Манчестър Юнайтед се възползва по най-добрия начин от първата загуба на градския си съперник Сити този сезон, за да намали малко изоставането от върха. "Червените дяволи" с лекота надделяха в домакинството си на Стоук Сити с 3:0 и съкратиха аванса на "гражданите" на 12 точки. 

Всичко в този мач беше решено още преди почивката, когато домакините нанизаха две безответни попадения, кое от кое по-красиви. Първо Антонио Валенсия откри след само 9 минути игра, а малко преди почивката Антони Марсиал удвои и прекърши устрема на съперника. В заключителната четвърт на мача Ромелу Лукаку само оформи крайния резултат. 

Мачът започна великолепно за момчетата на Жозе Моуриньо. Те натиснаха "грънчарите" от самото начало и това им се отплати с ранно попадение. Още в 9-та минута Пол Погба намери Антонио Валенсия отдясно на наказателното поле и еквадорецът с мощен шут в далечния ъгъл на вратаря направи 1:0. 

Това попадение успокои домакините, но май релаксът им дойде в повече. Защото Стоук живна и на свой ред имаше няколко страхотни шанса, които можеха да доведат до изненадващо изравняване. Но те бяха пропуснати от Стивън Айрлънд, който играеше първия си мач като титуляр в Премиършип от близо три години. 

Той се озова на два пъти около точката на дузпата, но мерникът му изневери и прати топката на сантиметри встрани от вратата. А и Джердан Шакири не можа да намери целта при една от поредните хубави атаки на "грънчарите" след попадението на Валенсия. 

Най-голямата възможност обаче се откри пред Ерик-Максим Чупо-Мотинг в 26-та минута, когато Давид де Хеа нескопосано отби една топка на крака му и камерунецът стреля към опразнената врата, но в последния момент защитник с долната част на кръста изчисти в корнер. 

Целият устрем на гостите беше убит в 38-та минута. Тогава една открадната топка в центъра позволи да бъде намерен Ромелу Лукаку на тъча, а той продължи към Пол Погба. Французинът с хубав пас откри Антони Марсиал пред наказателното поле, а нападателят с първото си докосване прати фалцов удар далеч от обсега на вратаря Джак Бътланд за 2:0. 

При този резултат дойде и почивката, а победителят в този мач на практика беше ясен. Трябва да се отбележи обаче, че в продължението на първата част удар на Шакири беше избит от Де Хеа и така това прекрасно статукво за Юнайтед се запази. 

След подновяването на играта домакините се забавляваха на терена. Антони Марсиал в 59-та минута и Хуан Мата в 62-та изпуснаха страшни шансове за "червените дяволи". Испанецът пропиля още един шанс след това, а в 66-та минута дори се разписа, но попадението му беше отменено заради засада. 

Третото попадение все пак падна и то беше факт в 72-та минута. Тогава Ромелу Лукаку получи една топка в наказателното поле, гардира между трима и с удар в близкия ъгъл на вратаря щеше да скъса мрежата за 3:0. Така той сложи край на почти едномесечната си голова суша в Премиършип, след като за последно вкара на 17 декември на Уест Бромич. 

До края на мача и двата тима имаха по един шанс за гол. Маркъс Рашфорд обаче не беше точен за Юнайтед, а Маме Бирам Диуф изпусна да отбележи поне почетен гол за "грънчарите". И така с класика на сметката си домакините се поздравиха с трите точки. 

С тях в актива си Манчестър Юнайтед вече има 50 след 23 кръга и е на второто място, на 12 зад лидера Манчестър Сити. Стоук Сити пък остава в зоната на изпадащите със своите 20 точки, на една от спасителния бряг.