Арсенал нанесе първо шампионатно поражение на Манчестър Юнайтед под ръководството на Оле Гунар Солскяер и напук на слабото си представяне срещу Рен в Лига Европа през седмицата. В голямото дерби на 30-ия кръг "топчиите" удариха прекия си конкурент за топ 4 с 2:0 на своя "Емиратс" и го изместиха във временното класиране от последната позиция, даваща право на участие в Шампионската лига.

Обамеянг: Научих си урока при дузпите, гладни сме за ШЛ

Победата за лондончани дойде след попадение на Гранит Джака, което не би било възможно без катастрофално грешната преценка на вратаря Давид Де Хеа за посоката на удара. След почивката Пиер-Емерик Обамеянг реализира от бялата точка, за да прекърши "червените дяволи". Със сигурност обаче отсъдената от Джонатан Мос дузпа ще предизвика немалко спорове в близките дни.

Солскяер: Мач, който трябва бързо да оставим зад нас

Емери: Арсенал даде всичко срещу най-силния отбор в момента

За разлика от фееричната вечер в Париж срещу ПСЖ, Ромелу Лукаку беше големият антигерой за отбора на Солскяер. Белгиецът пропиля три изключителни чисти шанса, които много лесно можеха да пратят мача в съвсем различна посока.

Срещата започна с подчертан натиск на домакините, като още преди да са изминали и 2 минути игра „топчиите” не бяха далеч от попадение. Лаказет имаше нужда от още 1-2 крачки, за да засече хубавото центриране на Колашинац от фланга.

Юнайтед имаше нужда от време да се окопити и в 9-ата минута всъщност не беше никак далеч от откриването на резултата. Люк Шоу размени пасове с Погба и центрира отляво, търсейки Лукаку при далечната греда. Белгиецът съумя да стреля от воле и разтресе напречната греда. Погба стигна първи до отскочилата топка в пеналта и опита комбинация с намиращия се при точката на дузпата Фред, който обаче се подхлъзна в сюблимния момент.

Само три минути по-късно Арсенал поведе в резултата след, в известна степен, куриозен гол. Лаказет съхрани топката пред наказателното поле и я разпредели към Гранит Джака, който не се посвени да стреля от около 23-24 метра. Вратарят Давид де Хеа имаше перфектна видимост към ситуацията и въпреки това прецени напълно погрешно фалца на удара. Топката сви надясно, а испанецът  нямаше никакъв шанс да коригира своята грешка – 1:0.

В 19-ата минута гостите от Манчестър за втори път в мача разтресоха рамката на вратата зад Бернд Лено. Погба с пас подкани Фред да стреля от дистанция, а бразилецът не се справи никак зле. Топката тупна над протегната ръка на стража и отскочи от основата на левия стълб.

В 36-ата минута дойде време за поредния пропуск на Лукаку. Белгиецът стори по-трудното и благодарение на физическата си мощ пребори Кошчелни и Сократис, за да овладее извеждащия пас на Рашфорд точно пред вратата. Таранът опита да финтира Лено, който по някакъв начин успя да парира изстрела му. Топката се повдигна леко и отвори шанс пред Лукаку за добавка, но продължението трудно може да се окачестви като успешно – било то като удар или пас.

След почивката импулсът продължи да бъде на страната на Юнайтед. В 50-ата минута Лукаку по обезверяващ начин отново не успя да отбележи от чиста позиция. Рашфорд с гениална хрумване разсече защитата на Арсенал с пас по земя, който намери Лукаку очи в очи с Лено. Германецът и Кошчелни се хвърлиха вкупом към топката и поне единият от тях успя да отклони изстрела над гредата. В 59-ата Рашфорд опита късмета си от пряк свободен удар, но отново без успех.

Устремът на „червените дяволи” беше пресечен в 68-ата минута със спорно отсъждане на съдията Джонатан Мос. Той прецени, че Фред е действал непозволено срещу Лаказет в наказателното поле. Единоборството не изглеждаше като нарушение, като играчите се опитваха да водят битка тяло в тяло. Пиер-Емерик Обамеянг застана зад топката и с изстрел в центъра на вратата излъга Де Хеа – 2:0.

Буквално секунди по-късно Лаказет можеше да приключи интригата в пълна степен. Виктор Линдельоф подцени висок пас и позволи на топката да го прескочи, а това остави френския нападател съвсем сам да напредва към вратата. Бившият ас на Лион като че ли прибърза с нанасянето на изстрела и топката профуча на сантиметри покрай десния стълб.

