Завършилият на шесто място през миналата кампания – Манчестър Юнайтед, не можеше да стартира по по-силен начин новия сезон във Висшата лига. „Червените дяволи” приеха Челси в голямото дерби на първия кръг и го зашлевиха с чутовното 4:0 на „Олд Трафорд”. Домакините изиграха вездесъщ дуел срещу именития си опонент, който също се справи добре при визитата си, след като през първото полувреме нацели на два пъти гредите на Давид де Хеа. Мачът се яви и официален дебют за новия мениджър на Челси - легендата Франк Лампард, който ще трябва сам да забрави, както и да го приложи на самите играчи, развоя и резултатът, защото програмата на Челси така и така не е особено приятна и лесна.


Отзивите след края на мача между Юнайтед и Челси:

Лампард след 0:4: Това не е реален резултат - трябваше да поведем

Магуайър призна: Имахме късмет през първата част​

Оле: Бяхме късметлии, че водихме на почивката


Иначе головата инвазия във вратата на Кепа Арисабалага стартира в 18-ата минута, когато Маркъс Рашфорд откри резултата от дузпа. В рамките на две минути през втората част „червените дяволи” направиха преднината си класическа след голове на Антони Марсиал (65’) и нов на Рашфорд (66’). Влезлият като резерва и нов играч на отбора – Даниел Джеймс, пък оформи крайното 4:0 в 81-ата минута. По този начин тимът, воден от Оле Гунар Солскяер, се изкачи до второто място след първия кръг, като тройката на върха е изградена от Манчестър Сити, Ман Юнайтед и Ливърпул. В следващия кръг "червените дяволи" гостуват на Уулвърхемптън, докато Челси ще играе през седмицата за Суперкупата на Европа - срещу Ливърпул, в Истанбул.

От първата минута за „червените дяволи” стартират многомилионните нови закупени бранители – Аарън Уан-Бисака и Хари Магуайър, като Погба, Перейра и Марсиал също започват. Даниел Джеймс е на пейката, докато Алексис Санчес дори не е в групата.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Your #MUFC XI to face Chelsea in our first game of the season!

A post shared by Manchester United (@manchesterunited) on

За Челси нападението е водено от Маунт, Педро и Ейбрахам, като Кристиан Пулишич е резерва. На вратата пък застава Кепа Арисабалага, а квартетът пред него бива изграден от Аспиликуета, Зума, Кристенсен и Емерсон Палмиери.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Team news is in! 📝 Thoughts? #CFC #Chelsea

A post shared by Chelsea FC (@chelseafc) on

Първата опасност в мача дойде в четвъртата минута на срещата. Тогава лондончани пресираха дълбоко опонента, а Матео Ковачич открадна топката пред погледа на Скот МакТоминей и комбинира с Тами Ейбрахам. Английският нападател не се посвени и отправи мощен удар към вратата на Де Хеа, но топката се отби в десния страничен стълб на „червените дяволи”.

В седмата минута на дуела Курт Зума без малко да „подари” гол за домакините. Френският бранител получи пас по земя и искаше да подаде успоредно за Жоржиньо, но пасът беше безкрайно крив. Топката стигна до Антони Марсиал, който стреля без подготовка, а Кепа Арисабалага улови топката. Три по-късно Сесар Аспиликуета пусна успореден пас по земя за Ейбрахам, но топката дойде дълга за стрелеца и опасността приключи. Челси направи бързо нападение през средата, а топката стигна в Мейсън Маунт. Младият офанзивен играч стреля силно с десния крак, но право в обсега на Де Хеа, който улови.

В 17-ата минута поразиите, които Курт Зума правеше от началото на мача донесоха дузпа за Ман Юнайтед. Френският бранител препъна глуповато Маркъс Рашфорд в наказателното поле, за да може Антъни Тейлър да посочи непоколебимо бялата точка. Лично Рашфорд се зае с изпълнението, пращайки топката в горния десен ъгъл на Кепа, макар баският страж да нацели посоката.

