Финландският милиардер Томас Зилиакус е отправил оферта за закупуването на Манчестръ Юнайтед. За това разкри самият той, като даде подробности за предложението му към фамилия Глейзър. Крайният срок за оферти изтече снощи, като фаворит за акциите на „червените дяволи” се смята Шейх Джасим.

Предложението на Зилиакус обаче е доста по-различно от останалите оферти, постъпили на „Олд Трафорд”. Бизнесменът иска да закупи половината от акциите на английския клуб, а другата половина да бъде притежание на феновете.

„Всеки един клуб трябва да принадлежи на феновете си. Моята оферта е изградена върху това – равенство с феновете. Настоящата ситуация, в която шейхове милиардер и олигарси купуват клубове и ги контролират като свои игрища, не е здравословна тенденция”, сподели Зилиакус.

„В момента пазарната цена на клуба е малко под 3,9 млрд. долара. Това означава, че ако всеки един фен на клуба пожелае да участва в покупката на клуба, то той ще трябва да плати по-малко от 6 долара.”

„Моята група ще осигури половината от сумата, нужда за покупката на клуба и ще поиска от феновете, чрез нова компания, която се създава за тази специфична цел, да участват за другата половина. Ако се включат всички, то това означава по-малко от 3 долара на фен”, обясни своята идея бизнесменът.