Манчестър Юнайтед победи с 3:1 Нюкасъл в мач от 25-ия кръг на Висшата лига на Англия. За "червените дяволи" гола вкараха Маркъс Рашфорд (30),  Даниел Джеймс (57) и Бруно Фернандеш (75-дузпа), Ален Сен-Максимен (36) се разписа за гостите. Двубоят ще се запомни и с дебюта на 17-годишния Шола Шортайър, който е смятан за най-големия талант на "Олд Трафорд" в последните години.
 
Успехът върна Юнайтед на второто място в класирането, с равен брой точки с Лестър - по 49. Лидер е Манчестър Сити, който има с десет повече. 
Двубоят изненадващо започна с по-активна игра на гостите и още в 4 -ата минута се наложи на два пъти Де Хеа да спасява вратата си. Най-напред той боксира балонно центриране, но топката попадна в Жоелинтон и той мигновено я насочи под гредата. Стражът на "червените дяволи" обаче внимаваше и отново изби. Испанският вратар сгреши при изнасянето на топката в 10-ата минута, но Шелви не можа да се възползва, шутирайки в аут.
 
Постепенно домакините взеха предимство в притежанието на топката, но не успяваха да застрашат сериозно вратата на "свраките". Това обаче направи уругваецът Алверон, който отправи хубав удар в 27-ата минута от дистанция, но Де Хеа спаси.

Манчестър Юн Нюкасъл

източник: SofaScore

 
Половин час след началото на мача Манчестър Юн поведе благодарение на фантастичния Рашфорд. Той получи топката на левия фланг, прекара я между краката на Емил Крафт и с чудесен удар в близкия ъгъл изненада вратаря Дарлоу за 1:0. 

В 35-ата минута Ален Сен-Максимен шутира опасно, но Де Хеа показа класа. Секунди по-късно обаче бе безпомощен след нов удар на французина. Капитанът на Манчестър Юн Хари Магуайър изби глава центриране право в краката на Сен-Максимен, който бе забравен в наказателното поле и без забавяне с мощна тупалка изравни - 1:1.

Второто полувреме започна с шанс за Нюкасъл, след като Сен-Максимен за пореден път остана неуловим за защитата на "червените дяволи" в наказателното поле и отправи опасен удар, но Де Хеа улови.  
 
Това като че ли стресна домакините и те погледнаха по-настоятелно към вратата на Дарлоу. И още в 57-ата минута стигнаха до ново попадение чрез Даниел Джеймс. Изработи го Неманя Матич, макар че асистенцията ще бъде записана на Бруно Фернандеш, който закачи леко топката преди тя да стигне но Джеймс. Уелсецът не трепна и с премерен удар в близкия ъгъл направи 2:1. 

Три минути след това Антони Марсиал можеше да нокаутира "свраките", но ударът му под гредата беше избит от вратаря Дарлоу.

Тимът на Солскяер вдигна оборотите и в 75-ата минута Рашфорд спечели дузпа, след като бе застъпен от Уилкок в наказателното поле. Зад топката застана Бруно Фернандеш и с майсторско изпълнение прати топката в десния ъгъл на вратаря Дарлоу за 3:1.
 
Настроението в играта на домакините се вдигна още повече и в 83-ата минута само отличната изява на стража на Нюкасъл им попречи да отбележат четвърти гол. Той спаси страхотен удар с глава на капитана Хари Магуайър, който надскочи бранителите при центриране от корнер.  
 
Минута преди края дебют за Манчестър Юнайтед направи 17-годишният Шола Шортайър. Талантът, който е роден в Нигерия, но е продукт на Академията на "червените дяволи", е смятан за бъдещета звезда на световния футбол.

 

МАНЧЕСТЪР ЮН - НЮКАСЪЛ 3:1 / КЛАСИРАНЕ

 
1:0 Маркъс Рашфорд (30)
1:1 Ален Сен-Максимен (36)
2:1 Даниел Джеймс (57)
3:1 Бруно Фернандеш (75)
 
Манчестър Юн (4-2-3-1): 1. Де Хеа - 29. Уан-Бисака, 2. Линдельоф, 23. Шоу, 5. Магуайър - 17. Фред, 31. Матич - 21. Джеймс (88 - 8. Мата), 18. Фернандеш, 10. Рашфорд (89 - 74. Шортайър) - 9. Марсиал (70 - 11. Гринууд)
 
Мениджър Оле-Гунар Солскяер
Нюкасъл (4-3-1-2): 26. Дарлоу - 17. Крафт, 6. Ласелес, 2. Кларк, 15. Джамал Люис - 28. Уилкок, 14. Хейдън, 8. Шелви -  24. Алмирон (79 - 12. Гейл) - 10. Сен-Максимен (77 - 23. Мърфи), 9. Жоелинтон (55 - 21. Фрейзър)
 
Мениджър Стив Брус