Специално разработеният за Sky Sports софтуер за прогнози посочи своя фаворит за шампионската титла в Англия.

Според програмата, новият носител на трофея във Висшата лига ще се казва Тотнъм. Настоящият шампион Челси остава на втората позиция, следван от Арсенал и Манчестър Сити.

Изчисленията показват, че Ливърпул няма да успее да се класира в Шампионската лига, а Манчестър Юнайтед ще завърши шести в класирането за втора поредна година.

Програмата на Sky Sports е базирана на система, наречена „Ело“, която се използва в шахмата. Предвид са взети формата на отборите, оставащите мачове на различните тимове до края на първенството, както и представянето на отборите в последните сезони.

Трябва обаче да се отбележи, че системата не отчита направените трансфери в клубовете. За справка тимът на Манчестър Сити похарчи над 200 млн. паунда за нови играчи, докато соченият за фаворит за титлата Тотнъм до този момент не е привлякъл нито един нов футболист.

В другия край на таблицата новините не са добри за новака Хъдърсфийлд, който според прогнозите ще се завърне в Чемпиъншип веднага. Другите изпадащи според прогнозите ще бъдат Уотфорд и Бърнли.