Манчестър Сити изкова изключително ценна победа в отложеното градско дерби с Манчестър Юнайтед от 31-ия кръг на Премиър лийг. Сити триумфира с 2:0, като и двата гола дойдоха през второто полувреме, като вече отборът е установен лидер във временното класиране на Англия. Досега „гражданите” се разменяха с Ливърпул, тъй като Сити имаше мач-пасив, но именно този мач вече е неутрализиран. Същевременно това е 11-ата поредна победа за Сити в Премиър лийг, като последният път, когато тимът на Хосеп Гуардиола загуби точки е, когато Нюкасъл го победи с 2:1 при визитата си на север.

Срещата бе преместена, тъй като ангажиментите на „гражданите” за ФА Къп не позволиха мачът да се изиграе в актуалния момент. Иначе на „Олд Трафорд”

Така Сити има 89 точки в битката за титлата, а Ливърпул е втори с 88 пункта след изиграването на 35 мача в елита на Англия. За Манчестър Юнайтед пък борбата за място в Топ 4 ще продължи още, макар „червените дяволи” да нямат най-добрите шансове за класиране в първия квартет.

Иначе Бернардо Силва поведе отбора си напред в 54-ата минута, за да може Лерой Сане да удвои в 66-ата минута и в крайна сметка да подпечата успеха за Сити. От този момент нататък кой ще стане шампион на Англия през сезон 2018/19 зависи само и единствено от Манчестър Сити, които вече имат превес в битката си с „червените”.

Оле Гунар Солскяер направи пет промени след провала с 0:4 срещу Евертън през уикенда, като Ромелу Лукаку бе оставен на пейката. Люк Шоу, Матео Дармиян, Ашли Йънг, Андер Ерера и Джеси Лингард стартираха от първата минута.

Хосеп Гуардиола направи три промени на фона мачът с Тотнъм. Кевин Де Брюин бе аут заради травма, а Венсан Компани, Фернандиньо и Давид Силва започнаха. 

В петата минута от срещата Ашли Йънг прати топката далеч напред към Маркъс Рашфорд, а нападателят на домакините се откъсна от Венсан Компания, но падна на терена. Младият стрелец на Юнайтед се възпротиви яростно на решението на съдията да не отсъди фаул. Нервното русло цареше в северозападна Англия, като имаше голямо количество брак в действията на двата отора. В 10-тата минута Пол Погба стреля отляво с десния крак, като топката тупна пред Едерсон, но бразилецът я улови.

В 15-ата минута „гражданите” изградиха добра атака, а Давид Силва комбинира вляво със Стърлинг. Острието на Сити напредна навътре и стреля по земя, а Крис Смолинг отклони топката, но някак Давид де Хеа се намеси и предотврати шанса за тима на Пеп Гуардиола. Миг по-късно Фред нанесе мощен удар от сериозна дистанция, но топката прелетя встрани. При последвалото нападение на Юнайтед Пол Погба прати дълга диагонална топка за Джеси Лингард в наказателното поле. Аймерик Лапорт не можеше да противодейства на англичанина, който нанесе удар от въздуха, но топката прелетя встрани от вратата на Едерсон.

Четири по-късно Сити създаде прекрасна атака, с множество пасове, а накрая Бернардо Силва отправи топовен удар зад границата на наказателното поле, но Де Хеа боксира. При контраатаката, която последва за Юнайтед Джеси Лингард пусна по земя за Маркъс Рашфорд, но бразилският страж на Ман Сити излезе и препречи на нападателя да играе с топката, след като изчисти топката. Получи се тежък контакт, след който Рашфорд трябваше да получи лекарска помощ. В 23-ата минута Маркъс Рашфорд отправи мощен удар от над 30 метра разстояние към вратата на Сити, но кълбото прелетя над напречната греда на Едерсон. 

Пет по-късно Рахийм Стълринг нахлу отляво в наказателното поле, но Матео Дармиан застана пред него, а халфът на Сити пусна остро по земя, но топката мина край всички футболисти в пеналтерията, след което бе изритана далеч, далеч напред. Полека-лека Сити заигра с по-голямо самочувствие, като "гражданите" се пренесоха напълно в половината на Ман Юнайтед. В 36-ата минута топката прелетя зад отбраната на "червените дяволи" за Стърлинг, но крилото на гостите не успя да овладее добре топката, след което тя излезе аут. В 44-ата минута „гражданите” съумяха да намерят някак пространства между линиите в отбраната на Юнайтед, а Агуеро комбинира вляво със Стърлинг. Той замахна да стреля, залъгвайки Дармиан и си освободи коридор за стрелба от съвсем близка дистанция. Стърлинг стреля, топката рикошира в бранител, а някак Давид де Хеа направи грандиозно спасяване.

Миг по-късно Пол Погба загуби "по детски" топката в средата, а Давид Силва подаде вдясно за Серхио Агуеро. Голмайсторът на Сити стреля силно, но топката прелетя встрани от вратата на Де Хеа. Второто полувреме стартира по интересен начин, като Юнайтед бе по-активният тим в първите пет минути. В 48-ата Пол Погба получи топката фронтално срещу вратата на Де Хеа и стреля, но Фернандиньо се метна към топката с шпагат и препречи продължаването ѝ към вратата на Едерсон. След блока на бразилеца той получи контузия, след като Погба се строполи върху десния му крак, а Гуардиола го замени в 51-ата с Лерой Сане.

В 53-ата минута пък гостите създадоха чудесно нападение, като именно Лерой Сане бе част от атаката, като германецът пусна успоредно за Серхио Агуеро, но топката бе блокирана от Смолинг. Миг по-късно Сити поведе в резултата на "Олд Трафорд". Бернардо Силва бе намерен вдясно след пас на Давид Силва и напредна, нанасяйки удар през Люк Шоу, а топката влетя в долния ляв ъгъл на Давид де Хеа.

Миг по-късно Сити можеше да удвои своя актив след поредна скоростна атака, а Агуеро отправи фалцов удар от дъгата на наказателното поле, но топката се отклони в левия страничен стълб на Де Хеа. Отговорът на Юнайтед бе мигновен - Рашфорд някак центрира топката отдясно, а защитник на Сити се размина с нея. Джеси Лингард обаче по чудо не отбеляза гол, след като можеше да я прати в опразнената врата.

Сити стигна до изключително ценния втори гол срещу Ман Юнайтед в 66-ата минута. Тогава Рахийм Стърлинг проби през центъра и видя вляво Лерой Сане. Влезлият като резерва германец отправи силен удар с левия крак, а намесата на Давид де Хеа не бе добра, след като топката се отби в тялото му и влетя за втори път в мрежата му – 2:0 за Сити.

Постепенно гостите поукротиха темпото, като Юнайтед започна да владее топката. В 77-ата минута Рашфорд пусна успореден пас за Ромелу Лукаку, но ударът на белгийския таран бе повече от слаб, а и неточен. До края на срещата пък зрителите не станаха свидетели на сериозни голови ситуации, като това бе и последният акцент от срещата.

В кръга, който предстои в уикенда, Манчестър Сити ще пътува до Бърнли за гостуване на едноименния тим, докато Манчестър Юнайтед ще приеме Челси в пряк мач за място в Топ 4.


МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД - МАНЧЕСТЪР СИТИ 0:2

0:1 Бернардо Силва (54')

0:2 Лерой Сане (66')

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Йънг, Линдельоф, Дармиан, Смолинг, Шоу, Перейра, Фред, Погба, Лингард, Рашфорд

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Лапорт, Компани, Зинченко – Гюндоган, Фернандиньо, Давид Силва – Бернардо Силва, Стърлинг, Агуеро