Оле Гунар Солскяер вече е мислил като мениджър по време на професионалната си кариера като футболист, пише в книгата си сър Алекс Фъргюсън.

На Боксинг дей (26 декември) легендата на Манчестър Юнайтед Райън Гигс разкри, че норвежецът е изучавал работата на най-големия мениджър в историята на клуба (сър Алекс Фъргюсън) в края на своята кариера.

„Постепенно той натрупа голям опит, и когато беше контузен и извън игра, той си водеше записки на нещата, които сър Алекс (Фъргюсън) правеше, затова вярвам, че ще свърши добра работа и ще бъде треньор”, сподели уелсецът преди време за клубната телевизия за Манчестър Юнайтед.

Солскяер остава за постоянно начело на Юнайтед

Самият Алекс Фъргюсън е забелязал мениджърския нюх на норвежеца или по-точно вниманието му към детайла.

„В мачовете, седейки на пейката и на тренировките, той си водеше записки, винаги”, разкрива 77-годишният Фъргюсън в автобиографичната си книга.

„Анализираше съперниците, какви са позиции заемат. Той правеше тези изображения. Играта беше изобразявана от него като диаграма и знаеше къде да се позиционира и кога”, пише още в книгата.

Оле Гунар Солскяер: От Молде ми казаха да не се връщам

Оттогава Оле Гунар Солскяер копира и следва стила на игра на шотландския мениджър в Манчестър Юнайтед, спечелвайки 10 мача от 11 във всички турнири.

Партньорството между двамата продължава дори днес.

Тандемът Фъргюсън - Солскяер

източник: Gulliver/GettyImages

Връщайки се през 2008 година, Оле Гунар Солскяер говори за своя мениджър в емоционална реч след мач срещу Еспаньол. Норвежецът едва сдържа сълзите си, докато споделя кавко мисли за човека, помогнал най-много за развитието на кариерата му.

Днес актуалният мениджър на „червените дяволи” успя да създаде позитивна и спокойна атмосфера в съблекалнята, нещо, което не се отдаде на предшественика му Жозе Моуриньо.

Бляскавият Ман Сити, "новият" Салах и моуриньовското в Юнайтед

След пристигането му в клуба много хора от щаба и персонала започнаха да го наричат „шефе” (boss), но познавайки ги от години като футболист, той бързо прекрати тази практика, чувствайки се неудобно.

„Става дума за ценностите в едно семейство, за грижите един за друг, подкрепата, разбирателството.  Рецепционистът на базата на Карингтън беше първият човек, който видях като дойдох тук. След това срещнах екипа, който беше тук и като бях футболист. Започнаха да ми викат „шефе”. Спрях ги, моето име е Оле. Работили сме заедно и се познаваме от толкова години. Не исках да ме наричат „шефе”. Трябва да защитаваме същността на ценностите в един футболен клуб – връзката между треньора и играчите, връзката между всички, които работят в Карингтън”, разкри самият мениджър.

Тази вечер обаче е първото международно предизвикателство за норвежеца, откакто през декември пое клуба. Манчестър Юнайтед приема на "Олд Трафорд" ПСЖ в мач от 1/8-финалите на Шампионската лига.