Ливърпул изигра най-добрия си мач през сезона, след като унижи по изключителен начин Манчестър Юнайтед с рекордното 7:0 в голямото дерби от 26-ия кръг на английската Висша лига! С по два гола за гръмкия успех се отчетоха Коди Гакпо (43' и 50'), Дарвин Нунес (47' и 75') и Мохамед Салах (66' и 83'), а Роберто Фирмино заби последния пирон в ковчега на гостите в 88-ата минута. 

Gulliver/GettyImages
71 снимки

С този резултат мърсисайдци записаха най-изразителната победа в историята на съперничеството - 7:0. "Червените дяволи" са губили само още веднъж със същия резултат в лигата - от Блекбърн Роувърс през 1926 година. Ливърпул стана и първият отбор, който вкарва над 5 попадения срещу Юнайтед с Ерик тен Хаг начело.

"Червените" изиграха безупречен двубой, в който просто всяка една атакана тима завършваше с гол и опасна ситуация. Този мач показа най-добрите страни на 19-кратните шампиони и те загатнаха за познатата си игра от миналия сезон. От своя страна манчестърци не причилиха на отбор, а играта им през второто полувреме, когато паднаха шест от седемте попадения, може спокойно да се нарече жалка.   

По този начин Ливърпул се доближи на само три точки от Топ 4. В момента мърсисайдци са пети с 42 точки, а четвъртия Тотнъм е с 49, но трябва да се отбележи, че "червените" имат и мач по-малко в аткива си. Ман Юнайтед остава на третата позиция с 49 пункта. За мърсисайдци предстои гостуване на Борнемут, докато "червените дяволи" приемат Реал Бетис в първи 1/8-финален сблъсък от Лига Европа, а след това домакинстват на Саутхемптън в първенството.

Мениджърът на Ливърпул - Юрген Клоп, направи три промени от победата срещу Уулвърхемптън с 2:0 през седмицата. Капитанът Джордан Хендерсън, Коди Гакпо и Андрю Робъртсън са титуляри за сметка на Стефан Байчетич, Диого Жота и Константинос Цимикас.

БТА / BTA
73 снимки

На вратата бе Алисон, а пред него в защитата бяха разположени Трент Александър-Арнолд, Ибрахима Конате, Върджил ван Дайк и Робъртсън. В халфовата линия действаха Хендерсън, Фабиньо и Харви Елиът. Атаката пък беше водена от Мохамед Салах, Коди Гакпо и Дарвин Нунес.

Наставникът на Ман Юнайтед - Ерик тен Хаг, заложи на същата единайсеторка, която започна финала за Купата на Лигата срещу Нюкасъл преди седмица. Пред вратаря Давид Де Хеа действаха в защита Люк Шоу, Лисандро Мартинес, Рафаел Варан и Диого Далот. Като опорни полузащитници бяха разположени Фред и Каземиро, а пред тях бяха капитанът Бруно Фернандеш, Вут Вегхорст и Антони. Човекът под пара Маркъс Рашфорд водеше атаката на „червените дяволи“.

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Домакините от Ливърпул стартираха с опит за ранен натиск и първи стигнаха до вратата на съперника. В третата минута Трент Александър-Арнолд комбинира с Харви Елиът отдясно в наказателното поле, а тийнейджърът шутира силно, но бе блокиран.

Манчестър Юнайтед отговори на предизвикателството в деветата минута, когато Антони получи отдясно пред наказателното поле, влезе навътре и стреля технично с левия крак към далечния ъгъл, но Алисон внимаваше и изби в ъглов удар.

Пет минути по-късно Фабиньо намери Мохамед Салах отдясно на границата на пеналтерията, след което смени посоката и шутира към далечния ъгъл, но в аут.

БГНЕС / BGNES
56 снимки

В следващите минути мърсисайдци се настаниха по-трайно в половината на „червените дяволи“ и създаде суматоха в наказателното им поле, но до намеси на Давид Де Хеа не се стигна. Лисандро Мартинес действаше солидно и на няколко пъти спря играчи на „червените“. Първо той блокира удар на Робъртсън, а в 23-ата минута се намеси решително и попречи на Нунес да засече центриране на Робъртсън и да прати топката към вратата от няколко метра. Малко по-късно аржентинецът спря пробив на Салах след удар в лицето, но съдията не видя нищо нередно.

Последваха обаче добри минути за гостите, които изпуснаха най-чистото положение до момента в 26-ата минута. Тогава Диого Далот центрира отдясно към далечната греда, където Александър-Арнолд изпусна Бруно Фернандеш, който плонжира и насочи топката с глава в противоположния ъгъл, но тя профуча покрай лявата греда на Алисон в аут.

Gulliver/GettyImages
49 снимки

Минута по-късно „червените дяволи“ имаха нова добра възможност. Люк Шоу центрира по отличен начин за Маркъс Рашфорд, който намери празното пространство между Върджил ван Дайк и Андрю Робъртсън в наказателното поле, и засече топката с десния крак, но слабо и Алисон улови.  

В 33-ата минута Далот изпревари Дарвин Нунес на точката за дузпа и засече с глава центриране от свободен удар, но право във вратаря.

В 42-ата минута Бруно центрира от свободен удар в наказателното поле, където Каземиро засече точно с глава в десния ъгъл на Алисон и отбеляза, но моментално попадението беше отменено заради засада на бразилеца. Повторенията потвърдиха това решение.

