Феновете на Манчестър Юнайтед изразиха позицията си за случилото се вчера и обявиха какво очакват да се случи в бъдеще, за да не се повтарят подобни прояви. 

Gulliver/Getty Images
33 снимки

В писмо до един от собствениците Джоъл Глейзър те посочиха исканията си в план с четири точки и дадоха време за отговор до петък. 

Протест на феновете на "червените дяволи" срещу собствениците доведе до отлагането на дербито от 34-ия кръг на Висшата лига срещу Ливърпул. Хиляди се събраха около "Олд Трафорд", а около 200 фена дори влязоха в стадиона и нахлуха на терена часове преди мача. Те бяха обсадили и хотела, където бяха играчите на Юнайтед, които така и не тръгнаха за стадиона. 

"След вчерашните събития вярваме, че вашето внимание е насочено напълно към въпроса какво ще се случи в Манчестър Юнайтед", пишат от тръста на привържениците на клуба в писмото до Джоъл Глейзър.

"Искаме да бъдем ясни, че никой не иска случилото се вчера на "Олд Трафорд" да се превърне в редовно събитие. Ние сме футболни фенове и искаме да подкрепяме нашия отбор. Не искаме да прекарваме почивните си дни, протестирайки извън нашия стадион. Това, което се случи, беше кулминация на 16 години, в които вашето семейство като собственик на клуба ни докара до дългове и западане. Повече от всякога се чувстваме игнорирани. В тези 16 години нито един от членовете на фамилия Глейзър не благоволи да проведе разговор с нас - тръста на привържениците. Мнозинството от хилядите присъстващи на протеста изразиха своя глас мирно. Подкрепяме правото на феновете да протестират в рамките на закона и не оправдаваме актове на насилие", се казва още в писмото. 

Привържениците дадоха и своите искания: "Никой от нас не иска това да продължава. Така че трябва да намерим начин да продължим напред и имаме план с четири точки, за да се случи това:

1. Включете се и подкрепете инициираното от феновете разглеждане на футбола от страна на правителството и го използвайте като възможност за промяна на сегашната структура на собственост в полза на привържениците. 
2. Веднага назначете независими директори в ръководството, чиято единствена цел е да защитават интересите на клуба като футболен клуб, а не на акционерите. 
3. Работете с тръста на привържениците на Манчестър Юнайтед и феновете като цяло, за да бъде внедрена акционерна схема, която е по-достъпна за всички и в която акционерите имат същите права за гласуване като тези, които притежават във фамилия Глейзър. Ако има апетит сред феновете, трябва да приемете и да не оказвте съпротива на това делът на Глейзър в клуба да бъде намален или изцяло изкупен. 
4. Съгласете се на консултации с притежателите на сезонни билети за всички съществени промени, засягащи бъдещето на нашия клуб, включително и турнирите, в които участваме. Изискваме отговор на плана публично и писмено до петък. Това е единственият начин да преодолеем този проблем. Съветваме ви да го направите."


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.