Нападателят на Манчестър Юнайтед Маркъс Рашфорд се опасява, че обществото е „по-разединено отвсякога“ след насилствено предизвиканата смърт на Джордж Флойд в Минеаполис.

Тъмнокожият мъж почина миналия понеделник, след като бял полицай притисна врата му с коляно в продължение на няколко минути, което доведе и до издъхването на 46-годишния Флойд. Шокиращият инцидент предизвика вълна от протести и безредици в градове по целия свят. Много спортни звезди се изказаха срещу начина, по който служителят на реда се отнесе с Флойд – един от тях беше и английският национал Рашфорд.

„Знам, че от известно време не сте ме чували. Опитвам се да осмисля какво се случва в света. Във времена, в които призовавах хората за единност и взаимопомощ, изглежда, че сме по-разединени отвсякога. Хората страдат и се нуждаят от отговори. Тъмнокожите животи са ценни. Тъмнокожата култура, общества, ние сме ценни“, написа той в Туитър.

22-годишният футболист последва съотборника си в „трите лъва“ Джейдън Санчо в адресирането на проблема, след като крилото на Борусия Дортмунд заяви, че „не трябва да се страхуваме да изразим гласно това, което смятаме за правилно“. Санчо показа тениска с надпис „Справедливост за Джордж Флойд“, след като реализира първия от трите си гола във вратата на Падерборн за успеха с 6:1 в неделя.