Германецът Илкай Гюндоган е бил последната трансферна цел на великия шотландски мениджър сър Алекс Фъргюсън начело на Манчестър Юнайтед преди той да се оттегли от треньорската дейност през 2013г. Това споделя бившият треньор на "Олд Трафорд" Рене Мюленстейн.

Фъргюсън прекрати своята кариера в края на сезон 2012/2013г. след 27 години начело на Манчестър Юнайтед, 13 титли във Висшата лига и две купи в Шампионската лига.

Мюленстейн бе първият треньор на обучение при Фъргюсън. Той споделя, че Гюндоган, който тогава бе в Борусия Дормунд, е бил желан силно от шотландеца като заместник на Пол Скоулс.

През 2016г. Гюндоган премина в Манчестър Сити при Хосеп Гуардиола. От тогава германецът спечели веднъж титлата във Висшата лига на Англия и веднъж вдигна Купата на лигата в 44-те си мача за "гражданите".

"Фърги разчиташе много на стабилността в халфовата линия. Ако не го бе правил, едва ли Юнайтед можеше да се бори за титлата някога. Навремето гледахме усилено Илкай Гюндоган и Марко Ройс от Дортмунд. Следяхме Илкай, тъй като бе много подобен на Скоулс - мислеше бързо, продължава топката напред, правеше го с темпо", казва Мюленстейн.

След като Фъргюсън и Скоулс се оттеглиха, Юнайтед завърши седми при Дейвид Мойс. След края на ерата на сър Алекс "червените дяволи" така и не намират път към титлата в шампионата.