Полузащитникът на Манчестър Юнайтед Фред е станал обект на обиди на расистка основа в Инстаграм заради играта си при поражението на "червените дяволи" с 2:4 от Ливърпул в четвъртък.

28-годишният бразилец се представи разочароващо в срещата, заради което част от привържениците го нарочиха за виновен за загубата и изкараха яда си, пишейки под негова снимка от победата в неделя с 3:1 над Астън Вила.

"Расистките обиди под поста на Фред са неприемливи и ние не ги искаме в Инстаграм", заяви говорител на компанията "Фейсбук", която притежава приложението Инстаграм.

"Премахнали сме коментарите и сме предприели действия срещу потребителите, които са писали тези коментари. Препоръчваме на всички да използват нашите приставки, включително и филтрите, като така може значително да се намали насилието в интернет. Няма как да решим този проблем за една нощ, но сме решени да направим всичко, което можем, за да предпазим нашата общност от обидите", каза още говорителят.

Фред съвсем не е първият играч, подложен на такъв тормоз в последните месеци. Според изследване, направено от Манчестър Юнайтед, от септември 2019 година насам се забелязва увеличение с 350 процента на обидното съдържание във Фейсбук, Туитър и Инстаграм към играчите. Британското правителство пък обяви план за законопроект, чрез който социалните мрежи ще получават солени глоби, ако позволяват подобно поведение в Интернет.