20-кратният шампион на Англия Манчестър Юнайтед ще осигури 5000 безплатни обяда на деца от 6 училища по време на октомврийската ваканция и така ще подпомогне кампанията на нападателя си Маркъс Рашфорд срещу детския глад във Великобритания.

Десетката на "червените дяволи" се зае с тежката задача да гарантира топла храна за всички ученици на Острова по време на първия локдаун заради кризата с коронавируса през пролетта и началото на лятото, като тогава неговите усилия накараха правителството да продължи да дава ваучери за храна на малчуганите. Наскоро обаче властите на Острова заявиха, че програмата няма да бъде изпълнявана по време на други неучебни дни, което накара 22-годишния футболист да използва популярността си в социалните мрежи, за да призове общностите по места да окажат нужната помощ на децата.

Редица по-големи и по-малки компании и бизнесмени из цяла Англия вече откликнаха на призива на Маркъс и се заеха с отговорността да осигурят нужните количества препитание.

Сега към тази група се включва и футболният клуб от "Олд Трафорд", който заедно с Фондацията на Манчестър Юнайтед ще работи в сътрудничество с благотворителната организация "ФеърШеър" за приготвяне и доставяне на 5-те хиляди порциона храна.

"Много деца в Манчестър не разполагат с нужната храна. Те са особено засегнати в ситуацията, при която няма ваучери през почивните дни. По тази причина ние искаме да подпомогнем брилянтната работа, която до момента свърши Маркъс Рашфорд", заяви Колет Роуч, главен оперативен директор във Фондацията на Манчестър Юнайтед.

В сряда парламентът отхвърли предложението на опозиционната Лейбъристка партия за удължаване на програмата за безплатни ваучери за учениците до великденските празници през 2021 година.