Акционерите в Кристъл Палас - Джош Харис и Дейвид Блицер, обмислят да придобият миноритарен дял в Манчестър Юнайтед, което може да позволи на семейство Глейзър да запазят контролния пакет акции на клуба, съобщава Daily Mail.

Компанията Harris Blitzer Sports & Entertainment, която се управлява от Харис от Блицер, проучваше възможността да придобие миноритарен дял и в Челси, преди Тод Боули да закупи клуба миналата година.

Намеренията на Глейзър обаче остават неясни и не е сигурно дали търсят пълна продажба на Юнайтед. Американците намекнаха през ноември миналата година, че са отворени към идеята да се разделят с клуба от „Олд Трафорд“. Пълната продажба обаче не е абсолютно сигурна.

Gulliver/GettyImages
57 снимки

Британският милиардер сър Джим Ратклиф също обяви намерението си да наддава за клуба. Експерти твърдят, че Ман Юнайтед е оценяван на 7 милиарда паунда, сума, която обаче може да възпре Ратклиф.

Докато повечето фенове на Юнайтед искат Глейзър да прекратят 18-годишния си престой в клуба, се очаква да бъдат отправени оферти основно и само за миноритарни дялове поради високата цена. Блицер и Харис са акционери с по 18 процента в Кристъл Палас и ще трябва да се разделят с тях, ако искат да купят дял от Юнайтед.

Преди това американската инвестиционна компания Sixth Street категорично отрече твърденията, че има желание да участва в частично закупуване на клуба от Манчестър. Sixth Street има силни връзки с грандовете в Ла Лига - Барселона и Реал Мадрид.

Междувременно Ливърпул, за който също се чакат оферти, може да бъде закупен от Qatar Investment Authority, суверенният фонд на страната от Персийския залив. Смята се, че от QIA са отворени за цялостна покупка на клуба от „Анфийлд“ или за придобиване на мажоритарен дял, но са готови да се оттеглят, ако не може да бъде постигнато споразумение.