До края на мача Юнайтед нямаше морални сили да преследва поне частичен обрат. Така тимът регистрира едва второто си поражение под ръководството на Солскяер (след 0:2 от ПСЖ в първия 1/8-финален мач в Шампионската лига) и с 58 точки се смъкна до 5-а позиция. Арсенал със своите 60 отново е в зона Шампионска лига, като третият Тотнъм е само на 1 разстояние след своята поредица от 4 поредни мача без успех в първенството (3 загуби и 1 реми).

В следващия 31-и кръг Арсенал отново е домакин, този път срещу Нюкасъл. Манчестър Юнайтед от своя страна приема Уотфорд на "Олд Трафорд".

АРСЕНАЛ - МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 2:0

1:0 Гранит Джака 12'

2:0 Пиер-Емерик Обамеянг 69'

Арсенал (3-4-1-2): Бернд Лено - Сократис Папастатопулос, Лоран Кошчиелни, Начо Монреал - Ейнсли Мейтланд-Найлс, Гранит Джака, Аарън Рамзи, Сеад Колашинац - Месут Йозил (77' - Алекс Иуоби) - Пиер-Емерик Обамеянг (80' - Денис Суарес), Александър Лаказет (86' - Eдуар Нкетия);

Резерви: Петър Чех; Мохамед Елнени, Матео Гендузи, Алекс Иуоби, Шкодран Мустафи, Денис Суарес, Едуард Нкетиа;

Мениджър: Унай Емери

Манчестър Юнайтед (4-3-3): Давид де Хеа - Ашли Йънг, Крис Смолинг, Виктор Линдельоф, Люк Шоу - Пол Погба, Неманя Матич (80' - Мейсън Грийнууд), Фред - Диого Далот (71' - Антони Марсиал), Ромелу Лукаку, Маркъс Рашфорд;

Резерви: Серхио Ромеро; Мейсън Грийнууд, Антони Марсиал, Скот МакТоминей, Андреас Перейра, Маркос Рохо, Ерик Баи. 

Мениджър: Оле Гунар Солскяер

Стадион: "Емиратс" (Лондон)

Главен съдия: Джонатан Мос

------

Най-интересното от мача минута по минута:

КРАЙ НА МАЧА. Арсенал спечели 2:0 срещу Манчестър Юнайтед и нанесе първа шампионатна загуба на отбора под ръководството на Оле Гунар Солскяер. Така "топчиите" се изкачват на 4-о място във временното класиране, изпреварвайки днешния си съперник с 2 точки.

5 минути продължение на мача, но Юнайтед изглежда леко обезверен.

83' - Скростна контраатака за Арсенал отдясно, Иуоби презве доста терен и опита прострелно центриране през оредялата защита на Юнайтед. Фред положи допълнителни усилия, за да осуети подаването, което не беше далеч да намери Лаказет в пеналта.

71' - Тук Лаказет можеше да реши всичко! Линдельоф реагира лошо при високата топка и я остави да го прескочи, а това остави френския нападател на Арсенал да пробива сам към вратата. Лаказет като че ли прибърза с изстрела си и шутира покрай дясната греда.

69' - ГОЛ ЗА АРСЕНАЛ - 2:0! Обамеянг не стреля по най-убедителния начин, но изстрелът му беше в центъра, докато Де Хеа се хвърли вляво.

68' - ДУЗПА ЗА АРСЕНАЛ! Много спорно отсъждане на Джон Мос за единоборство между Фред и Лаказет в наказателното поле. Остана впечатлението, че бразилският халф на гостите играе рамо в рамо.

66' - Арсенал открадна топката в близост до наказателното поле, а Йозил с пас по тревата я извади за Гранит Джака. Швейцарецът опита изстрел с десния крак, който безславно се изтъркаля встрани от лявата греда.

65' - Пол Погба се пребори за топката в половината на Арсенал и съумя да даде извеждащ пас за Рашфорд. Юношата на Юнайтед обаче не се ориентира добре от коя страна ще дойде кълбото, а Лено излезе смело напред и улови.

59' - Опит на Рашфорд от пряк свободен удар! Топката беше заложена на около 24-25 метра леко по диагонал спрямо вратата. Фред и Пол Погба последователно прескочиха топката, а Рашфорд опита със сила да намери вратарския ъгъл. Изстрелът му прелетя на около метър встрани от целта.

Вече почти четвърт час след началото на втората част, а Арсенал няма нито един отправен шут. Инерцията определено е на страната на "червените дяволи".