Само минута по-късно Ливърпул нанесе тежък удар точно преди почивката. Робъртсън задържа добре в половината на Юнайтед и след това пусна много хитър пас отляво в наказателното поле за Коди Гакпо, който смени посоката мигновено, като по този начин излъга Рафаел Варан и с чудесен удар с десния крак не остави шансове на Де Хеа в долния му ляв ъгъл – 1:0.

Само две минути след старта на втората част Ливърпул удвои преднината си чрез Дарвин Нунес. Фабиньо намери Салах отдясно в наказателното поле, който центрира от аутлинията, но бе блокиран. Топката обаче стигна до Елиът, който качи кълбото на главата на Нунес във вратарското поле, а уругваецът не сбърка за 2:0.

В 49-ата минута Антони имаше празно пространство в половината на Ливърпул и реши да стреля от дистанция, но право в Алисон.

60 секунди след това Ливърпул нанесе трети удар. Салах получи на десния фланг, напредна на скорост и пусна много елегантно топката зад гърба на Мартинес и Шоу отдясно в наказателното поле, където Гакпо от малък ъгъл нанесе фин изстрел покрай Де Хеа и намери далечния ъгъл за 3:0.

Ливърпул обаче нямаше желание да спира и стигна до четвърти гол в 66-ата минута след чудесна контраатака. Джордан Хендерсън намери Нунес, който тръгна в половината на Юнайтед, смени посоката и опита да намери Салах, но бе блокиран от Скот МакТоменей. Последва обаче нов опит на уругваеца, получи си рикошет отново в МакТоминей, а топката падна точно на десния крак на Салах в наказателното поле, който нанесе бомбен шут, топката рикошира в напречната греда и влезе в мрежата на Де Хеа за четвърти път. С това попадение египтянинът се изравни с Роби Фаулър по голове за Ливърпул във Висшата лига.

В 73-ата минута „червените дяволи“ имаха шанс да отбележат поне почетно попадение. Домакините сбъркаха при изнасянето на топката, което позволи на Бруно Фернандеш да изведе Рашфорд в наказателното поле, който премина покрай Алисон, но от много малък ъгъл нацели страничната греда.

Ливърпул продължаваше да се забавлява и отбеляза пето попадение само две минути по-късно. След центриране от свободен удар топката беше изчистена, но тя стигна до Хендерсън на левия фланг и центрира на първа греда, където Нунес се извиси между Варан и Далот, а след това с глава намери по перфектен начин далечния ъгъл на вратата – 5:0.  

Прошка от страна на мърсисайдци нямаше и шестият гол също не закъсня. Елиът се възползва от голямото празно пространство на десния фланг и намери резервата Роберто Фирмино, който беше блокиран. Там обаче Шоу изрита топката право в бразилеца, тя рикошира попадна в Салах, който просто я чукна с десния крак и отблизо вкара втория си гол – 6:0.  ​

Ливърпул просто нямаше спирка и две минути преди края на редовното време реализира и седмо попадение. Къртис Джоунс намери Салах, който пък изведе Фирмино отдясно в наказателното поле. Бразилецът се позабави, но в крайна сметка успя да прокара топката покрай Де Хеа в близкия му ъгъл за 7:0.​

Въпреки резултата домакините не спряха да атакуват до края, но в крайна сметка нов гол не падна, а Ливърпул нанесе историческо поражение на Ман Юнайтед и се доближи на само три точки от топ 4, като има и с мач пасив.


FT ⚽ | ЛИВЪРПУЛ – МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД  7:0

1:0 Коди Гакпо 43'

2:0 Дарвин Нунес 47'

3:0 Коди Гакпо 50'

4:0 Мохамед Салах 66'

5:0 Дарвин Нунес 75'

6:0 Мохамед Салах 83'

7:0 Роберто Фирмино 88'

Висша лига, 26-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3)1. Алисон - 66. Трент Александър-Арнолд, 5. Ибрахима Конате, 4. Върджил ван Дайк, 26. Андрю Робъртсън - 14. Джордан Хендерсън (к), 3. Фабиньо ж.к., 19. Харви Елиът - 11. Мохамед Салах ж.к. ⚽⚽, 18. Коди Гакпо ⚽⚽, 27. Дарвин Нунес ⚽⚽

Резерви: 62. Куивийн Келехър (вр), 21. Константинос Цимикас, 32. Жоел Матип, 43. Стефан Байчетич, 17. Къртис Джоунс, 28. Фабио Карвальо, 7. Джеймс Милнър, 9. Роберто Фирмино ⚽, 20. Диого Жота 

Мениджър: Юрген Клоп

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД (4-2-3-1)1. Давид Де Хеа - 23. Люк Шоу, 6. Лисандро Мартинес ж.к., 19. Рафаел Варан, 20. Диого Далот - 17. Фред, 18. Каземиро - 10. Маркъс Рашфорд, 8. Бруно Фернандеш (к), 21. Антони ж.к. - 27. Вут Вегхорст

Резерви: 22. Том Хийтън (вр), 12. Тайрел Маласия, 29. Ааърън Уан-Бисака, 5. Хари Магуайър, 36. Антъни Еланга, 49. Алехандро Гарначо, 15. Марсел Забитцер, 39. Скот МакТоминей ж.к., 25. Джейдън Санчо 

Мениджър: Ерик тен Хаг


Главен съдия: Анди Мадли, Англия

Стадион: „Анфийлд“, Ливърпул, Англия