манчестър Юнайтед, в отбора ще има играчи като Лукаку, Матич, Де Хеа, който е тук от дълги години. Това са играчи, които ще имат различен манталитет, качество, опит, знание, техният статус ще бъде друг. Погледнете към отборите, които останаха в Шампионската лига. Четири от тях винаги са там - Барселона, Реал Мадрид, Ювентус и Байерн. Има и клубове като Интер или Монако през миналия сезон, които успяват да постигнат нещо, но си има причина тези четири отбора да са винаги там. Имам пълната подкрепа на борда на директорите, на собствениците, работя заедно с шефовете на клуба, така че ми предстои да свърша невероятна работа в клуба", каза още Жозе Моуриньо.