В 31-ата минута Рос Баркли сбърка пас при изнасяне на топката, а МакТомини открадна топката и пусна веднага за Марсиал. Френското острие на Юнайтед стреля с десния крак, но право в Кепа. Миг по-късно Баркли видя вдясно Мейсън Маунт, който можеше да стреля, но реши да подава, но пасът беше ужасяващо неточен и опасността привърши. Десет минути преди края на редовното време през първата част Рос Баркли получи в половината на Юнайтед и отправи силен удар от средна дистанция, но топката не намери очертанията на вратата, пазаена от Давид де Хеа.

В 39-ата минута „сините” създадоха опасно нападение с бързи пасове по земя. Педро видя вляво Рос Баркли, който премина край Линдельоф и стреля с левия крак, но Де Хеа изби с крак. Топката стигна до Жоржиньо, който бе на дъгата на наказателното поле и стреля веднага, но топката бе блокирана от бранител на Юнайтед. В 40-ата минута левият бек на Челси Емерсон Палмиери бе оставен непокрит в наказателното поле на Юнайтед. Виктор Линдельоф увисна при центрирането, а Емерсон стреля мощно към вратата на Де Хеа, а топката се отби в напречната греда на испанеца.

Шест минути след старта на второто полувреме Челси направи добро разиграване, а топката стигна до Педро Родригес. Испанският офанзивен играч на „сините” отправи удар с левия крак, но топката отиде в ъглов удар след намеса на бранител на Юнайтед. В 56-ата минута топката бе доставена след центриране отдясно в наказателното поле на Юнайтед, но Баркли се размина с това да играе с глава. Тя пое към левия фланг, където бе Емерсон. Бразилецът отправи мощен диагонален шут, ала боксирането на Де Хеа бе достатъчно, за да спре моментът пред вратата му.

В 65-ата минута след натиска на Челси дойде стихийна контраакция за Юнайтед. Маркъс Рашфорд пое от собствената си половина и сви вдясно за Джеси Лингард, но неточно. Все пак Лингард я стигна и продължи към Перейра, който достави страхотно центриране отдясно между линията на вратаря и защитата, където бе Антони Марсиал. Френското острие отправи удар отблизо и през заставането на Кепа удвои актива на „червените дяволи” – 2:0.

Секунди след втория гол на Юнайтед домакините откраднаха топката в средата на терена, а Пол Погба с дълъг пас прати топката зад отбраната на Челси. Там бе Рашфорд, който овладя и с кинжален удар край Кепа направи резултата 3:0.

Влезлият като резерва нов футболист на Юнайтед Даниел Джеймс се разписа в своя дебют, наказвайки Челси в 81-ата минута. Тогава халфът Пол Погба впусна на мощен рейд през средата, след като Челси изпълни свободен удар с центриране. Френският халф на „червените дяволи” видя вдясно Джеймс, който залъга, че ще стреля, но при втория опит прати топката във вратата на Кепа, след като тя рикошира и в крака на Емерсон.

Мейсън Маунт отправи опасен удар в 85-ата минута, но блестящ рефлекс на Давид де Хеа предотврати гол за „сините”. Това бе и последният по-интересен щрих от срещата, като трите точки останаха сигурно в Манчестър.

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД - ЧЕЛСИ 4:0

1:0 Маркъс Рашфорд (18'-дузпа)

2:0 Антони Марсиал (65')

3:0 Маркъс Рашфорд (66')

4:0 Даниел Джеймс (81')

Класирането в Англия след първия кръг за сезон 2019/20

Стартови състави на двата отбора:

Манчестър Юнайтед: Де Хеа – Уан Бисака, Линдельоф, Магуайър, Шоу – МакТоминей, Погба, Перейра – Лингард, Марсиал, Рашфорд

Мениджър: Оле Гунар Солскяер

Челси: Кепа, Сесар Аспиликуета, Курт Зума, Андреас Кристенсен, Емерсон – Жоржиньо, Рос Баркли, Матео Ковачич – Мейсън Маунт, Педро Родригес, Тами Ейбрахам

Мениджър: Франк Лампард