Оле Гунар Солскяер не е непобедим във Висшата лига. Арсенал, който малко по-рано през годината отстъпи на Манчестър Юнайтед (ФА Къп, 1:3), този път взе своето в мача от 30-ия кръг на Премиърлийг. „Емирейтс” се оказа много негостоприемен за „непобедимия” Оле при втората му визита, а митът за норвежеца, който досега нямаше кой да спре на местно ниво – вече е в историята. Това обаче беше само един от многото мигове, които белязаха уикенда в Англия.

Битката за първото място остава все толкова интензивна. Една точка дели Манчестър Сити от Ливърпул, а напрежението, колкото и да се опитват да потушат двамата треньори, може да се реже като с нож. Но нека си припомним как се случи всичко.

Арсенал – Манчестър Юнайтед 2:0

Оле Гунар Солскяер претърпя пълен крах на „Емирейтс”. Мениджърът на Манчестър Юнайтед допусна първа загуба във Висшата лига, след като неговият тим загуби с 0:2 от Арсенал.

„Топчиите” се върнаха на четвъртото място в Премиърлийг. По този начин лондончани изпревариха съперника си в класирането и сложиха край на серията му от 9 поредни победи като гост във всички турнири. Головете в мача реализираха Гранит Джака през първото полувреме и Пиер-Емерик Обамеянг от дузпа през второто. Точката на спора дойде в 68-мата минута, в която Фред повали Александър Лаказет в собственото си наказателно поле и главният съдия Джонатан Мос посочи бялата точка.

В класирането след изиграването на 30 кръга Арсенал заема четвърто място с 60 точки, на една зад третия Тотнъм. Манчестър Юнайтед е пети с 58 точки, а Челси е шести с 57, като "сините" са и с мач по-малко от съперниците си.

Юнайтед дойде с халосни от Париж, Арсенал спря Оле-лията

Емери: Арсенал даде всичко срещу най-силния отбор в момента

Солскяер: Мач, който трябва бързо да оставим зад нас

Обамеянг: Научих си урока при дузпите, гладни сме за ШЛ

Фен пробяга да куфее с "артилеристите"

Обамеянг прониза Юнайтед от дискусионна дузпа

 

Ливърпул – Бърнли 4:2

Ливърпул запази шансове за титлата, след като победи с 4:2 Бърнли на "Анфийлд" и отново е само на точка зад лидера Манчестър Сити. Ашли Уестууд даде ранен аванс директно от корнер за гостите. При изпълнението обаче имаше нарушение срещу Алисон, но и бразилският вратар също се бе в контакт с противников играч.

Ливърпул още до почивката стигна до пълен обрат след куп груби грешки на защитниците и вратарят на Бърнли.

Роберто Фирмино изравни резултата в 20-ата минута. В 29-ата минута Ливърпул излезе напред в резултата, когато Хийтън направи детинска грешка и Мане намери целта. В 68-ата минута Салах се възползва от поредното недоразумение в защитата на гостите и излезе сам срещу вратаря, като защитник се намеси решително и му изби топката, но тя попадна във Фирмино и той покачи на 3:1. Гудмундсон върна интригата в първата минута от добавеното време, но Мане оформи крайното 4:2 след бърза контраатака в заключителните секунди.

Клоп след Бърнли: Първият гол, в много страни, нямаше да бъде признат

 

Челси – Уулвърхемптън 1:1

Челси продължава да бъде непостоянен. Еден Азар спаси Челси от домакинска загуба срещу Уулвърхямптън. Звездата на лондончани вкара топката в мрежата във втората минута от добавеното време с удар от границата на наказателното поле за 1:1. Раул Хименес бе извел гостите напред в резултата в 56-ата минута в една от редките атаки за неговия тим.

Челси започна силно мача и действията на терена се развиваха предимно в наказателното поле на Уулвърхямптън. Първата по-добра възможност се откри пред Гонсало Игуаин, чийто удар бе избит от Руи Патрисио. Футболистите на Маурицио Сари имаха претенции за дузпа след игра с ръка на Раул Хименес, но съдията даде знак играта да продължи.

Азар: Разочаровани сме

Легенди на Челси се завърнаха на “Стамфорд Бридж“

Манчестър Сити – Уотфорд 3:1

Манчестър Сити запази лидерската си позиция във Висшата лига на Англия, а тимът на Пеп Гуардиола победи с 3:1 Уотфорд като домакин. В герой за "гражданите" се превърна Рахийм Стърлинг, който реализира хеттрик в рамките на първите 15 минути на второто полувреме. Точен за гостите от Лондон пък бе Жерар Деулофеу.

Първият гол обаче бе спорен, тъй като повторенията показаха, че английският национал е зад линията на отбраната на гостите. Трактовката на ситуацията от съдийския екип обаче бе, че Стърлинг не получава пас от Агуеро, а топката е отклонена от бранител на "стършелите", заради което и флагът не бе вдигнат.

След този двубой Хосеп Гуардиола заяви, че въвеждането на системата ВАР през следващия сезон ще помогне да бъдат отстранени огромна част от съдийските грешки.

Пеп: ВАР ще направи Висшата лига по-справедлив шампионат

Анализ на дискусионния "граждански" гол, сбъркаха ли реферите?

 

Саутхемптън – Тотнъм 2:1

Саутхямптън удължи агонията на Тотнъм и го победи с 2:1, увеличавайки серията на „шпорите” на четири мача без победа. Хари Кейн откри резултата на стадион Сейънт Мерис в 26-ата минута, след като направи комбинация с деле Али. Гостите направиха контраатака, която подхвана именно Кейн. Той подаде на Али на ляво, който му я вдигна. Кейн я очакваше зад гърба на защитата и прониза вратаря за 0:1.

Но през второто полувреме домакините вдигнаха оборотите и в рамките на 5 минути обърнаха развоя на мача. Стюърт Армстронг проби по лявото крило почти до аутлинията и върна топката назад, където Ян Валери я прати във вратата. Джеймс Уорд-Праус осигури успеха пет минути след това след технично изпълнение на фаул.

Тотнъм след поражението остава с 61 точки.

 

Кардиф – Уест Хем 2:0

Хъдърсфийлд – Борнемут 0:2

Лестър – Фулъм 3:1

Лестър отнесе с 3:1 Фулъм за първата победа на треньора Брендън Роджърс с два късни гола на Джейми Варди. Лисиците се мъчеха с предпоследния Фулъм за 1:1 до 78-ата минута, когато се бяха разписали Юри Тилеманс в 21-ата минута и Флойд Айите.

Нюкасъл – Евертън 3:2

Нюкасъл обърна Евертън от 0:2 до 3:2 и събра 34 точки. „Карамелите” поведоха с 2:0 след като Мат Ричи от Свраките пропусна дузпа. Доминик Калвърт-Люин откри резултата в 18-ата минута, а Ричарлисон удвои в 32-ата, точно след пропуснатата дузпа.

В последния половин час домакините обърнаха развоя на мача с гол на Саломон Рондон за 1:2 в 61-ата, а Айосе Перес наниза още два гола в 81-ата и 84-ата минути за крайното 3:2.

Кристъл Палас – Брайтън 1:2