Борещият се с всички сили за място в Топ 4 – Манчестър Юнайтед, записа категорична победа при визитата си на Брайтън. В мач от 32-ия кръг на английската Висша лига „червените дяволи” надделяха с 3:0 след голове на Мейсън Грийнуд (16) и Бруно Фернандеш (29, 50), за да може те да спомогнат за нови три точки за тима, воден от Оле Гунар Солскяер.

По този начин Ман Юнайтед остана пети с 52 точки, колкото има и шестият Уулвърхемптън, като и двата тима са на две зад четвъртия Челси, но „сините” са с мач по-малко. Брайтън, от своя страна, продължава битката си за оцеляване, макар да се намира в сравнително изгодна позиция. „Чайките” са 15-и с 33 точки, като 18-ият Борнемут е с 27 пункта.

49 снимки

Греъм Потър направи три промени от нулевото равенство с Лестър, като нападателят Нийл Мопе беше на пейката изненадващо. Аарън Мой и контузения Адъм Уебстър също не започваха, а Дъфи, Монтоя и Пропър бяха обратно в титулярния състав.

Солскяер направи осем промени от мача с Норич Сити за ФА Къп, като Хари Магуайър, Люк Шоу и Бруно Фернандеш са единствените, които запазиха стартовите си позиции.

След 16 минути игра гостите поведоха в резултата. Юнайтед направи комбинация вдясно на терена, а топката бе подадена към Грийнууд. Той финтира капитана на Брайтън Люис Дънк и с плътен удар по земята с левия крак матира Матю Райън за 1:0. В 21-ата минута Юнайтед получи хряк свободен удар в близост до наказателното поле, но ударът на Бруно Фернандеш беше слаб и неточен. В 23-ата минута португалецът центрира от ъглов удар, Магуайър стреля с глава, но не намери вратата.

Натискът на "червените дяволи" продължи, а в 29-ата минута дойде втори гол за тима от "Олд Трафорд". Рашфорд продължи вляво за Люк Шоу, а той центрира успоредно. Топката стигна до Погба, който подаде за Бруно Фернандеш. Той стреля, но след рикошет в крака на МакАлистър кълбото влетя във вратата на безпомощния Матю Райън. Миг преди това обаче в хода на градежа на атаката на гостите се видя, че те са загубили контрола над топката и тя е излязла в тъч, но реферите оставиха играта да продължи.

В 50-ата минута гостите направиха страхотна контраатака. Неманя Матич с феноменален пас с левия крак видя вляво Мейсън Грийнууд, който феноменално центрира на втора греда за Фернандеш. Португалецът отблизо матира Раян и направи 3:0. Четири по-късно снажният флангови футболист на домакините Дан Бърн направи добър пробив отляво и центрира остро за резервата Нийл Мопе, но Давид Де Хеа пресече подаването.

След час игра „чайките” направиха най-доброто си отиграване. Това стана след статично положение, а Тросар се откъсна от опеката на Бруно Фернандеш и видя празен коридор за изстрел диагонално отляво, но топката прелетя встрани. "Полетът" на "чайките" бе неутрализиран в 69-ата минута. Аарън Конъл получи топката на дъгата на наказателното поле на "червените дяволи" и стреля много силно, но с ефектна намеса Де Хеа изби в корнер. Четвърт час преди края Конъли страхотно пропусна топката за Мопе. Той пробва удар, но Магуайър блокира, топката се върна в Мопе, като този път шутът му беше далеч по-сериозен, но поредната ключово спасяване в хода на мача отиде на сметката на Де Хеа.

До края на срещата гостите контролираха темпото на "Амекс Стейдиъм" и логично се поздравиха с крайния успех.


Стартовите състави на двата отбора:

Брайтън (3-5-1-1): Матю Райън – Дан Бърн, Люис Дънк /к/, Шон Дъфи – Мартин Монтоя, Ивс Бисума, Дейл Стивънс, Дейви Пропър, Тарик Лампти – Алекс МакАлистър – Аарън Конъли

Мениджър: Греъм Потър

Манчестър Юнайтед (4-2-3-1): Давид де Хеа – Аарън Уан-Бисака, Виктор Линдельоф, Хари Магуайър /к/, Люк Шоу – Пол Погба, Неманя Матич – Маркъс Рашфорд, Бруно Фернандеш, Мейсън Грийнууд – Антони Марсиал

Мениджър: Оле Гунар Солскяер.