50' - Пореден непростим пропуск на Лукаку! Рашфорд се изтегли при дъгата, за да получи топката, а после с кинжален пас по тревата намери Лукаку съвсем сам на около 7-8 метра от вратата. Бернд Лено се хвърли геройски наред с Кошчелни и някой от тях успя да отклони изстрела над напречната греда.

49' - Рашфорд имаше пространство и не се посвени да опита изстрел от около 24 метра. Топката премина доста, доста встрани от целта.

46' - НАЧАЛО НА ВТОРОТО ПОЛУВРЕМЕ. Футболистите на Арсенал подновиха играта от центъра.

45+4' - КРАЙ НА ПЪРВОТО ПОЛУВРЕМЕ. Арсенал се оттегля с минимален аванс, но със сигурност нищо не е решено в мача.

44' - Много тежко единоборство между Кошчелни и Рашфорд в наказателното поле на Арсенал, след като нападателят на Юнайтед опита да засече подаване на Диого Далот. Кошчелни също атакува топката с шпагат, като отнесе доста сериозен удар в областта на коляното.

36' - НЕВЕРОЯТНО, НО ГОЛ ЗА ЮНАЙТЕД НЯМА! Рашфорд даде пас в коридор за Ромелу Лукаку, който използва физическата си сила, за да се промуши между Кошчелни и Сократис. Белгиецът в първия миг успя да финтира и вратаря Бернд Лено, ала в сетния миг германецът се хвърли в краката му и парира изстрела. Лукаку получи шанс и за добавка, тъй като топката се вдигна, но волето му беше неточно и като изстрел, и каот евентуален пас надясно.

28' - Ромелу Лукаку отново имаше миг на вдъхновение. Белгиецът, с гръб към вратата, се обърна и даде страхотен диагонален пас над защитата на Арсенал. Маркъс Рашфорд почти е беше измъкнал, когато дойде шпагатът на Сократис, осуетил възможността пред английския национал да стреля от воле вътре във вратарското поле.

24' - Никак нелоша възможност пред Александър Лаказет, който с финт остави на място Виктор Линдельоф. Шведът поправи грешката си, като блокира опасния шут на френския нападател. Само корнер за Арсенал.

22' - Добра атака на Арсенал, в която се включиха поне 6-7 играчи на домакините. Топката стигна до Ейнсли Мейтланд-Найлс отдясно, който с остро ниско подаване потърси зоната около точката на дузпата. Рамзи беше на място да засече, но притиснат от Матич стреля към небесата.

19' - Втора греда за Юнайтед! Пол Погба извади топката към Фред, който нанесе шут от движение от около 22 метра. Топката тупна и мина над протегнатата ръка на Бернд Лено, но после срещна и основата на левия стълб.

12' - ГОЛ ЗА АРСЕНАЛ - 1:0! Гранит Джака отбеляза с далечен удар след невероятна издънка на Де Хеа! Лаказет съхрани топката пред наказателното поле на гостите и комбинира с швейцарския национал, който нанесе диагонален шут от около 22-23 метра. Давид Де Хеа имаше перфектна видимост, затова движението му в коренно противоположната посока определено удиви. Грешката на испанеца костваше скъпо на Юнайтед.

9' - Най-сетне нещо и от Юнайтед - греда на Лукаку! Таранът на "червените дяволи" засече топката в наказателното поле и разтресе напречната греда. Погба стигна първи до отскочилата топка отляво в пеналта и я извади хубаво с пас назад за Фред, който обаче се подхлъзна при опита да засече. Впоследствие защитата на Арсенал с общи усилия се справи.

8' - Далечен шут на Обамеянг от воле. Нападателят на Арсенал опита късмета си от близо 25 метра, без особен успех.

3' - Топката се задържа високо над наказателното поле на Юнайтед след центриране от пряк свободен удар. Сократис спечели въздушния дуел при точката на дузпата, а това отвори шанс пред Обамеянг да стреля със задна ножица. Доста неточно и встрани спрямо целта от габонеца. "Топчиите" обаче продължават с ранния си напор.

2' - Шанс за Арсенал още в самото начало! Сеад Колашинац напредна отляво и центрира полувисоко в наказателното поле. Александър Лаказет изникна измежду Смолинг и Линдельоф, като една крачка не му стигна да засече топката от 5-6 метра.

1' - НАЧАЛО НА МАЧА. Първият удар по топката бе за гостите от Юнайтед.

Още веднъж стартовите състави, където няма особени изненади и от Емери, и от Солскяер:

------