Отборът на Манчестър Юнайтед постигна гръмка победа над Челси в отложен мач от 36-ия кръг на Висшата лига. „Червените дяволи” разбиха своя противник с 4:1 на „Олд Трафорд” и така официализираха класирането си за групите на Шампионска лига през новия сезон. Освен Юнайтед, в най-комерсиалния турнир в Европа ще играят още шампиона Манчестър Сити, Арсенал и Нюкасъл Юнайтед.

Головете в мача вкараха Каземиро, Антони Марсиал, Бруно Фернандеш и Маркъс Рашфорд за домакините, и Жоао Феликс за лондончани. Освен с победата и класирането на Юнайтед за ШЛ, двубоят ще се запомни и с тежката контузия, която получи Антони през първата част.

Gulliver/GettyImages
79 снимки

Двубоят на стадион „Олд Трафорд” започна в отлично темпо. Още в 3-ата минута гостите от Лондон имаха възможност да открият резултата. Люис Хол намери с много хубав пас Михайло Мудрик, който обаче не успя да стреля. „Червените дяволи” отговориха моментално и при първия си шанс откриха резултата. Кристиан Ериксен центрира отлично от фал в наказателното поле, където Каземиро бе оставен непокрит и с глава наказа „сините”.

Веднага след попадението, домакините можеха да удвоят преднината си, но Бруно Фернандеш  не успя да поеме добре пас от страна на Санчо и да стреля към вратата.

Двата тима продължиха да играят доста разнообразен футбол, но въпреки това двамата вратари нямаха много работа.

В 26-ата минута двубоят бе прекъснат за известно време, след като Антони получи тежка контузия и имаше нужда от лекарска помощ на терена. При наглед безобидна ситуация в половината на Челси и единоборство с Тревор Чалоба, бразилецът падна на терена и веднага поиска помощ от медицинския щаб на домакините.

След няколко минути суетене, футболистът на Юнайтед се опита да се изправи, но острите болки в глезена го принудиха да седне отново на терена и да бъде изнесен от него на носилка. Бразилецът не успя да сдържи сълзите си, като по всичко личи, че това бе последният му мач за сезона.

След прекъсването, играчите на Челси взеха инициативата и погледнаха по-сериозно към противниковата врата. Най-добрата ситуация за „сините” през първите 45 минути пропиля Конър Галъхър, който имаше отличен шанс да стреля по диагонала, но прати топката на сантиметри от десния страничен стълб.

Въпреки териториалното преимущество в самия край на частта, Челси бе отборът, който допусна нов гол. Каземиро намери с брилянтен пас Санчо отдясно, англичанинът овладя и въпреки че можеше да стреля, не прояви егоизъм и потърси Антони Марсиал на далечната греда, а той на празна врата нямаше как да сгреши – 2:0.

В началото на втората част домакините можеха да решат нещата в своя полза много рано, но Бурно Фернандеш направи уникален пропуск. Линдельоф открадна топката от бранител на Челси и комбинира с Джейдън Санчо в наказателното поле, който пък от своя страна заложи топката на връхлитащия Бруно Фернандеш. Португалецът изстреля истински снаряд към вратата на Челси, но прати топката в сглобката на вратата.

В 50-ата минута гостите от Лондон отправиха и първия си точен удар в мача. Михайло Мудрик стреля, топката рикошира в защитник на Юнайтед и максимално затрудни Де Хеа, който със сетни усилия изби в ъглов удар.

Последва канонада от удари към Кепа Арисабалага, който обаче някак си съумя да опази вратата си „суха”. Най-сериозен бе пропускът на Каземиро, който стреля мощно от близо 20 метра, но прати топката на сантиметри от десния страничен стълб.

В 59-ата минута Мудрик отправи страхотен шут към вратата на Де Хеа, но испанецът бе на мястото и си и спаси сигурен гол.

В 72-ата минута всичко в мача бе решено с трети гол за домакините. Бруно Фернандеш бе безупречен от бялата точка, след като самият той бе фаулиран от Уесли Фофана.

До края на срещата остана време за нови два гола. Първо Маркъс Рашфорд направи преднината на домакините внушителна, бележейки за 4:0 след нова грешка на Уесли Фофана в отбраната на „сините”, а Жоао Феликс реализира почетното попадение за Челси след самостоятелна акция.

Голът на португалеца прекъсна серия от шест поредни мача за Юнайтед без допуснат гол у дома.  

FT МАН ЮНАЙТЕД – ЧЕЛСИ 4:1

1:0 Каземиро 6', 2:0 Марсиал 45+5', 3:0 Фернандеш 72', 4:0 Рашфорд 78', 4:1 Жоао Феликс 89'

Манчестър Юнайтед: Давид де Хеа, Уан-Бисака, Варан, Линдельоф, Шоу, Каземиро, Ериксен, Антони, Фернандеш, Санчо, Марсиал

Мениджър: Ерик тен Хаг

Челси: Арисабалага, Аспиликуета, Чалоба, Фофана, Люис Хол, Чуквуемека, Фернандес, Галахър, Мадуеке, Хаверц, Мудрик

Мениджър: Франк Лампард