Това не е гледка, с която да не сме свикнали. Мениджърът на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо има навикът да се забърква във всякакви инциденти преди, по време и след мачовете. Вчерашното пропуснато ръкостискане с Марк Хюз след 2:2 срещу неговия Стоук всъщност е една от най-невинните изцепки на португалеца.

Специалния за пореден път не уважи английските традиции

Жозе не остана впечатлен от тактиката на Стоук

„Дейли Мейл” се постара да изготви списък с най-експресивните прояви на Специалния, които нямат нищо общо с тактиката и играта, а се случват край терена.

ДА ПРЕСЕЧЕШ ЛИНИЯТА (9 март 2004 година, „Олд Трафорд”)
Моуриньо се представи на футболния свят с маркова радост след изравнителния гол на Кощиня в нощта, която прати неговия Порто във финала на Шампионската лига за сметка на Манчестър Юнайтед. Той пробяга половината терен със своя зимен шлифер, докато раздаваше юмруци във въздуха, а после се хвърли сред своите играчи.

ШШШШШТ (27 февруари 2005 година, „Милениъм Стейдиъм”)
Вече в Челси, Моуриньо се постара да подразни колкото се може повече феноовете на Ливърпул, поставяйки пръст върху устните си, приканвайки да ги замълчат точно когато „сините” осъществиха пълен обрат, за да спечелят финала за Купата на Лигата в Кардиф. По-късно Специалния обясни, че жестът бил насочен към британските медии.

БЕЛЕЗНИЦИТЕ (20 февруари 2010 година, „Сан Сиро”)

"Белезниците" на Жозе Моуриньо

източник: Gulliver/Getty Images

Начело на Интер Моуриньо показа, че може да разбуни страстите във всяка държава, след като вижда как двама негови играчи са изгонени по време на домакинството срещу Сампдория. Моу вдига ръце и ги кръстосва пред лицето си, имитирайки заключване с белезници, а след това казва на съдиите: „Много добре, много добре… Помнете, че вашите семейства ви гледат по телевизията.” Тази проява му коства глоба от 35 хиляди паунда и 3 мача наказание.

ЕДИН В ОКОТО (19 август 2011 година, „Камп Ноу”)
Може би най-срамният миг в цялата треньорска кариера на Моуриньо. Португалецът се включва в разгорещен конфликт между двата треньорски щаба, при който си позволява най-безцеремонно да бръкне в окото на тогавашния асистент треньор на Барселона Тито Виланова. Всичко започва заради едно закъсняло влизане на Марсело срещу Сеск Фабрегас.

ЙОНАС БРАДЪРС (11 ноември 2013 година, „Стамфорд Бридж”)
След края на равенството у дома 2:2 срещу Уест Бромич, мениджърът на Челси се забърква в огромен скандал с бранителя на съперника Йонас Олсон. Двамата разменят остри реплики в тунела и почти се стига до бой.
Моуриньо нарича Олсон „Мики Маус футболист”, а коравият швед му отвръща по очаквано нецензурен начин. Близо 20 човека се замесват в мелето, а стюардите едва успяват да разделят въргала.

ИЗБЕРИ СИ НЯКОЙ С ТВОИТЕ РАЗМЕРИ (29 март 2014 година, „Селхърст Парк”)

Диалогът на Жозе Моуриньо с хлапето

източник: Gulliver/Getty Images

Моуриньо се конфронтира с едно от хлапетата, което подава топките при гостуването на Челси срещу Кристъл Палас. Малчуганът отказва да върне топката на Сесар Аспиликуета, който иска да изпълни бързо тъч.
По-късно Моу обяснява действията си: „Имах възможността да отида до хлапета, а то изглеждаше миличко, затова му казах: „Когато правиш така, един ден някой ще те фрасне.”

ДИАЛОГ ОТБЛИЗО С ВЕНГЕР (5 октомври 2014 година, „Стамфорд Бридж”)

Прословутото сдърпване с Венгер

източник: Gulliver/Getty Images

Моуриньо и Арсен Венгер никога не са били, а най-вероятно  никога няма и да станат първи приятели. Двамата доста заплашително се изправят един срещу друг и започват да редят обиди, докато мачът е в разгара си. Нужно им бе само едно по-остро единоборство на Гари Кейхил срещу Алексис Санчес.

ФИЗИОТЕРАПИЯ (8 август 2015 година, „Стамфорд Бридж”)
Така започва началото на края на втория престой на Моу като мениджър на Челси. Докато неговият тим се затруднява да победи Суонси у дома, треньорът се вбесява на своя медицински екип, който влиза на терена, за да окаже помощ на Еден Азар. Специалния си позволява да изкрещи „ку****ска дъщеря” на физиотерапевтът Ева Карнейро, а после я критикува и пред телевизионните камери. Инцидентът води до освобождаването ѝ от длъжност, а по-късно лекарката завежда дело и се стига до извънсъдебно споразумение.

МОУРИНЬО СРЕЩУ МОС (25 октомври 2015 година, „Ъптън Парк”)
„Венгер беше прав, ти си ш***но мекичък”. Реферът Джон Мос може би си остава единственият човек, успял да убеди Моуриньо, че Венгер има право за някои неща.
Португалецът изстрелва тези слова спрямо главния съдия, докато двата отбора се запътват към съблекалните на почивката. По-късно той си позволява да нахлуе и да остане дълго време в съдийската стая, а това води до глоба от 50 хиляди паунда.

БУТИЛКАТА (27 ноември 2016 година, „Олд Трафорд”)
Реферът Джон Мос отново се запознава отблизо с лютия нрав на Моуриньо. Съдията гони Специалния на трибуните, след като треньорът изритва бутилка край тъчлинията по време на 1:1 срещу Уест Хем у дома. Ако трябва да сме справедливи с тактика, този път той не прекрачва кой знае колко линии.

Моуриньо и Конте само не се хванаха за гушите