Отборът на Арсенал постигна наистина желана и ценна победа над Манчестър Юнайтед в голямото дерби от 30-ия кръг на Висшата лига. На своя "Емиратс" лондончани се наложиха с 2:0 благодарение на страхотната си ефективност и в немалка степен пропуските, които Ромелу Лукаку направи за "червените дяволи".

Последните по никакъв начин не отменят позитивните явления в играта и тактическата постройка на "артилеристите". Ранният гол на Гранит Джака в 12-ата минута беше плод колкото на вратарския гаф, допуснат от Давид де Хеа, толкова и на смелата преса, която Арсенал упражняваше през големи периоди от мача. Тимът на Емери не се притесняваше да поставя под напрежение Юнайтед с по четирима-петима играчи едновременно, а това си оказа влиянието срещу съперник, който изразходва голям физически и емоционален ресурс при страхотната победа над ПСЖ в средата на седмицата. В тази преса се усещаше и желание на "топчиите" за изкупление пред феновете им след 1:3 от Рен в Лига Европа.

Другият важен елемент бяха активните действия на халф-бековете Сеад Колашинац и поливалентния Ейнсли Мейтланд-Найлс. Докато пресата и разиграването на топката караше Юнайтед да се групира по-плътно в централната зона и около дъгата, двамата можеха спокойно и непрестанно да атакуват свободните зони по фланговете. Това, естествено, не беше лишено от доза риск, защото достатъчно пъти в хода на срещата Юнайтед използва големия брой на ангажираните в атаките на Арсенал играчи, за да създава опасности на свой ред. Тук дойде и ролята на вдъхновяващия Бернд Лено, който имаше серия важни намеси, докато "червените дяволи" показаха завидни проблеми при реализаренто на чистите ситуации, които им се откриха.